«Jeg våkner til lyden av harde dunk på teltduken. Dråpene som faller dundrer på det røde stoffet og får det til å høres ut som det regner hunder og katter der ute. Å, som jeg skulle ønske det heller var den myke, lette lyden av snø som dunkelt legger seg på duken. Kroppen er stiv og støl etter den lange bakken fra i går, men det er bare å dra seg ut av posen, her skal det gås på ski! Sokkene har tørket på låret, så de er det tørreste jeg har på meg, resten av ulltøyet har en god  hint av fukt.

Etter en litt for stor porsjon havregryn og et par timer senere er vi klare til å spenne på oss skia. De første kilometerene er slakt nedover, og vi ser frem til en rolig start på dagen. Fellene legges til tørk i skibuksa og staker oss nedover. Etter bare 20 minutter må vi kaste anorakkene, sola har kommet frem og det er fønvind! Regnet fra i dag tidlig er nesten glemt, bortsett fra at snøen er som sirup. Klabbene er høyere enn noen stilletthæler jeg noen gang har gått med ihvertfall. Til og med pulken klabber, og vi må gå i nedoverbakken. Men noen timer senere har sola fått gjort sitt, og fjellet byr på nydelig slushføre. Vi kan suse bortover, kjenne sola varme og ulltrøya tørke. I lunsjen smører vi ekstra tykt lag med solkrem og rigger til en perfekt STR*-sofa. Vi spiser dagens rasjon med sjokolade, lufter flokene i håret og lar brilleskillet komme. FOR en dag!

*solteknisk riktig

Så venter dagens bakke, 500 høydemeter skal klatres. Vi traverserer, frem og tilbake, frem og tilbake. Jeg speider etter varder og t-er som stikker opp av snøen. Det er vanskelig å finne riktig trasé opp mellom snøflekkene og de røde flekkene er gull verdt. Vi drar pulken over lyng og einer, åpne bekker og steinur, og tre timer senere er vi endelig på toppen. Der oppdager vi at den ene termosen er borte, men kan samtidig konstantere at brilleskillet har virkelig komt seg etter en lang dag i sola. Vi tar fatt på de siste kilometrene inn til hytta hvor det venter en halv hviledag i morgen. Ettermiddagssola skinner på overflatevannet og vi ser pannekakene vente i andre enden.»

“Ah, den herlige beskrivelsen av vårløsning!”, tenker du kanskje. Sol, brent nese, slushføre, sjokolade og dryppende snø. Men neida, vi skriver 20. februar. Stikkene som markere vinterløypene er ikke en gang satt ut, men “heldigvis” er det så lite snø at vi kan ta t-merkene i bruk. Gradestokken viser 3˚ C. Rundt hytta er det bart og det drypper konstant fra takrenna, både dag og natt. Ja, vi får solbrune kinn og lunsj uten å fryse rumpa av oss, men det er med en bismak. Er det ikke litt tidlig? Påska er ikke før om to måneder?»

Avsnittet er hentet fra dagboken min og beskriver en dagsetappe som gikk fra Flishovd, ned til Stolsvatnet, opp Mjolgedalen og inn til Bjordalsbu(th). I min forrige tekst om Norge på Langs skrev jeg om problemene vi hadde med for mye snø og pudder, men de siste tre ukene har problemet vær motsatt. Bildene ovenfor er fra dagene vi gikk gjennom Rondane, snøfattigheten fortsatte fra Skarvheimen, gjennom Jotunheimen og hele Rondane. All steinen gjorde at vi la igjen en ufrivillig mengde skisåle i nasjonalparken, som vanligvis er et snøeldorado på denne tiden av året. I hele Sør-Norge er det snøkrise, vinteren rakk så vidt å komme før den forsvant igjen!

Er det bare en dårlig vinter? Er det vi som er godt vant etter drømmevinteren i fjor? Eller er det det alle snakker om, klimaendringene, som begynner å sette sine spor? Ikke godt å vite, men helt sikkert er det at Kong Vinter har tatt seg en god ferie. Bare én gang på turen har vi hatt temperaturer på under -10˚C og flere dager har vi gått til fots over steinur og lyng. Men i skrivende stund er heldigvis vinteren på vei tilbake igjen, Kong Vinter har returnert til Norge!

Selv om de skrale forholdene godt kan være en tilfeldighet, har det fått både meg og mange andre til å tenke litt ekstra. Om vi vil ta vare på vinteren, på snøen, og på de herlige minusgradene, så er det på tide å gjøre noe! For vi friluftsentusiaster lever i stor grad av, og ikke så mye med naturen; nå er kanskje tiden inne for at vi igjen begynner å spille etter naturens egne regler. Sjekk ut POW Norge og DNT ung sine miljøvettregler, og få enkle men gode tips til hvordan DU kan bidra!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this