Det første snøfallet kom omsider nå siste helgen av oktober. Denne tiden av året bruker jeg både til å mimre og planlegge de neste turene.  Hva med å sette kursen nordover til topptur-paradiset Lyngen til vinteren? Det kan være en fordel allerede nå å bestille både fly og overnatting for å få lavest mulig pris.

Spør du meg så er Lyngen det råeste toppturområdet hele Norge. Unnskyld Sunnmøre, Romsdal etc, men kombinasjonen av havet, fantastisk natur samt nordnorsk mentalitet er bare en helt uslåelig kombinasjon. I tillegg har du nordlyset som bare setter en prikk over i’en. Det er ikke uten grunn at det som ofte betegnes som Norges kvasseste og mest dramatiske kystlandskap, er blitt en slags Edens hage for toppturfolket de siste årene.

turjenter_GuriAnneHansen_Lyngen (5)

Fantastisk utsikt fra Istiden retning Jægervasstindan.

For Lyngsalpene og området rundt har høstet mye internasjonal ros i nyere tid. Flere ting har vært med å rette skiglade blikk nordover. I 2003 fløy amerikaneren Seth Morrison ut fjellsider i Lyngen og satte ekstreme saltoer på film og dermed det internasjonale skikartet. Aksel Lund Svindal har også debutert på lerret gjennom Supervention-filmen.

Jeg har ved flere anledninger besøkt Lyngen i Nord-Troms og blir lamslått hver gang jeg kommer hit. Tross alle spisse og spektakulære fjell finnes det turer for alle ferdigheter og nivåer. Er dere litt uheldig med været er det bare å komme seg litt inn i landet, for eksempel til Kåfjordalpene.

turjenter_GuriAnneHansen_Lyngen (1)

Spektakulær utsikt mot storhavet nesten uansett hvilken topp du velger i Lyngen.

I denne artikkel finner dere litt fakta for området samt anbefalte toppturer. Høysesong er fra mars til mai så det er bare å hive seg rundt å bestille drømmetur nordover 🙂

Tuhilsen fra Guri

PS. Anbefaler å anskaffe boka «Toppturer i Troms» av Espen Nordahl samt turkartet for Lyngehalvøya. Da har du all turfakta du trenger.

 

Fakta

Reisen: For søringer det enklest å fly til Tromsø med SAS eller Norwegian. Fra Tromsø til Lyngen går det flere busser daglig www.cominor.no, samt ferger www.bjorklid.no. Leiebil er likevel en fordel hvis du vil være mobil på skitur. Lyngseidet er hovedsete i Lyngen Kommune og et fint utgangspunkt for en rekke aktiviteter, samtidig som det finnes flere steder å bo her. Lyngen ligger cirka 60 kilometer øst for Tromsø.

Til topps: Vil du opp og se utsikten fra et av fjellene i Lyngsalpene finnes det flere gode guider i området. Www.lyngenalp.no tilbyr en oversikt på overnatting og guiding. www.lyngenlodge.com er luksushotellet som baserer seg på opplevelser med skibestigning som spesialitet.

Midnight Sun Mountain Guides, www.msmg.org, har sertifiserte fjellførere i Lyngen. Sørheim Brygge i Lyngseidet, www.sorheim-brygge.no, er et godt bosted for deg som har erfaring eller vil leie inn guide på dagsbasis. Du kan selvfølgelig dra på egenhånd også.

Konseptet båt og ski er også stort i Lyngen. Bo på spesialbyggede båter for å komme deg til urørt snø. Se www.vulkana.no eller www.boreal-yachting.no.

Turistforeningen har ei hytta ved Jegervannet og har man telt så er jo ikke overnatting noe problem  🙂

 

Anbefalte toppturer:

 

Tafeltind, 1395 moh

turjenter_GuriAnneHansen_Lyngen (6)

Turen til Tafeltind er rett og slett en nydelig tur!

Tafeltind ligger sentralt i Lyngsalpene og byr på en fenomenal utstikt. Toppen er ikke av de aller bratteste, så hvis bratt skikjøring (og kun det) står i fokus, så finnes det bedre alternativ en Tafeltind. Hvis man derimot er ute etter en flott tur, kryssing av snødekt bre i spektakulære omgivelser, samt kjempeutsikt over Lyngsalpene, ja da er dette en topp man absolutt bør prøve ut.

turjenter_GuriAnneHansen_Lyngen (7)

Turen til Taffeltind går i majestetisk landskap.

 

Storgalten, 1219 moh

Helt nord på Lyngenhalvøya ligger denne lille perlen. Storgalten er et av Lyngens mest besøkte skifjell, og man skjønner fort hvorfor når man tar turen dit. Storslått utsikt, mange muligheter for flott (og bratt) skikjøring, og relativt lett tilgjengelig. Dette er faktisk en av Kronprins Haakons favorittfjell og tar du turen hit så skjønner du hvorfor!

turjenter_GuriAnneHansen_Lyngen (9)

Herlig nedkjøring med spektakulær utsikt.

 

Store Jægervasstind, 1543 moh

En perle av en topp i Lyngen. En bratt topptur som ofte krever bruk av sikringsmidler for å komme helt til topps. Toppen byr på kjempeutsikt, bratt og eksponert oppstigning, samt flott skikjøring.

turjenter_GuriAnneHansen_Lyngen (3)

Jægervasstindan er et vakker skue.

Daltind, 1533 moh

Daltinden er kjent som en av de beste skifjellene på Lyngenhalvøya. Det er noen flate kilometer i starten der du går inn Lyngsdalen, men anmarsjen betaler seg i form av ca 1300 høydemeter kjøring i en nordvendt fjellside. Daltinden er en kanon topptur på ski fra sent på høsten til sent på våren, og med et klokt rutevalg er Daltinden ett forholdsvis rassikkert fjell.

turjenter_GuriAnneHansen_Lyngen (4)

Daltind har store flanker og veldig ofte god snø.

 Jiehkkevárri, 1834 moh.

Toppen i Tromsø kommune er kjennetegnet av en stor brekuppel og er fysisk, men ikke teknisk krevende å bestige. Fjellet er det høyeste og mest dominerende i Lyngsalpene, og kan sees på lang avstand. Mange mener at Jiehkkevarri på langs er den flotteste høyfjellstravers i Norge som kan gjøres på dagstur. Lengden er cirka 30 km og antall høydemeter opp mot 2.400.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this