Jeg brukte påskeuka mi på Lista og fikk tid til ganske mye gøy! Her får du et lite utvalg turer og andre aktiviteter på halvøya i Vest-Agder.

Lista har et veldig spesielt landskap, med lange strender, rullestein, åpne jorder og mye himmel. Mange reiser dit for å surfe eller se på eksotiske fugler – sistnevnte har jeg også prøvd meg på! Mer om det lenger ned.

Varnes Fort og Varnes Fyr

For å komme deg til Varnes fyr kjører du av ved Heskestad og følger den smale, fine veien inn til parkeringsplassen. Der finner du godt med skilter både til Varnes Fyr og Varnes Fort. Begge deler er verd et besøk, og gjerne som en rundtur.

For å komme seg til fortet kan man velge stien til høyre (det er pil i begge retninger) og gå gjennom det som ser ut som en skummel, gammel batman-hule. Lurt å lyse litt med mobilen, for det bekmørkt! Etter en stund ser man heldigvis lys i andre enden, og på andre siden ser du rett på Hidra og Fedafjorden.

Det er veldig moro å spasere rundt, gå en tur langs “Kosestien” og se på de gamle ruinene.

Derfra går det sti ut til Varnes Fyr, hvor man kan skue utover havet og se helt bort til Rogaland. Sauene spaserer rundt og det er bare å sette seg ned å nyte mens man hører den lille musikkinstallasjonen inne i den gamle bua ved siden av fyret. En helt fantastisk vakker sang av Ingvild Koksvik.

Nordberg Fort – Lista Fyr

Dette er en fin liten tur på 5,5 km med spektakulær utsikt, kulturminner og variert underlag.

Nordberg Fort er gøy å spasere rundt på. Det bevarte kystfortet ser helt likt ut i dag, som det gjorde for 75 år siden og er fullt av bunkere som du kan inspisere. Mellom bunkersene er det satt opp griller og benker så her kan du ta med deg grillvennlig mat og kose deg med gode venner.

Fra Nordberg Fort gikk vi over Penne og inn i skogen hvor vi fulgte den blåmarkerte stien. Gjennom skog, beiteområder og åpent landskap.

NB! Få deg helleristningene på Penne på veien!

Helene klatrer opp på en veldig høy og stor stein i vannkanten på Lista i Vest-Agder

Jeg hoppet av stien og gikk langs rullesteinstranden hvor du – i tørt vær – kan hoppe fra stein til stein. Mot sør er det hav så langt øyet kan se, og vestover ser du Hidra og snødekte topper (husk, jeg var der i påsken!)

Pikksteinen På Sausebakk

Pikksteinen på Sausebakk (ja, den heter faktisk det) klarte ikke jeg la være å ta bilde med. Den skal etter sigende være veldig gammel, faktisk fra norrøn tid. Går du videre fra Sausebakk og inn den sjarmerende lille porten kommer du inn på Hulstien. Dette er en perfekt location for en skummel film, og nettopp derfor var Mammon-serien her og spilte inn den scenen da hovedpersonen husket tilbake og så seg selv som barn. Skjønner godt at de ville hit <3

Kameraet gikk varmt denne aldeles nydelige dagen hvor havet glinset og solen steika. Vi fant til og med liner vi kunne balansere på! Tar du med deg snippsekken full av deilig bakst eller annen nistemat, kanskje en termos med varm drikke, så kan du virkelig kose deg under himmelen her ute.

Vi var seks tobeinte og en firbeint turkamerat. Alle skjønt enige om denne turen må vi gå oftere!

Fisketur fra Jøllestø

Jeg er så heldig at jeg har en onkel med fiskebåt! Han hadde vært ute og satt garn kvelden før og jeg fikk være med å hente inn. Tidlig på morgenen satte vi seil og begynte ferden ut i Nordsjøen. Fem gode venner var klare for å dra i land villaks og sjøørret – motet var på topp!

Vel ute på havet var det ikke de røde fiskene vi ønsket oss som la i garnet, men vi kom jammen godt ut av det likevel. Opp dro vi torsk, taretorsk, sei, lyr, flyndre, masse berggylt og rogn-kall.

Rognkallen fikk jeg straks beskjed om at ikke var noe å samle på. Den måtte vi kaste ut igjen så den kunne svømme videre. Akkurat derfor bestemte jeg meg for å spare på en og smake på denne rare fisken. Og etter en litt strevsom sløying (tror det er derfor Rognkall og Rognkjeks ikke er så populær, den er nemlig full av bein) endte det lyserøde fiskekjøttet i ovnen og smaken var faktisk ganske topp! God i fiskesuppa var den og.

Fiske fra land

For deg som ikke har en onkel med båt er det mange fine steder å fiske fra land! På Helvik, i Straumen mot Øyvold og litt innover i Framvaren, på moloen i Borshavn eller på Hammeren er det god sjans for napp. Selv lærte jeg meg å sløye fisk der og da, så pakk med deg litt ved og krydder, så kan du spise fersk fisk til lunsj!

Fuglekikking

Lista ligger slik til at mange trekkfugler stikker innom for å ta seg en pust i bakken på vei videre dit de skal. Derfor er det alltid noen nye, artige fugler å se på når man kommer dit, og jeg er innom Slevdalsvannet støtt og stadig.

Slevdalsvannet er et naturreservat som har blitt restaurert og tilrettelagt for all slags fugl – enten de trenger en pause på ferden eller om de bor der permanent.

Ved Slevdalsvannet er det installert et lite utkikkshus med kikkert. Vi møtte også på to fuglekikkere som hadde med seg telelinser og super-kikkerter, som raskt kunne fortelle om hva de hadde sett så langt: Sothøne, hegre og vipe i tillegg til mer vanlige fugler som sort og grå stær, svaner, gås og ender. Sist jeg var innom så jeg både trane og en aktiv sivhauk!

Mens vi satt der bak hver vår kikkert fikk gutta plutselig øye på fuglen de hadde reist langveis fra for å se, nemlig en Glemte. Den var langt borte så jeg fikk den dessverre ikke med meg med min lille kikkert. Så nå må jeg muligens investere i nytt utstyr!

Ingen livsendrende syn for oss denne gangen, men veldig moro!

#Ryddstrendene

En onkel med båt og en annen med gård! Kuene hans er jammen heldige som kan gå rundt i disse omgivelsene hele utesesongen, men det kommer dessverre veldig mye søppel fra havet inn på beiteområdet deres.

Vi tok med oss en søppelsekk hver, og plukket med oss det vi kom over. Flasker, plast, mye tau – og til min store overraskelse, en brusboks fra Sør-Korea. Den har reist langt!

Det er fint å kunne bidra litt for både kuene og naturen. Dyra skader seg ikke på rask og fanter og det blir hyggeligere for turfolk å ta en spasertur i nydelige omgivelser.

Anbefaler alle som har mulighet til å ta i et tak og #ryddstrendene!

God tur!

// Helene

Ønsker du å følge mine turer kan du følge meg på @helenevaagsvoll på instagram.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this