Den berømte turbobla – en kjent følelse for mange, men kanskje en ukjent opplevelse for deg? Når man er på tur over lengre tid skjer det noe spesielt med tilværelsen. Dine største problemer er hvor mange sjokoladebiter du har igjen og hvor vidt du skal gå med kortfeller eller smørning. Du får tid til å leve her og nå, uten forstyrrelser fra sosiale medier, tidspress og lange lister med gjøremål. Livet i turbobla er etter min mening virkelig å ettertrakte!

Det trenger ikke være i tre måneder eller ti dager, en overnatting i skogen er mer enn nok. Så lenge fokuset er på øyeblikket her og nå!

Her kommer min skildring av en vanlig dag på langtur, kanskje du lar deg friste!

07.00

Opp og stå! Vekkerklokka ringer og vi drar stive og støle kropper ut av soveposen – ofte skjer det ganske fort for man må rekke å springe på do…

Morgenrutinene er som følger: Vi spiser frokost og koker opp vann for dagen. I sjeldne tilfeller kan det foregå i sola!, samtidig som vi begynner å kle på oss skisko og pakke ting ut av teltet, før vi pakker det sammen. Deretter kommer det enkleste, men kanskje viktigste punktet: grave ned leir! Sporløs ferdsel står høyt på listen, og vi graver igjen kuldegrop, toalett og planerer ut stedet så mye som mulig.

08.00

Pakking av leir kan være ganske så kaotisk! Men så lenge man har utstyrskontroll og faste plasser til tingene så går det bra.

10.00

Første pause for dagen. Etter å ha gått en liten stund er det greit å ha en teknisk pause. Denne tar vi etter ti minutter eller etter en time, avhengig av forholdene. Da justerer vi hvor mye klær vi går med, smører et lag til med solkrem og gjerne et lag med smørning på skia.

11.00

Videre tar vi pause omtrent en gang i timen. Da får vi i oss væske og litt mat for å holde energien på et jevnt nivå.

12.30

Lunsj! Begge to er godt enige om at dette er den beste tiden på dagen. Vi finner et noenlunde lunt sted, ruller ut liggeunderlaget og lener oss inntil pulken. På menyen står som oftest nudler med couscous. Da heller vi varmt vann over nudlene og lar det stå en liten stund, som oftest blir de myke og gode! Et tips er å knuse nudlene i pakken før du heller de i matboksen – da blir de fortere myke. Noen dager piffer vi opp med pølsebiter og litt brød. Rett i koppen med en dose couscous fungerer også veldig bra som varm lunsj.

13.30

Klare til å gå igjen. Lengden på lunsjen avhenger veldig av været! Er det vind og snø er det gjerne bare på 20-30min, når det er sol kan den vare i to timer!

15.00

Etter lunsj går vi gjerne en litt lengre økt før vi tar pause. Gjennom hele dagen er det viktig å huske på å få i seg nok drikke. For meg fungerer det veldig godt å ha te på en termos. Det er litt mer behagelig og bedre å drikke enn iskaldt vann!

16.00

Snackspause:) Utenom pauser omtrent én gang i timen brukes dagen stort sett til å gå, og om været er bra er det ikke noe problem!

17.00

Dette er ofte den verste pausen.. På denne tiden av dagen kunne man gjerne slått leir, og det er tungt å skulle fortsette i noen timer til. Men det hjelper med den siste håndfullen med sjokolade og nøtter. I muleposen har vi en hjemmelaget blanding av nøtter, tørket frukt, rosiner, nonstop, marsipan og sjokolade.

18.00

Leir! Når vi kommer frem er det rett ned i pulken og finne fram litt energi. Det består ofte av chips, sjokolade, bar, kjeks eller annen rask energi. Vi passer alltid på å spise når vi kommer frem, ettersom det fortsatt er to timer igjen før middagen er klar.. Det meste smaker godt på tur, her har vi slått til med polarbrød med smør og majones:)

19.00

Teltet er slått opp og snøsmeltingen er i full gang. Så fort som mulig skifter vi til fotposer og til tørt ulltøy. Så er det bare å smøre seg med tålmodighet og vente på middag!

20.00

Termosene er fylt med vann og middagen er klar. Så fort gryta er tom og slikket ren hopper vi i posen. En av oss sitter igjen og koker opp varmeflaskene, slik at de er så varme som mulig før vi legger oss.

22.00

Soveposen snurpes og vi sovner på et blunk!

Slik kan en typisk dag på langtur se ut for oss, men akkurat som vanlige hverdager varierer den ganske mye. Vi passer hele tiden på å få i oss nok energi og væske, og om kroppen trenger bensin utenom de faste pausene så prioriterer vi å stoppe. Det går også mye tid til å smøre ski, ta av og på feller, lese kart og sondere terrenget – rett og slett en ganske travel hverdag! Vi har et stort fokus på rutiner og tidspunkt, det er viktig for å holde oss i gang og for sikkerhet. Alt i alt blir det et deilig liv!

Frister det å forsvinne inn i turbobla? Test det ut på neste tur! Det trenger ikke være i tre måneder eller i ti dager, en overnatting i skogen er mer enn nok. Så lenge fokuset er på øyeblikket her og nå, og ikke på hvor mange likes bildet av leirplassen kommer til å få på instagram og hvor mange sider du har igjen å lese til eksamen.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this