Høsten og mørketiden kommer sigende mot oss. Den klare kalde luften i fjellene og ikke mist de varme fargene høsten byr på. De mørke kveldene omfavner oss  atter med en stjerneklare himmel, om været er bra vel og merke.  En ekstra vakker tid for oss som elsker turlivet.  For noen er mørketiden den tiden teltturene stopper opp,  iallefall alene. Redselen for mørket blir for stor. Kanskje dette er den mørketiden du hopper i det og overvinner frykten for mørket. Jeg heier på deg iallefall…..

Jeg skriver dette innlegget til deg som er mørkeredd og er redd for å være alene på tur. Jeg har fått en del henvendelser angående dette temaet og jeg synes det er like vanskelig å gi gode råd hver gang. Vi er forskjellige og det som funker for andre behøver nødvendigvis ikke fungere for deg. Jeg er ikke noe spesielt mørkeredd selv. Det eneste jeg kan sammenligne det å være mørkeredd med er frykt generelt. Men det å eksponere seg for frykten går mye igjen. Det hadde kanskje holdt å bare skrive det, for det er jo det vi må gjøre. Men jeg har samlet noen tankerekker i dette innlegget og håper det kan være til hjelp på veien.

Hvorfor blir vi redde? 

Angst eller redsel er mennesket eldste mekanisme og den setter kroppen i alarmberedskap. Frykt/redsel er noe vi skal leve med. Det er normalt å være redd. Den ene siden av frykten/redselen er den som redder oss i krisesituasjoner.  Den andre siden av frykten er den som ødelegger t.d en fin telttur, nettopp av fantasien som blir satt i sving av mørket.  Hjernen klarer ikke alltid å skille mellom disse to. Hva som er reel frykt og hva som er irrasjonell frykt. Det er her vi må bruke vår sunne fornuft for hva som er reelt og ikke.

Vi er som regel redde for det ukjente. Det vi ikke vet noe om, eller det vi ikke ser. Det er dette mørket gjør med oss. Vi ser ikke og vi vet heller ikke hva som er der ute. Det er ofte da fantasien kommer snikende innpå for å skape litt fart og spenning inn i hodet ditt. Vi blir i en slags alarmberedskap og sansene våre er ganske aktive. Vi mennesker er forskjellige. Noen av oss blir raskere og mer redde enn andre. Det handler litt om gener og oppvekst. Men vi alle kjenner på redsel eller frykt i forskjellig grad. Det sies at kreative mennesker kan bli mer redd en ikke kreative mennesker. Dette fordi kreative mennesker har en mer mangfoldig fantasi, sies det. Ingen regel uten unntak.

Hva gjør jeg når jeg blir redd?

Det første man har lyst å gjøre er å slippe alt man har i hendene og springe som en gal i andre retningen. Men denne gangen skal du stoppe opp når du kjenner redselen klorer seg fast. Puste dypt inn og ut, senke skuldrene, prøve å finne roen i deg selv, å spør deg selv hvor reelt er det du tenker. Hvor stor er sjansen for at det du tenker kan skje? Som regel er det vår egen fantasi vi frykter. Fiksjon som ikke finnes. Selv om det ikke er lett å være rasjonell når man kjenner på frykten, er jo det nettopp det man skal øve seg på. Eksponere seg selv for det man er redd for, slik man kan kontroller frykten til en viss grad.

” Når frykten blir så stor at det stopper oss fra å gjøre ting vi kanskje

 ønsker, da føles det ekstra godt om du overvinner den og får fullføre 

det du har hatt lyst til. “

For noen kan dette ta tid, for andre går det raskere. Det som er viktig som med alt her i livet er å ikke gi opp. Det du sitter igjen med av opplevelse og en styrket mental tilstand er en fantastisk premie i seg selv. Dette er også noe du kan bruke ellers i livet. Det blir letter å bryte andre terskler og en litt annerledes verden åpner seg. Nederst finner du noen råd som kanskje kan hjelpe deg på veien mot målet ditt.

Å ha hund kan absolutt være med på å gjøre turen tryggere.
Finne den gode roen. Puste rolig inn og ut.

Kan man kontrollere frykten? 

Det som er fint med å jobbe med frykten, er jo at du er på vei mot et mål.  På vei til å gjøre deg selv mentalt sterkere, sortere og rasjonere tanker.  Altså, går man inn med hodet først og et par gode tankerekker om hvordan man skal sortere den impulsive frykten når den kaster seg over deg, får du bedre oversikt og en større ro. Det krever jo selvsagt øvelse. Men plutselig en dag gjør du dette uten å tenke deg om.  Du har overvunnet dine egne tanker og tatt et steg mot et mentalt sterkere deg.

“Det meste av frykten vår er kun vårt eget

 ekko av tanker som sjelden eller aldri blir reelle.”

Vi alle har jo hørt lyder om natten, lyden av kvister som knekker og fantasien tar helt av. Som regel er dette små dyr som er på jakt. Som oss føler oss trygge på dagtid, føler dem seg trygge på nattestid. Bli kjent med omgivelsene du går i på dagtid, mestrer du dem da blir du også tryggere på nattestid. Oppdater deg på hvilke dyr som kan finnes i området. Her i Norge er det sjelden eller aldri noen fare. Når det kommer til mennesker så er det veldig spesielt om noen går langt til fjells for å skade noen. Vi er ganske trygge her i Norge.

Husk at vi er alle forskjellige og noen av oss kan ha opplevd traume som gir oss grunn for å være redde. Dette kanskje krever litt litt mer enn for dem som kanskje bare har en naturlig redsel for mørket. Håper virkelig at du kommer et steg videre og finner motivasjon til å stå på. Ønsker du dette nok så klarer du det.

 Noen gode råd på turveien.

–  Legg deg på et oversiktlig sted der du kan føle på en trygghet.

– Avtal med andre du stoler på hvor du er.

– Kanskje du har hund.

– Jeg har alltid med kniv, den gir en slags trygghet.

– Besøk stedet på dagtid, bli kjent med området.

– Ta med en liten notisbok og penn, skriv ned det du frykter så du ser det i klartekst. Du får også klarne hodet ditt og du tenker litt mer rolig og rasjonelt.

– Det er du selv som skaper redselen for mørket som kommer. Vi føler oss mye tryggere når vi se hva som er rundt oss.

– På din første overnatting alene kan du avtale men en god venn at du kan ringe om frykten tar overhånd. Kanskje det trygger deg å snakke med noen.

– En lydbok vil kanskje ta fokuset fra alle lydene du tror du hører utenfor teltet.

– Behovet ved frykt er trygghet, sikkerhet, eventuelt beskyttelse, og å føle at du mestrer omgivelsene.

– Bruk hodelykten eller en vanlig lykt som som lys inne i teltet.

Noen spørsmål du kan stille deg selv som

kanskje gir andre svar enn det jeg har skrevet.

Hva ville du gjort om du ikke var redd?

Hva er du redd og er det relevant?

Hva vil du gjøre med det?

Hva skal til for å trygge deg?

Klarer jeg å se frykten i øynene?

Så håper jeg inderlig du overvinner din frykt for mørket, slik du kommer deg på tur:)

Har du andre gode råd eller ønsker å fortelle om hvordan du eventuelt overvant frykten, skriv i kommentarfeltet under. ♥

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this