Det er lov å føle følelsene sine. Man er ikke mindre verdt, eller et svakt menneske av å ha det vondt eller være deprimert. Tvert i mot.

Uansett hvem vi er, hvor vi kommer fra eller hva vi har gjort, har vi alle en ting til felles – vi får oppleve livet. Samtidig vet man aldri hvilket liv man kommer til å få. Min erfaring er at livet byr på mye, både godt og vondt. Vi skal oppleve både oppturer og nedturer for å forstå hva som er riktig for vårt liv, for å forstå hvem vi er og hvor vi skal. Noen av oss skal oppleve mer vondt enn andre. Noen takler livet bedre enn andre. Og noen har mer svar enn andre.

Helsport Rago superlight på hengekøyetur

Jeg har opplevd mange nedturer i mitt 26 år gamle liv. På et vis er det kanskje min egen feil, samtidig er det ikke alt man rår over. Når man er i de dypeste daler, hvor alt føles håpløst og ingenting gir mening lenger, er det vanskelig å se lyspunktene i hverdagen. Slik som nå, når vinteren er i anmarsj, dagene blir kortere og været kaldere. Når hodet fylles av et tykt tåkehav og tankene surrer rundt uten noe mål og mening. Alt blir tyngre, alt tar lengre tid. Energien er dabbet av, og huden er bleknet. Som bestilt har vinterdepresjonen tatt sin plass i kroppen, og den gjør det ubehagelig å være til.

Det er tungt å prate om det som er tungt

For mange er depresjon et vanskelig tema. Det er sårbart, det er tungt og det er skummelt å prate om. Jeg kan forstå at noen kan føle ubehag ved å skulle prate om sin eller andres psykiske helse. Det er ikke noe man tar opp sånn i forbifarten, som regel, og det kan være en stor bragd å i det hele tatt innrømme for seg selv at ting ikke er helt som de burde være.

For min del har jeg funnet andre måter å få utløp for mine tunge tanker og følelser på, utenom det å sitte over et bord og prate om det.

Jeg gikk i ti år uten å forstå hva som var feil i mitt liv. Dette fordi jeg opplevde å få utfordringer med min psykiske helse allerede på barneskolen. Da var jeg ikke reflektert nok til å vite hvem jeg egentlig var, og hvordan ting skulle være. Som tenåring slo det hele seg fast, og vi skjønte at noe ikke stemte. Som voksen har jeg lettere for å prate om det som er vanskelig, kanskje fordi det alltid har vært en del av meg. Men det er ikke alle som føler det sånn. For min del har jeg funnet andre måter å få utløp for mine tunge tanker og følelser på, utenom det å sitte over et bord og prate om det.

Helsport rago superlight

I naturen finnes ingen fordommer

For i mine tyngste stunder, er det en ting jeg alltid prioriterer. Selv om kroppen er tom, hodet er fult og tårene ligger løst i øyekroken. Uansett hvor mørkt det måtte være, prioriterer jeg å komme meg ut i naturen. I naturen finner jeg stillheten, bort fra de vonde tankene, bort fra alle forventninger, press og oppgaver som venter på meg. I naturen finner jeg ro. I naturen har jeg tid. I naturen har jeg rom. Rom til å puste, rom til å gråte, rom til å rope høyt eller legge meg ned i lyngen. Rom til å se på sola, kjenne på regnet eller vinden som treffer midt i ansiktet. I naturen finnes ingen fordommer. I naturen er det ingen jeg kan såre med mine mørke tanker og knuste hjerte.

Helsport rago superlight

Det er lov å være lei seg

Jeg har gått i mange år og holdt tilbake på følelsene. Latt som ingenting og håpet på at følelsene til slutt ville bli så undertrykt at de forsvant av seg selv. Dessverre sto ikke denne hypotesen til forventningene. Når man kjører kroppen helt i bånn og enda litt lenger, forstår man til slutt at man må ta grep. For meg kan et slik grep være å tillate meg å ha det vondt. Akseptere at nå er livet kjipt, og det er lov. I tillegg tillater jeg meg å ta ekstra lange turer og i stedet senke krava på jobben eller til eksamen som skal leveres. Og det er lov å være lei seg. Det er lov å gå på tur i skogen og felle en tåre eller to. Det er lov å føle følelsene sine. Man er ikke mindre verdt, eller et svakt menneske av å ha det vondt eller være deprimert. Tvert i mot.

Naturopplevelser på grønn resept

Til syvende og sist er vi alle bare mennesker. Og alle har vi en historie. Alle opplever vi motgang og ubehageligheter i løpet av livet. Noen har mange å prate med, mens andre ønsker ikke å prate om det. Noen har ingen å dele med, og andre vet ikke hva de skal si. Hvis du, som jeg, kan synes det er vanskelig å prate direkte med andre mennesker, så lover jeg deg, naturen er der alltid for deg. Den lytter hvis du ønsker å prate, den tåler det når roper, og ser deg når du gråter. Den sender små øyeblikk din vei, som en solstråle som treffer deg midt i hjertet, et vindpust i store trær eller snø som daler ned. Den gir deg naturopplevelser på grønn resept, hvis du ønsker å se de.

Hvis du ønsker å lese mer om psykisk helse og friluftsliv, gjerne ta en tur innom Instagramprofilen min, @unececilie

Skulle du ha et sterkt behov for å prate med noen er direktetelefon til legevakten 116117.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this