Mount Everest 2015 – Livet i gave! (3:4)

Skrevet av: Guri Anne Hansen
Publisert: 28.01.16

Evakueringen og reisen til Kathmandu, 27. april til 5. mai.

Ekspedisjonen var nå over i en ny fase. Å bestige Mount Everst var for oss totalt uaktuelt i respekt for folket og landet. Hva i all verden skulle vi gjøre nå? Vi hadde fått høre at flere bruer hadde rast sammen, landsbyer som var stengt, skred som hadde sperret stier, matmangel og kaos i Lukla på grunn av stengt flyplass. Alle hadde rømt nedover dalen og ville ut! I tillegg hersket det fullstendig kaos i Kathmandu så vi bestemt oss for å holde oss i Gorak Shep. Har var vi trygge. Vi hadde nok mat og ikke minst tilgang til norsk mat i bace camp som vi hadde sendt nedover i forkant. En av kveldene hadde vi pinnekjøttmiddag med akke. Gjett om det slo an. Dette ble et festmåltid som jeg sent kommer til å glemme og en positiv opplevelse oppi alt det triste. Da vår husvert fikk høre at akke var laget av potet lyste han opp. Ikke bli overrasket om du en dag får smake akke i Khumbudalen for potet har de en del av.

guriannehansen_,MountEverest_turjenter (13)

Festmåltid i Gorak Shep.

På dag fem etter jordskjelvet voknet jeg opp til en forferdelig klump i halsen og pusteproblemer. Svarte! Å puste var ubehagelig og jeg hadde nesten ikke pust til å bevege meg. Å holde seg helt i ro og sitte oppreist gjorde heldigvis pustingen enklere. Jeg ble overhode ikke bedre i løpet av dagen ble det besluttet å prøve å få tak i helikopter. Heldigvis gikk det bra og allerede samme ettermiddag ble vi fløyet ned til Lukla. Å gå de 50 meterne til «flyplassen» i Gorak Shep tok hele 10 minutter så formen var helt elendig.

Å komme ned til 2800 moh var bare helt himmelsk. Pustingen ble mye enklere, men formen var fremdeles elendig. Feber herjet kroppen, men heldigvis hadde Dawa ordnet et tea house med en helt fantastisk beliggenhet litt ovenfor hovedgata. Her kunne vi slappe av, nyte sommervarme og rusle rundt i gatene i påvente av flybillett til Kathmandu. Det var ikke så mye kaos i gatene som det hadde vært tidligere siden flyplassen både i Kathmandu og Lukla nå var åpen. Likevel så vi slåsskamp når et militær helikopter fra India skulle fly hjem sine landsmenn. Folk var desperate etter å komme seg på helikopteret. Vi tok det hele med stor ro. Det var ingen grunn til å stresse. Tiden ble benytte til kafe, internett og litt shopping. To dager etter satte vi kursen for Kathmandu.

Kathmandu – sterke scener

Fra dagboka: «Å komme tilbake til Kathmandu var spennende. Vi hadde hørt forferdelige historier via media og allerede på flyturen kunne vi se store ødeleggelser. Hus hadde ramlet sammen som korthus. Jo nærmere Kathmandu, jo flere hus var rammet. På flyplassen var det en MENGDE med fly. Hver minste lille oppstillingsplass var fylt opp med fly fra land woldwide. Kjekt å se, men ut i fra det jeg har fått høre sliter Nepal med organisering av hjelpearbeidet og har fått massiv kritikk av sine egne. Via media vet vi at mange hardt ramma landsbyer nord i landet fremdeles IKKE har fått hjelp. Dessverre vil nok dødstallet stige dramatisk når man får denne oversikten.

Link til en videofilm som viser jordskjelvet i Kathmandu. Spol frem til ca 40 sekunder.

På stort sett alle grønne flekker så vi primitive teltleirer. Man kan jo bare tenke seg hvordan de har det! Sanitærforholdene er mangelvare, mat og drikke samt strøm er sterkt begrenset. Hus og hjem har de mistet.

På grunn av alle etterskjelv den siste uken valgte vi å bo et stykke utenfor Thamel som regnes som den “hotteste” turistplassen i by’n. De hadde heldigvis rom til oss alle tre og det var helt surrealistisk og med dårlig samvittighet jeg både spiste meg mett og tok en Mohito i baren.

guriannehansen_,MountEverest_turjenter (5)

Skade også på dette solide mursteins hotellet.

Å vandre rundt i Thamel var litt underlig. Det var skader på bygninger, stolper som hadde rast og store murbygninger som hadde kollapset. Samtidig hadde mange butikker åpnet igjen etter 3 dager med landesorg, dog med begrenset åpningstid. Det ble litt shopping, men jeg pruta ikke på foreslåtte priser som jeg vanligvis bruker å gjøre. Han som solgte silkeskjerf gjorde virkelig business den dagen. Vi la igjen over 40 000 rupies til han. (tilsvarer ca 3300 kr) Når en månedslønn tilsvarer ca 650 kr så skjønner dere hvorfor han var så strålende fornøyd.

guriannehansen_,MountEverest_turjenter (14)

En del skader på bygninger i Thamel. 

Vi slo av en prat med en hotelleier på en pub (mest Siv siden jeg var uten stemme..). Han var ekstremt opptatt av at Nepalesiske myndigheter måtte lære av denne tragedien. Også han påpekte mangel på handlingsplaner og beredskapsorganisering. I tillegg var han opptatt av at livet tross alt måtte gå videre. Det ble ikke bedre å sitte å vente…. Vi ble oppfordret til å ta flere drinker, noe vi også gjorde. Det var jo tross alt dette han levde av!

guriannehansen_,MountEverest_turjenter (19)

Ingen tvil, her var det bare å drikke 🙂

Ellers så er flybilletten i boks. Tirsdag 5. mai forlater vi Kathmandu og setter kursen hjemover. Det skal bli godt å komme hjem for å være syk med virusinfeksjon i halsen med feber mange dager på rad, og att på til i høyden, er overhode ikke noe kjekt. Regner med at litt frisk Romsdalsluft gjør susen.»

 

 

 

 
BOSTED: Isfjorden i Romsdal
KONTAKT MEG: guriah97@gmail.com
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this