Lemmenjoki Nasjonalpark

For mange år siden så jeg Monsen sitt program fra Lemmenjoki nasjonalpark. Helt siden jeg så den episoden har jeg lengtet etter å besøke området. Hvem vil vel ikke boltre seg i en av Europas største nasjonalparker. Hvem vil ikke gå rundt blant ruvende furutrær og kjenne litt på historien som ligger her.

But first; litt informasjon og historie om parken.

Lemmenjoki ligger i Lapland i Nord Finland. Parken ble opprettet i 1956 og er i sin helhet hele 2850 kvm stor. Noe som gjør den til den største nasjonalparken i Finland og en av de største i Europa. Lemmenjoki grenser også til Anarjohka i Norge.
Visste du også at på begynnelsen av 1900 tallet fant man gull i området? I 1940 var det gullrush og den dag i dag er det faktisk rundt 100 stykker som graver etter gull i området. Flere av de åpne koiene i parken brukes ofte av gullgravere i sesong. Har du lyst til å vite mer om historien og området anbefaler jeg at du går inn her: https://www.nationalparks.fi/lemmenjokinp/history

Svipptur

Etter en liten svipptur fra Hammerfest til Enare var vi endelig fremme ved start. turen var “bare” på rundt 37 mil. Her i Finnmark skal du godt over 50 mil før du kan kalle det en skikkelig kjøretur.

Første som møter oss er kald frisk luft og et lett melisdryss på bakken. På et skilt står det merket Gold Trail. Det er visst også funnet bosetninger i området fra flere hundre år tilbake i tid. Med andre ord et område full av historie og sjel. Jeg hører kjenningsmelodien til Monsen i hodet. Endelig er jeg her.
Sekken er gedigent monster på godt over 25 kg, men den børa tar jeg lett. Skogen og villmarka her kommer jeg.

Vi går en liten kilometer første dagen, her det jo ingen grunne til å stresse. Det er godt å ta det litt med ro. Teltet er oppe på null komma niks. Vannet på det lille vannet har allerede rukket å fryse på så vi lirker oss ut en drøy halvmeter. Kniven på plass og vi hogger til et lite hull så vi får tilgang til vann.
Vi fyrer i gang bål og koser oss. Midt i vannkokingen får vi øye på noe i vannet,
kanskje det ikke var så rent allikevel. Litt mikroskopiske ferskvannsreker her ja. Pyttsann de blir fort kamuflert av en rykende varm kopp sjokolade.

Det finske koielivet.

Det er morgen, men tror du det frister noe særlig og krype ut av den varme lune posen. Nei vi ligger litt til å lytter til vinden suse i trærne. Etter en liten podcast har vi klart og karret oss opp. Først ut i frokostrekka er to ivrige polarhunder utenfor. De er mer en klar for frokost og glefser det i seg på en to tre.
Vi derimot vi kryper ned i posen igjen og fyrer i gang brenneren. Risengrynsgrøt står på menyen. Det er vel helt innafor til frokost? Etter en lang og dryg morgen er vi endelig klare for å komme oss videre. Klokka har allerede tikket forbi 12, men hva gjør vel det.

Vi følger stien videre innover parken. Etter et par timer utbryter jeg til Jeanette; du hvor godt det er å snike seg inn i turbobla igjen. Bare vandre og være til.
Etter en lang dag var vi endelig ved der vi skulle krysse elven. Det var heldigvis ikke fryst på så det var enkelt å dra seg over med den lille båten som lå der. Bison synes ikke det her var noe særlig kult, men det fikk stå til.
Like ved elvebredden og midt i blant furutrærne sto koia og lyste i mot oss. Vi  kjente allerede roen senket seg.

Saunatid

Varmen fra den åpne peisen varmer ansiktet. Jeanette har fyrt opp etter nattens glør og jeg kjenner varmen bre seg utover i rommet. På menyen står pinnebrød med chorizo og ost (I rundstykke versjon). De kan jeg anbefale på det varmeste: https://turjenter.no/pinnebrod-pa-bal/ 

 

Etter en fin formiddagstur var det på tide og fyre opp i saunaen. Mens saunaen varmet seg opp sjekket jeg badeforholdene. Isen hadde begynt å legge seg, men jeg øynet fortsatt mulighet til å få et frisk oktoberbad.

Det er noe til liv og sitte i en glovarm sauna midt i ingensteds uten dekning eller strøm. Det er vel det som kan kalles det enkle liv? Jeg satt der i badstua og dagdrømte om å tilbringe en hel vinter her. DET tror jeg hadde vært godt for kropp og sinn, men nok om det.

Halvnaken og iført rosa crocs hver jeg meg uti det iskalde vannet. Det kommer et par steinalderul fra min side før jeg er oppe og inne i badstua igjen. Det her er for dårlig. Etter å ha varmet meg godt, gjør jeg et nytt forsøk på å beseire det kalde vannet. Jeg får pusten i orden og tar noen gode svømmetak. Godkjent bading.

Iskald men helt klart verdt det

Tøffe turjenter?

Vel inne igjen. Middag står for tur. Matmonstre som vi er har vi drasset med godt med fersk mat. Elggryte står på menyen. Elgen er fersk fra årets elgjakt i Anarjohka. Tyttebærene er plukket på Sørøya av en god kollega. Ferske og kortreiste råvarer fra Finnmark med andre ord.

Ute er det stjerneklart, jeg bestemmer meg for å dra frem kameraet før jeg synker for langt ned i soveposen.

Månen lyser opp skogen

Vi står nede ved elvebredden. Jeg har lyst til å fange litt av nordlyset som så vidt skimtes der oppe. «BRAAK» vi hører et høyt knekk. Begge ser på hverandre. Tja nei kanskje vi skulle gå inn. Vi går lett mot koia. Jeg sier høyt til Jeanette. «Det her går jo bra» før hun svarer momentant «NEI det gjør det ikke» Crocsa får plutselig fart på seg. Og jeg som forsøkte og roe meg selv ned. Failer totalt. Det ender altså med at vi begge hyler og løper for harde livet.
Vel inne i koia, knekker vi sammen i latter. (Ene litt mer mørkeredd enn den andre ja). Senere finner jeg ut av det bare er isen som knekker og braker. Tøffe turjenter?

Tilfryst elv

Etter noen dager var det på tide og krysse elven igjen. Når vi kommer til der vi skal krysse er elven helt fryst til.
Den er ikke sikker nok til å krysses og ja hva med båten. Neida vi hopper i båten og hakker for harde livet med to svære stokker. En halvtime senere. Jeg ser for meg at nei nå har vi kommet et godt stykke ut. Jeg snur meg og ser i fortvilelsen at båten er bare en halvmeter fra land. Nei dette får bli dagens morgentrim. Vi hiver på oss sekken og går videre mot et annet krysningspunkt 5 km lenger ned.     Bison ser lettet ut og tar lange steg inn mot skogen igjen.

Har du lyst til å finne ut mer om Lemmenjoki anbefaler jeg at du tar turen selv (DO IT) Vi hadde en helt fantastisk tur og jeg har allerede lagt vintertur hit inn i fremtidige planer.

Hvordan komme seg dit?

Her finner du oversikt over hvor parken ligger og hvordan man kommer seg dit;

https://www.nationalparks.fi/lemmenjokinp/directionsandmaps

Har du noen andre spørsmål må du gjerne spørre meg via Instagram – aastesvillmarksliv

Morgensveisen on point!

Morgensveisen on point!

En av dagene kom vi oss litt i høyden for å få litt utsikt

En av dagene kom vi oss litt i høyden for å få litt utsikt

Kos på tur er viktig

Kos på tur er viktig

Blide småtroll på tur

Blide småtroll på tur

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this