NY PÅ RANDONEE - 10 TIPS | Turjenter.no

NY PÅ RANDONEE – 10 TIPS

Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 29.01.18

**Dette innlegget ble opprinnelig skrevet av Silje og Frida** @powlyf

Snøen har lagt seg i store deler av landet og randosesongen er til vårs store glede allerede godt i gang. Randonee har blitt den nye trenden i fjellet og topptur blir stadig mer populært. Siden det er mange som vurderer å teste ut denne populære trenden tenkte vi å komme med 10 tips til deg som er nybegynner!

1. Når du starter er det lurt å kun ha på seg ullundertøy og skalljakke på overkropp. Selv om det kan være kaldt de første 4-5 minuttene blir du fort varm, og du slipper å stoppe for å kle av deg allerede før turen er ordentlig i gang.
2. Skredutstyr bør være på plass. Sender-mottaker (søker), spade og søkestang er noe alle burde ha med seg på topptur. Sender-mottaker skal være festet til kroppen under ytterste kleslag. OBS: Ikke ha annet elektronisk utstyr som f.eks mobil liggende for tett opp mot søkeren – ha gjerne mobilen liggende i sekken. Man bør også ta en gruppetest i forkant av hver tur for å være sikker på at alt er som det skal være. Selv om det skal mye til for at søkere blir ødelagt har vi vært så uheldig å erfare dette to ganger! Derfor sørger vi alltid for å ta en gruppetest før vi setter avgårde. Skredkurs er også noe som det  er det verdt å investere i 🙂
3. Sjekk vær- og skredvarsel på forhånd! (På yr.no og varsom.no) Viktig å ta både skred og værvarselet på alvor! I tillegg kan det være lurt å se an været med tanke på på føret og nedkjøringen. Har det vært svært kaldt over lengre tid uten noen form for nedbør kan det være veldig hardt og skarete i fjellet – og med mindre man er ute etter en real treningsøkt for lår og legger kan dette være kjedelig. Det er også lurt å ha med lykt om det er meldt dårlig sikt eller flatt lys – da denne kan gjøre det litt enklere å se konturene i snøen ved nedkjøring.
4. Ha med skift til overkropp og mellomlagsjakke. De aller fleste blir litt svett i løpet av turen opp, og da er det lurt og ha med tørt skift. Er det ekstra kaldt kan det også være nødvendig å ha en mellomlagsjakke til nedkjøringen, eller eventuelt hvis man skal spise lunsj på toppen.

5.Oppbevar skifellene på et kaldt sted. Dette for å unngå at de blir FOR klissete. Eksempelvis i garasje eller i fryseren. Man burde heller ikke ha fellene for lenge på skiene, da dette kan føre til at skiene blir klissete – ta helst på fellene den dagen dere skal på tur.

6. Skoene: slakk oppover og stram nedover!Ikke stram de for hardt når du skal gå opp, men husk likevel at det er nødvendig med litt stram innerstøvel for å unngå gnagsår. Nedover bør man derimot spenne igjen skoene så stramt man klarer – jo strammere de er, jo mer stabil vil du føle deg i nedkjøringen. Selv om dette kan føre til at det blir litt tungere de første turene vil du likevel føle deg mer stabil i svingene med stramme sko. Et annet tips angående skoene ved lengre turer er å legge tilpassede såler i innerstøvelen slik at føttene holder varmen og får bedre støtte underveis. Husk også at føttene utvider seg når de blir varme, så det kan være lurt å gå opp en skostørrelse i randoneesko.

7. Invester noen timer i alpinbakken hver sesong. Det er tross alt nedturen som er høydepunktet med topptur, og man får mye mer igjen for turen med bedre teknikk og styrke i bena.

8. Hansker opp,  varme votter ned. Det kan være svært varmt å gå oppover, og det er derfor lurt å ha med seg et par tynne hansker som man kan gå med. I tillegg er det ekstremt kjipt å gå på trynet hvis du har svette, tynne hansker på deg – så derfor bør man også ha med et par tykkere votter til nedkjøring.


9.Start å gå tidlig! Dette tipset gjelder spesielt tidlig i sesongen, slik at man får mest mulig dagslys til nedkjøringen.

10. Ikke kjør for nærme hverandre i bratt terreng. Selv om det er gøy å kjøre sammen er det nok gøyere at hele turfølget overlever turen. Det er også viktig å heller ikke stoppe unødvendig i bratte heng, eller over hverandre i bratte heng. Se deg om når du går oppover, da har du god tid til å ta fornuftige vurderinger til nedkjøringa.

Håper tipsene var til hjelp. kos dere på tur 😉

Følg oss gjerne på vår felles instagram @powlyf

 
BOSTED: Melhus
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this