Ja, du leste riktig. En av turjentene skal prøve å bestige selveste Mount Everest våren 2017! Noen husker kanskje at jeg havnet oppi mitt livs største mareritt 25. april i 2015 da jeg var med på en tilsvarende ekspedisjon? Datoen er dagen for Nepals verste naturkatastrofe på over 80 år! Flaks og tilfeldigheter gjorde at jeg lurte døden opptil flere ganger den gangen. Hvorfor vil jeg tilbake og utsette meg for risiko nok en gang lurer du kanskje på?

GuriAnneHansen_MountEverest_Turjenter (4)

Bildet er fra ekspedisjon i 2015 og er tatt to dager før katastrofen. Her nyter jeg livet på 5500 moh.

Å bestige slike fjell er for min del ikke noe du begir deg ut på uten en solid dose erfaring. Erfaring er noe du opparbeider deg over tid gjennom turer og ekspedisjoner. Det kreves god fysikk, solid porsjon tålmodighet, god psyke, litt klatreerfaring og ikke minst god kunnskap om turer i høyden og akklimatisering. Krevende ekspedisjoner har gitt meg nødvendige svar og kunnskap. Alle turene i Norge gjennom mange år har gitt meg nødvendig trening.

GuriAnneHansen_MountEverest_Turjenter (6)

Friluftsliv og turer i fjellet har vært min store lidenskap i mange mange år og har gitt meg verdifull ballast.

Jeg forlot Nepal midt oppi en gedigen katastrofe 5. mai 2015. Selvfølgelig var det utrolig kjekt å tenke på at man skulle hjem til familie og venner. Samtidig var det en forferdelig følelse å forlate landet og reise bort fra all lidelse og nød. Det var enkelt for oss, vi skulle jo hjem til hverdagen og luksus i Norge. Hva med alle familier som hadde mistet sine kjære, sine hjem, alle sine eiendeler? Jeg satt ikke med noe god samvittighet der jeg satt trygt inne i flyet. Jordskjelvkatastrofen krevde over 8000 liv, gjorde over 200000 hjemløse og gjorde ellers enorme skader. Selv to år etter sliter landet. Etter at jeg kom hjem brukte jeg mye tid på å reise rundt og holde foredrag om katastrofen samt samle inn penger. Hver eneste krone ble sendt til Nepal. Pengene gikk til gjenoppbygging av landsbyer i fjellet samt å hjelpe sherpafolket.  Jeg bare må tilbake for å se hvordan det går med landet og folket!

GuriAnneHansen_MountEverest_Turjenter (3)

Det er fantastisk å dra på fotturer i Nepal. Bildet er hentet fra Khumdudalen. I bakgrunnen ser man bla Mount Everest og Ama Dablam.

Også denne gangen er vi ett lite og solid team. Anny Kvithyll har mye erfaring fra høyden og turer generelt. Vår shirdar Dawa har jeg kjent siden 2004 og har en imponerende CV. Våre klatresherpaer Dawa Tenzing og Kihlu, som jobber i Norge som førere om sommeren, har vært på Everest mange ganger. I bace camp og i camp 2 har vi flinke sherpaer.  Målsetningen klar: «alle på toppen med ett smil om munnen og frisk/hele ned igjen». Med oss inn til bace camp har vi i tillegg en trekking-gruppe med mange gode venner.

På veien inn til Mount Everest bace camp skal vi gå gjennom Rolwaling dalen og se hvordan de innsamlede midlene er blitt benyttet i gjenoppbyggingen. Å besøke en lite besøkt dal og legge igjen penger er en super måte å hjelpe folk på. I tillegg skal jeg også dele ut dunjakker til skolebarn på en skole vi besøker. Siden vi organiserer hele ekspedisjonen/trekking-turen selv (en venninne organiserer trekking-turen)  så sørger vi også for sysselsetting av sherpaer og at all inntekt går til lokale sherpaer via vår Shirdar Dawa. Det er ingen unødvendige utenlandske ledd.

Forberedelsen har vært i full gang lenge. Det er mye som skal på plass, men prosessen er kjempespennende og tiden flyr alt for fort. I tillegg bruker jeg vanvittig mye tid på trening. Fordelen er jo at det blir mye tur ut av slikt, noe som jeg overhode ikke har noe imot. Avreisedatoen er 31. mars og har du lyst å følge med på turen så kan den følges på Instagram @guriannehansen samt hjemmesiden guriannehansen.no. Det vil også komme innlegg på turjenter.no så det er bare å følge med.

GuriAnneHansen_MountEverest_Turjenter (5)

Det har blitt mange flott turer i forbindelse med all treningen, som her fra Nyhetind i Romsdal.

GuriAnneHansen_MountEverest_Turjenter (1)

Jeg kaller naturen verdens beste treninsgsstudio!  Det går ann å nyte desserten med herlig pudderkjøring etter en fantastisk dag til Nonsfjellet i Grovfjord.  Foto: Kristoffer Kleppestø

Turhilsen fra Guri

 

 

One thought on “Mount Everest 2017

  1. Bjørn Jenssen says:

    Blir rett og slett glad av å lese dette. Kan ikke noen gang huske å ha lest en ekspedisjonsbeskrivelse så full av omtanke. Du er unik, Guri Anne – heier på deg og resten av teamet! Lykke til!!!

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this