Har nyttårsforsettene allerede falt i grus? Ikke fortvil!

”Må, burde, kunne, skulle”, det er bare ord, men hva betyr de egentlig? Hva legger vi i dem? Hva gjør de med oss? Antagelig er de roten til mye stress og følelse av utilstrekkelighet. Mange nyttårsforsetter inneholder denne typen ord; ”jeg skal trene mer”, ”Jeg skal bli flinkere til å …”, ”jeg burde…”. Dette gjør oss slitne og misfornøyde. Vi føler at vi ikke strekker til. Vi gjør ikke nok. Vi er ikke nok. Nyttårsforsetter kan være bra. Vi vil bli sprekere, sterkere, mer effektive, gladere, spise sunnere og mere til. Vi vil bli gode, bedre, best! Men vi kan ikke alle være best. Dersom livet er en konkurranse i å være best, vil de aller færreste av oss bli fornøgde. Disse ordene; kan, bør, må, skulle, og så videre, skaper bare en hel haug med stress og bekymringer.

 

Sæbyggjenuten. Blir man lykkelig av nyttårsforsetter
Foto: Bea Valand.

Det er bare ord, og handling er noe annet!

Det er likevel nok av alt det vi skulle gjort, som burde vært gjort i går, eller skulle fikset forrige uke. Istedenfor å fokusere på det du ikke fikk gjort i 2017, kan du se tilbake på året og tenke gjennom det du fikk gjort, hva du er fornøyd med. Det handler om hvor man setter fokuset. Nyttårsforsetter kan dessverre fjerne fokuset fra det som er bra. Kanskje fikk du ikke tatt alle de turene du hadde lyst til, men fikk du ikke tatt noen fine turer likevel? Fokuserer du på alt du fikk i løpet av året som gikk, eller alt du ikke fikk? Veldig mange av oss fikk mer en nok. Og bare for å presisere, jeg snakker  ikke om materialistiske ting, men om opplevelser, gode ord, nye og gamle venner, familie, jobb, hobbyer og så videre, alt det som gjør livet godt. Vær fornøyd, vær tilfreds! Vi lever i den delen av verden som har flust. Jeg sier ikke at alle dager er gode. At alt i livet er godt. Det er det ikke. Men de fleste av oss har det vi trenger, mat, klær, tak over hodet, eller åpen himmel hvis vi ønsker det. Vi har gode utdanningsmuligheter og helseordninger. Vi får hjelp hvis vi ber om det.

 

Sæbyggjenuten. Setesdal-Austhei. Nyttårsforsetter
Foto: Bea Valand.
Hva er egentlig lykke?

Maslows behovshierarki går i denne rekkefølgen, der én er mest grunnleggende: 1. fysiologiske behov (sult, tørste, søvn, osv.), 2. Trygghetsbehov (sikkerhet, beskyttelse), 3. Sosiale behov (tilhørighet, kjærlighet), 4. Anerkjennelse (Selvaktelse, status), 5. Selvrealisering (personlig, åndelig). De fleste av oss her til lands befinner seg på toppen av denne pyramiden. Våre grunnleggende behov er dekket og vi ønsker derfor å få anerkjennelse, status og ikke minst: realisere oss selv. Selv om vi har alt vi trenger, vil vi likevel ha mer! Er vi rett og slett ”programert” til å aldri bli helt fornøyde? Dersom det er tilfellet, vil jeg velge å se på det som en programeringsfeil. For jeg vet at livet er bedre når man evner å se verdien i det man har. Hvis du ikke er fornøyd med livet slik som det er, kan du gruble litt over hvorfor du har det slik. Hva er det du mangler? Hva må til for at du skal bli fornøyd? Er det et rasjonelt savn? Hva er egentlig lykke? Er det å være ekstatisk hele tiden? Eller er det å være tilfreds?

 

Sæbyggjenuten, Setesdal-Austhei. Blir man lykkelig av nyttårsforsetter?
Foto: Bea Valand.
Lykkebriller

Det beste nyttårsforsettet du kan ha er kanskje å gi deg selv mer tid? En gang ble jeg fortalt et ordtak som lød omtrent slik: ”den som ikke har tid til å meditere en halv time hver dag, bør sette av minst en time til det, hver eneste dag”. Det fikk meg til å tenke. Jeg skal innrømme at jeg ikke er noe mønstermenneske og haster ofte gjennom hverdagen. Men det hjelper å være bevisst. Hvis du slutter å bruke energi på alt det du må, burde, kunne, skulle gjort, kan du bruke denne energien på de tingene du faktisk har lyst til å gjøre. (Vi har alle selvsagt enkelte ting vi gjøre, f.eks. spise mat, drikke vann, sove, osv.). Når var sist gang du slo av telefonen og bare var i naturen? Bare med deg selv. Eller sammen med andre. Når var sist gang du brukte alle sansene dine – bevisst? Jeg tror du setter betingelsene for din egen lykke, at du kan skape den selv, ved å velge å se livet gjennom lykkebriller. Ikke lykkepiller, men lykkebriller. Jeg tror vi alle har på oss usynlige briller som farger hvordan vi ser verden.

Jente i fjellet. Frihet i fjellet. Jente med sekk. Nyttårsforsetter.

Det sies at det finnes ingen regel uten unntak, og det gjelder i dette tilfellet også. Noen mennesker råder ikke over eget liv, egne valg og helse. Men bare du kan råde over dine tanker og styre dem i den retningen du vil for at du skal ha det best mulig. Vi har alle våre kamper, livet går opp og ned, og det er kanskje nettopp det som gjør det så spennende! Lykke til med det nye året, bruk energien din fornuftig!

 

Takk til deg, Elisabeth, for inspirasjon, til dette innlegget og i livet generelt!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this