De siste årene har den årlige mørketidsturen vært nøye planlagt, men i år har tiden gått litt for fort. Jeg sitter godt nede i sofaen da det litt ut av det blå tikker inn en melding på telefonen. En skikkelig kjærkommen melding.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jess! Det blir mørketidstur i år også, bare tatt litt på sparket. Etter en lang høst med mindre av de litt lengre turene, mest fordi vi har hatt valp i hus og har måttet prioritere  annerledes. Da var det i hvert fall ekstra godt å få denne meldingen tikkende inn på innboksen. Jeg er ikke vond å be.

Ut på tur

Etter en litt hektisk altfor sen pakking er jeg klar tidlig neste morgen. Heldigvis er ikke Lotte kjent for å være tidlig ute. Jeg hadde derfor god nok tid til å huske det meste. Vi to på tur ilag er heller ikke kjent for å huske alt. Lotte er spesielt flink i til å glemme kaffen.

Jeg tar med «valpen» Tyr, han har godt av  sosialisering med Lotte sin to huskier Skog og King. Han skal få springe løs mens de andre må jobbe.

Litt over 9 på morgenen er vi og alt pikk pakket i bilen og vi er endelig på vei mot skiføret. Skiføret har  nemlig vært trist så langt i år, Hammerfest er nærmest regnet som en skøytebane. Det er nesten livsfarlig å gå tur i byen uten brodder ihvertfall med tre malamuter. Vi kjører mot Sennalandet og ser endelig at gradestokken synker og det lille som er av snø nærmer seg noe som kan kalles skiføre.

DEILIG.

Skog er ivrig med å komme seg fremover

Vel avgårde snirkler vi oss igjennom frossen løvskog, kuldegradene har lagt et tynt lag med frost over greinene, eventyrskog. Pulkene er pyntet med lysslenker og skiføret er godkjent, både jeg og Lotte gliser fra øre til øre.  Selvom vi er midt i den mørkeste tiden av nettop mørketiden så har vi et dunkelt skumringslys som setter et vakkert preg på omgivelsene rundt oss. Det er verdt å stå opp tidlig for dette.

Fornøyd turjente

Skummel elvekryssing.

Etter noen timer har mørket senket seg og det er snø i luften,  ørsmå snøflak som daler ned rundt oss. Jeg ser på kartet at vi er nærme, men før vi er fremme skal vi krysse en større elv. Vel fremme ved elven ser vi fort at det er flere åpne råker. Frister lite med elvebad nå. Vi følger elven nedover et stykke og der er vi heldige vi finner et bredere elveparti hvor isen har lagt seg.

Jeg tar av meg pulkselen og lar Lotte stå igjen med hundene. Det er viktig å være forsiktig. Jeg kjenner det kribler litt i mellomgolvet når jeg snirkler meg ut. Slår staven hardt ned i isen foran meg for å sjekke om isen bærer. Det gjør den og ikke så lenge etter er jeg trygt over og vi kan konkludere med at isen er trygg her. Da er det bare å snirkle seg tilbake og å komme seg over en etter en. Etter elven er det bare noen få hundre meter igjen til gammen.

Gammelivet

Måneskinn og tidlig morgen på Sennalandet

Etter litt over halvannen mil er vi fremme. Konturen av gammen ser vi først når vi bare er noen få meter ifra den. Den ligger her oppe på “vidda” langt fra folk og by. Som alle andre steder her i Finnmark er også dekningen borte. juhu fred og ro.

Vi får inn alt av utstyr og Lotte hiver seg rundt og får fyr i vedovnen. Tyr har forlengst sluknet borte i kroken på et reinskinn. Jeg tar oppgaven med å hente vann, men etter jobbperiode og en lang dag spilte ikke hjernen min helt på lag. Det står en 25 liters dunk inne i gammen, perfekt til å hente vann i. Jeg tar dunken på skuldra og suser  ned til elven. Først når jeg har fylt dunken våkner hjernen. Smart valg å ikke ta med pulken. For nå står jeg her med en stor tung dunk, men jeg er for sta til å gå tilbake å hente pulken så jeg tar heller den tunge børa på skuldra og karrer meg tilbake.

Når jeg kommer inn og forteller hva jeg har styrt med, flirer hun bare. Lotte var på nippet til å gå å se etter meg, så rask var jeg.

Trøtt liten Tyrigutt

Lysene er hengt opp og julepynten glemte vi igjen i bilen, men stemningen den var det ikke vanskelig å føle på. Dekning på radioen fant vi ved å sette den på en hylle øverst oppe i taket på gammen. Julemusikken strømmer ut i den lille gammen, stemning.

Julebrød og to trøtte turjenter

Svigermor hadde bakt julebrød, så før vi det hele tatt orket å lage middag hadde vi nesten spist oss mett på varme nybakte julebrød. Tror det er noe med frisk luft i kombinasjon med julebrød for klokken syv ser vi begge på hverandre, stuptrøtte. Når er det egentlig innafor å legge seg på tur? Vi ble enige om at vi burde holde til kl halv 9.  Ti over halv 9 ligger vi begge overmette stappet ned i hver vår pose, rundt oss ligger det tre sovende pelsunger, God natt.

Ute er det fortsatt mørkt når klokken viser  litt over seks på morgenen, uthvilt etter å ha sovet i over 9 timer. I ovnen er det litt glør igjen, jeg lister meg ut på golvet og får fyr i ovnen.  jeg skrur på radioen og tenner lysslenkene før jeg kryper ned i posen igjen, nå kan Lotte våkne til varme og julemusikk. Etterhvert våkner larven i posen på andre siden og vi nyter en lang frokost. Så lang at vi kan se at mørket sakte går over i et skumringslys. Kroppen får bruke den tiden den trenger for å våkne i mørketiden. Det er godt å følge naturens rytme på tur, spesielt i mørketiden.

Etter x antall skiver med toast og julebrød er vi på tur tilbake til bilen. Vinden har blåst godt i løpet av natten og det lille som var av skiføre har vel strengt tatt blåst bort.

Vi er faktisk så tidlig ute at vi har lys hele veien tilbake til bilen.

Mørketidstur, kan være spontant, kort, langt, men det viktigste er at det skal være kos og masser av julestemning. Julestemningen for i år er også fikset takket være denne fine turen til Gammen.

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this