Vi kan ha så mange velformulerte nyttårsforsetter vi bare vil, men det er handling som må til for å sette dem til livs.

Grip det nye året med begge hendene. Mange av oss vil være mer ute i 2018. Vi kan ha så mange velformulerte nyttårsforsetter vi bare vil, men det er handling som må til for å sette dem til livs. For å gjøre det litt enklere å nå turmålene dine for 2018 bør du sette deg noen delmål og tilrettelegge for at du skal komme deg mer på tur. En enkel ting du kan gjøre for å være mer ute er å lage mat på tur. ”Uten mat og drikke, duger helten ikke”, har du noen timer ledig på ettermiddagen, pakk sekken og lag middagen ute. Høres det avansert ut? Stress? Litt for mye planlegging?

Jeg gjorde en liten test. Hvordan kan jeg få inn en tur sammen med min venninne mellom jobbvaktene hennes? Hun sier hun skal i et møte klokken 13.00 og må ha tid til å vaske av seg bållukta. Det tar henne tretti minutter å komme til jobb. Hun kan være klar klokken ni neste morgen. Jeg velger et turmål i nærområdet og pakker sekken med “rask” turmat: Polarbrød og en haug av forskjellige pålegg og annet godt man kan ha på.

Jente som spiser turmat med brunost og Polarbrød

Ha ting klart

Dette utstyret ligger alltid klart for at jeg skal få mest mulig ut av den tiden jeg har: brenner, kokeapparat, brensel og fyrstikker. Ved siden av ligger matboks/tallerken, bestikk, kopp og kniv. Da mangler jeg bare sekken, sitteunderlag, som også ligger klart, og Polarbrød. Og hva jeg har lyst på oppå det, akkurat denne dagen. For å komme oss over den evinnelige dørstokkmila tenker jeg at vi må gjøre det enkelt. Ha ting klart.

To enkle ting du kan lage:
Frokost eller lunsj
Grillet brød er vanvittig enkelt, men veldig godt, synes jeg. Mange synes nistemat er kjedelig. Men så fort brødskiva med gulost får bålsmak er det plutselig en helt ny opplevelse. Denne slageren går aldri av moten. Og bytter du ut den tradisjonelle brødskiva med Polarbrød, har du mange muligheter. Jeg synes stort sett alt av brødmat som er stekt over bålet blir ”himla godt”, som vi sier på Sørlandet. De siste årene har jeg eksperimentert litt med forskjellige pålegg, noen av favorittene er:
 • Polarbrød med gulost og skinke, en evig slager, tilsett gjerne litt krydder.
 • Polarbrød med brunost! Smeltet brunost er helt himmelsk.
 • Polarbruschetta med tomat og ost – en turvariant av bruschetta, minus hvitløken.
 • Polarpizza, veldig enkelt: istedenfor pizzabunn legger du alle ingrediensene rett på Polarbrødet. Jeg brukte tomatpurré, paprika og ost. Grill over bålet til den ser god ut.
 • Sjokoladepålegg: jeg elsker sjokolade og jeg elsker bål, å forene disse to slår aldri feil.
Polarbrød med tomat og ost, turmat
Polarbrød med tomat og ost, en slags bruschetta.
Turmat, polarpizza, polarbrød
Polarpizza in the making!
Polarbrød med sjokolade. turmat
Frokostdessert: Polarbrød med sjokolade.

Hvis det er plussgrader tar jeg som regel bare med meg pålegg og brød, valget faller ofte på Polarbrød, da det holder seg ferskt lenge. Er det minusgrader smører jeg gjerne maten ferdig på forhånd. Det blir uansett godt når det får noen minutter over åpen ild eller glør. Mange pålegg blir vanskelige å håndtere i kulda, med mindre nisten er smurt på forhånd.

Søt jente som spiser turmat
Nam! Smeltet brunost.

Til min store fortvilelse fikk jeg plutselig laktoseintoleranse for en tid tilbake. Det ble en del å venne seg til i starten, og jeg har blitt nødt til å fjerne en del matvarer fra turmaten min. Jeg er evig optimist, så det går fint, men jeg ble litt misunnelig av å se Charlotte spise grillet Polarbrød med brunost. Det er nemlig noe av det som inneholder mest laktose av alle meieriprodukter. Polarbrød er heldigvis melkefritt (fritt for andre meieriprodukter også for øvrig), og derfor et trygt valg for oss med laktoseintoleranse!

Middag eller lunsj

Tynnbrød er utrolig enkelt å ta med på tur. Plukk med deg de grønnsakene og tilbehøret du har lyst på og du er klar! Vi lagde tynnbrød med falafel, og brukte disse ingrediensene:

Hvis du vil prøve deg på falafel og/eller humus finner du oppskriften under. Det er utrolig enkelt. Lag det før du drar ut og ha det i beholdere.

Polarbrød: tynnbrød med falafel og humus
Tynnbrød med falafel og humus.
Humus
 • 1 boks kokte kikerter
 • 3/4 dl olivenolje
 • Saft fra 1/2 sitron
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ss tahini
 • Smak til med krydder (salt, pepper, chilli – prøv deg frem)
Falafel
 • 1 boks kokte kikerter
 • 1 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 ts koriander
 • 1 ts paprikakrydder
 • 0,5 ts kardemomme
 • 2 ss hvetemel
Turmat: falafel med humus, tynnbrød fra Polarbrød
Tynnbrød med falafel og humus.

Både humus- og falafelingrediensene kjøres noen runder i kjøkkenmaskin (hver for seg), til det blir en jevn røre. Humusen er klar til spising med en gang, jeg hadde den på et glass og pakket den i sekken. Falafeldeigen hadde jeg i en beholder og stekte dem i en gryte på primusen. Inni tynnbrødet hadde jeg så humus, falafel, paprika, tomat og ruccola – deilig!

2 thoughts on “Kom igang med turåret 2018!

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this