Kan naturen hjelpe oss når vi blir alvorlig syk? Her er min historie og min erfaring med naturen som “medisin”.

30. april ble jeg lagt inn på Molde sykehus med en hissig leverbetennelse. Livet ble praktisk talt satt på vent og i løpet av de åtte dagene jeg var innlagt surret det mange tanker i hodet. Hva feiler det meg? Har jeg kreft? Kommer jeg til å dø? Vil jeg bli frisk? Kan jeg leve som før? Hva med jobben? Jeg fant ganske så fort ut at å bruke energi på slike tanker var totalt bortkastet så lenge diagnosen ikke var klar. Jeg valgte i stedet å se fremover og ikke minst sette meg mål der jeg skulle bruke naturen som vitamininnsprøyting for bedre å takle min nye helsesituasjon.

Det er to dager forskjell på disse to bildene! Søndag 28/4 stod jeg superfornøyd på toppen av Taskedalstinden i et fantastisk sommervær sammen med gode venner og Ariel. To dager senere ble jeg lagt inn på Molde sykehus med ekstremt høye verdier på levra. (ALAT, bilirubin etc. …)

Etter åtte dager på sykehus ble jeg utskrevet og fikk startet opp effektiv medisinering.   Kroppen var fremdeles slapp og hadde et stort behov for hvile. Samtidig nærmest skrek hodet etter frisk luft og turer i skog og mark. Heldigvis var det ingen restriksjoner på fysisk aktivitet så lenge man tok hensyn. Rolige turer var stikkordet, men i tillegg la jeg inn ekstra mål for å gi meg nødvendig vitamininnsprøyting. Disse målene var:

Utemiddag

I tillegg til en rolig tur så skulle dagens middag spises utendørs. Dette gjorde jeg veldig enkelt ved å handle inn ferdiglaga middag.  (jeg hadde ikke så mye ork til annet… ) Deretter pakket jeg sekken med litt ekstra klær, gassbrenner, kasserolle, bestikk samt underlag og noe å drikke.

Blir du ikke fristet av å spise middag utendørs når du ser bildet over? Jeg brukte knappe 25 min å gå til denne plassen i et rolig tempo. I tillegg til middag fikk jeg både herlig utsikt og fantastisk solnedgang til dessert.

Solnedgang

Jeg har ikke tall på antall solnedganger jeg fikk med meg i løpet av mai, men noen ble det. Det ble nærmeste en besettelse for det gav meg så sinnsykt mye. I tillegg ble jeg kjent med mange kortreiste perler i kommunen. Ofte brukte jeg lengre tid på å kjøre til startstedet enn å gå.

Ariel nyter solnedgangen.

Foto-turer

Jeg er veldig glad i å ta bilder på mine turer og kamera er bestandig med. Turen er som regel fokuset og ikke kamera. Nå snudde jeg på fokuset og brukte heller turen til å ta masse bilder. En fordel jeg fikk på kjøpet var at jeg kanskje ble en bedre fotograf?

Ariel var fast fotomodell på foto-turene. Hun poserte mer enn villig for matmor. Romsdalshorn og Trollveggen i bakgrunnen. Det tar ca 15 min å gå opp til Litjfjellet, men utsikten er verdensklasse!

På tur med hengekøye

Har du prøvd hengekøye? Hvis ikke så anbefales dette på det varmeste. Ta med deg hengekøye, evt sovepose/ liggerunderlag, dunjakke og litt mat/drikke og finn deg en nydelig utsiktsplass. Heng opp køya og nyt livet. Lytt til naturen eller naturens symfoniorkester som jeg bruker å si. Det blir garantert ikke siste gangen du putter en hengekøye i sekken på en tur! Det ble i alle fall min konklusjon.

Jeg brukte ca 10 minutter på å gå til denne perlen. Stedet er nå blitt er favoritt etter vårens oppdagelse.

Overnatting i telt

Har du prøvd deg på overnatting i telt? Elin gir deg tips for å komme i gang. Tips   Jeg tok turen sammen med Jill og Lena og fikk en uforglemmelig tur til en lokal topp som heter Frostatind. Solnedgangen var nydelig, men det showet vi fikk når sola stod opp kommer jeg ikke til å glemme. MAGISK! Jeg nærmest svevde de 3,5 km tilbake til bilen etter en fantastisk tur.

Magisk og uforglemmelig soloppgang kl 0400 på toppen Frostatind.

Jeg vet ikke hvor mange gylne øyeblikk det ble i løpet av de første ukene, men de ble mange! Jeg nøt hvert sekund og nærmest svevde av lykke for hvert gyllent øyeblikk jeg fikk oppleve i vår fantastiske natur.

Etter hvert ble det også flere og flere toppturer i takt med synkende verdier på levra. Selv om jeg brukte lengre tid på å nå toppen så var tiden det nå tok totalt uvesentlig. Det viktigste var å få være ute og nyte fantastisk natur i majestetiske omgivelser!

Fantastisk fornøyd på toppen av Skarven Skorgedalen i midten av mai. Jeg satte ikke akkurat fartsrekord opp hit, men tiden spilte overhode ingen rolle. Det var gleden av å få være ute i magisk natur som var viktigst!

Etter fire uker var verdiene på levra igjen normale. Resultatet ble feiret med en topptur til vippesteinen på Dronninga. Jeg hadde ikke i mine villeste fantasier trodd at jeg skulle klare en slik lang tur allerede nå, men min gode venninne hadde klokketro. Tusen takk Tone!

Fantastisk følelse å nå vippesteinen på Dronninga fire uker etter innleggelsen.

Sykdommen kommer til å følge meg resten av mitt liv, men jeg er så heldig at jeg kan praktisk talt kan leve som før. Kroppen er ikke like kjapp, men jeg kommer meg på de turene jeg ønsker. Ekspedisjoner på høye fjell er inntil videre lagt på is, men jeg depper ikke av den grunn. Jeg koser meg stort med nye mål samt flotte turer i nærområdet.  Jeg nyter hvert sekund!

Nydelig utsikt fra toppen Kvanndalstind. Ser mot Vengetindene.

Vi er utrolig heldig som bor i den store godteskåla som Norge er. Det er bare å forsyne seg med festkarameller hver eneste gang. I tillegg så er det fantastisk å tenke på at uansett fysisk form så kan vi nyte en eller annen form for norsk natur. DET er i alle fall noe jeg kommer til å ta med meg videre i livet. Håper flere kan bli inspirert til å prøve det samme som jeg gjorde. Det gav i alle fall meg mange gylne øyeblikk i en tøff periode av livet.

Turhilsen fra Guri Anne

Følg meg gjerne på instagram @guriannehansen

 

Ettertanke:

En uke etter innleggelsen skrev jeg følgende innlegg på facebook:

“Det er to dager forskjell på disse to bildene! Søndag 28/4 stod jeg superfornøyd på toppen av Taskedalstinden i et fantastisk sommervær sammen med gode venner og Ariel. To dager senere ble jeg lagt inn på Molde sykehus med ekstremt høye verdier på levra. (ALAT, bilirubin etc. …)

Jeg skriver ikke dette for å få sympati, men for å sette ting litt i perspektiv! God helse er kanskje noe mange tar for gitt, meg selv inkludert. Den siste uken har gitt meg en solid tankevekker…… jeg har derfor bare lyst å gi dere en vennlig påminnelse

  1. Sett pris på hver eneste dag du er frisk og gjør alt du kan for at den skal bli fantastisk. Å syte og klage fører sjeldent noe godt med seg … Spør deg i så fall hvorfor og hva du kan gjøre med det! Ikke glem å smile til deg selv og de du møter.
  2. Ta vare på din familie og venner. Er det lenge siden sist, ta kontakt! En telefon, en melding på FB, snap, kaffekopp, et besøk, invitasjon …. Det skal ikke så mye til, men akkurat det lille du gjør kan utgjøre STOR forskjell. Akkurat din omtanke denne dagen kan utløse nye gode handlinger.

Husk å leve livet. Man vet aldri hva morgendagen bringer. CARPE DIEM !”

 

 

 

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this