Har du forsøkt å google etter «mensen og tur»? Du finner kanskje litt her og litt der, men hva er det å bli klok på?
Skal man fylle sekken med bind og tamponger? Hva gjør man så med det som er brukt? Skal det egentlig være noe problem å komme seg ut på tur selv om man har mensen?
Først og fremst er mensen helt naturlig, og forekommer for de fleste hver måned. Det bør jo ikke være så vanskelig å snakke om det heller, men jeg føler ofte at det er noe man ikke forteller til alle og enhver.
Vi er veldig fokuserte på hygiene og det virker som flere tenker det er nødvendig med en daglig «rundvask». Ikke minst forbinder man lukt med dårlig hygiene. Det stemmer nok ikke helt. Kroppen er laget slik at den er ganske flink til å passe på seg selv
For å slå det fast først som sist; Et friskt underliv har lukt, og alle kvinner som har kommet i puberteten har utflod – og det kommer naturlig hver dag! Mengde, lukt og hvordan det ser ut er forskjellig ut ifra hvor du er i din syklus.
Utflod har en viktig oppgave, og det er å rense skjeden og holde uønskede bakterier borte. Så, utflod i trusen på tur er ikke farlig, og det betyr hvert fall ikke at du er uhygienisk selv om du fort kan tenke at det er det. Underlivet vasker seg selv, så det er ikke farlig og gå noen dager uten at du vasker deg. Tonje Blomseth har skrevet et godt innlegg om det å godta å være litt «skitten» på tur.
De fleste bind og tamponger er ikke nedbrytbare, og skal derfor ikke legges igjen i naturen. Enkelt og greit må brukte tamponger og bind bringes hjem fra tur.
Det anbefales heller ikke å sove med tampong, ved å ha den inne i skjeden for lenge kan du risikere bakterievekst. Tre til åtte timer er det som er anbefalt. Bind gir deg her en større fordel hvor du ikke risikerer noe bakterievekst, og den kan være på hele natten. Det finnes også utallige størrelser og fasonger. Så du finner nok det som passer deg og din blødningsmengde.
Et lite obs, man skal ikke velge større tampong for å kunne ha den inne lenger. størrelsen er laget grunnet ulik blødningsmengde. Tror ikke man får sagt det nok, men det er veldig viktig med rutiner rundt skiftning av spesielt tampong. Selv om det gjerne er snø og kaldt, eller du går i øse pøse regnvær. Den skal fortsatt ikke sitte inne for lenge.
Jeg foretrekker helt klart menskopp. Denne kan du ha inne i skjeden i opptil 12 timer, som er en stor fordel når du er på tur og gjerne vil unngå unødvendig bytter. En faktor til som er avgjørende er at den ikke «popper» ut når den er full, slik som tampong kan ha en lei tendens til å gjøre.
Så har du miljøperspektivet på koppen, dette er ikke et engangsprodukt men har en levetid på flere år. Tenk etter hvor mye avfall du produserer ved å bruke engangsprodukter.
Et lite obs her før du hiv deg ut og tester menskoppen. Jeg vil anbefale å teste hjemme. Det kan deg litt tid før du blir komfortabel med å sette inn koppen og ta den ut igjen. Her har jeg et godt eksempel:
Første gangen jeg fant ut at dette må testes ut var for noen år siden. Hengekøyetur i Stabbursdalen. Vi fant tidenes hengekøyespot blant verdens nordligste barskog, Men før man skulle ta kvelden i hengekøyen var det på tide å tømme koppen. Det lå en elv rett ved campen.
Meget fornøyd med meg selv for å ha fått det til så fint. Tilbake i camp får min turvenninne seg en god latter. Innholdet i koppen havnet ikke på bakken, men isteden dekte de halve joggeskoen min. Shit happens!
Lær deg å bruke koppen før du begir deg ut på tur. Når du først har fått teken på det er den veldig enkel i bruk
På tur renser jeg koppen i vann eller eventuelt med en våtserviett . Husk at mellom hver menstruasjon skal koppen kokes.
Enkelt og greit hår er naturlig. Om du velger å gjøre noe med det eller ei er helt din egen avgjørelse.
Det er heller ikke slik at det er farlig å fjerne kroppshår og det er heller ikke farlig å la det gro når man er ute på tur. Når det er sagt så har håret en funksjon tro det eller ei. Den beskytter i all hovedsak underlivet ditt mot uønskede bakterier. Den motvirker også friksjon som kan forårsake skader på huden. Skal du ut på en lengre tur kan det faktisk gagne deg og la håret være, nettopp for å unngå uønskede plager.
Mensen skal ikke være grunnlag nok for å la være å dra på tur.
Myra De Rooy
«When I was expedition climbing long ago with the women expedition i Nepal. After some time it stopped complete and we did not menstruate at all during the expedition. It was like our body said – No way, babies at 7000 meter, That it is not necessary.I think that it is a good protection and a clever way for the body to react. I am actually glad that it stops when you are older. Tampons when its freezing cold is no fun»
Myra De rooy er en Nederlandsk klatrer som i 1988 dro på en kvinnelig ekspedisjon opp til Chamlang, et over 7000 meter høyt fjell. Uten menn og uten hjelp fra sherpaer eller annet personell. Bildene du ser er fra hennes tur i 1988.
Er fra Dresden i Tyskland og henne møtte jeg når jeg gikk Norge på langs. Vi snakket om utfordringene vi møtte underveis. For henne var det nok syklusen hennes som førte til tyngre dager. Det er faktisk helt normalt med plager under menstruasjonsyklusen. Alt fra kroppslige til psykiske plager. Det kommer ofte før selve mensen og ikke under.
« One tip would be that it is really important to listen to your body and give yourself a break if necessary. And on long trips the cycle can change due to physical and mental stress. So do not rely to much on your usual cycle»
«Mine tanker når du spør om mensen og tur er at det er litt stress. Jeg bruker tamponger og våtservietter. Planen er å teste ut menskopp for det har jeg hørt mye bra om (you go girl) Da slipper man i hvert fall å drasse med seg søpla. Mitt tips vil være å ha med varmeflaske, superdigg og ha i soveposen og i hvert fall om man har vondt i magen. Tror nok det som er viktig er å ikke la mensen stoppe turen»
Gunhild Gaara kommer fra Bø i Telemark og kaller seg selv for en rookie når det kommer til friluftslivet.
Helt til slutt, IKKE la det stoppe turen din! Hold ut, lær noe nytt og ikke minst det er ikke farlig å snakke om det. Det er helt NATURlig.
Hilsen en veldig turglad sykepleier som ikke lar mensen ødelegge turen (i hvert fall ikke alltid).