Nye erfaringer

Jeg elsker å sove i telt, men i mange år har jeg pakket det ned ved første snøfall. Så kom det en tid der jeg ikke lenger ønsket å pakke teltet vekk for vinteren. Jeg ville sove ute året rundt. Derfor fikk jeg en erfaren vintertelter til å ta meg med på tur. Og ikke hvilken som helst tur. Vi tilbrakte fire dager på værharde Dovrefjell, noe som viste seg å bli litt av et eventyr.

Jeg var forberedt på at det ville bli kaldt, men ikke at det skulle være godt over minus 20 grader! Og det gikk, ja, overraskende bra. Mye på grunn av det fine været. Hadde det vært full storm, hadde nok tonen vært annerledes. Litt flaks må man ha.

Gjennom de fire dagene lærte jeg blant annet at varmeflaske i posen er gull verdt, at Vossafår er et ok pålegg å ha med seg, og at det ikke er vits å ha med seg våtservietter og deodorant. Jeg tenkte ikke en gang tanken på å skifte truse i de minusgradene og jeg satt pris på alt av ulltøy.

Etter turen satt jeg igjen med en enorm mestringsfølelse. Jeg hadde ikke bare overlevd flere netter i telt i minusgrader, men jeg hadde også fått et helt nytt syn på vinter. Jeg koste meg skikkelig fra start til slutt og lærte enormt mye! Jeg innså at vintertelting virkelig kan by på flotte naturopplevelser.

Så hvordan var det egentlig å sette opp teltet på snø, gå på do og få igjen varmen?

Å sette opp telt om vinteren er noe annerledes enn om sommeren, men til gjengjeld er det lettere å finne teltplass. Tips og triks om det har Ingvild skrevet om HER.

Å gå på do i 20 minusgrader var ikke noe jeg gledet meg til. Samtidig visste jeg at hvis jeg ikke gikk på do når jeg måtte, kunne jeg begynne å fryse fordi kroppen bruker så mye energi på å holde det varmt. Det er også muligheter for å få urinveisinfeksjon og det kan være vanskelig å få sove. Så om du ligger og vurderer om du skal ut av den varme soveposen for å gå på do, så bare gjør det. Da får du det enda bedre i soveposen etterpå!

Jeg frøys overraskende lite, tross alle minusgradene. Men jeg ble en smule kald mens vi pakket ned campen. Da visste jeg heldigvis at jeg snart skulle bevege meg så jeg kunne få igjen varmen. Om jeg ikke var i bevegelse lå jeg i soveposen og på dagsturene tok jeg på meg mer klær hver gang vi hadde pause. På denne turen lærte jeg meg også å bruke en multifuelbrenner, som er genial til å smelte snø og for å få varme i teltet.

Opplevelser jeg aldri vil glemme

Fordelen med å sove i telt er at du kan sove (nesten) hvor du vil og være for deg selv. Vi fant en fin camp, med le og utsikt. Vi trodde vi var alene, men på dag to, mens vi satt under jervenduken og nøyt en kopp kaffe, så vi plutselig bevegelser 100 meter unna teltet. Vi spente på oss skia og gikk litt nærmere. Det viste seg at vi hadde plassert oss ved et fjellrevhi. Bestanden i Norge et svært liten, så dette synet var en enorm opplevelse og et minne jeg aldri kommer til å glemme.

Moskusen er en kjent gjeng på Dovrefjell. Det er likevel ingen garanti for å møte på dem. Og vi hadde egentlig ikke tenkt så mye på det. Men allerede ved første lunsjpause så vi moskus noen hundre meter unna oss. Faktisk så møtte vi på flere moskuser enn mennesker gjennom hele turen. Det i seg selv er grunn verdt til å ta turen tilbake til Dovre.

Bare det å gå i omgivelser med snødekte fjell og uberørt snø er en opplevelse i seg selv. Jeg har alltid likt å gå på langrenn i tråkka spor, men det å lage sin egen vei er noe helt eget.

Nytt perspektiv på vinter

Etter litt erfaring med vintertelting har jeg fått et helt nytt perspektiv på vinter. Vinter handler ikke bare om telys, Netflix og innetid. Jeg kan gjøre akkurat som før, bare forberede litt mer på forhånd. Nå gleder jeg meg til hver vinter, mye takket være mestringen jeg kjente på og kunnskapen jeg fikk på min første vintertur.

Er du nysgjerrig på vintertelting, vil jeg anbefale å få med deg noen som har erfaring, eller prøve deg frem et sted ikke så langt unna bil eller hjem i tilfelle det blir for kaldt. Lykke til!

Vil du følge meg og mine eventyr, kan du følge meg på instagram @elinoverland

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this