Jeg har bodd i Oslo fra 2007 til 2010 og fra 2015 til dags dato. Og selv om jeg er veldig glad i å gå på ski, har jeg ikke benyttet meg av muligheten til å gå skitur i Oslo. Jeg tror mange kjenner seg igjen i tanken om at det er alt for mye styr. “I Oslo er det så mange folk at man ender opp med å gå i kø i løypa”. “Det er jo fryktelig tungvindt å ta med seg skia på buss og t-bane da? Nei, det gidder jeg ikke”.

Alle disse tankene har i alle fall jeg hatt, frem til denne vinteren! Og det skulle vise seg at de tankene mine, de tok FEIL (som de ofte gjør).

Lavterskel skitur

Første pri for meg var å komme i gang, og uten erfaring med Oslomarka på vinterstid gikk jeg for det enkleste og tok banen fra Majorstua til Frognerseteren. Banen var så klart stappfull, og når vi kom fram etter ca 30 minutter tøyt vi ut alle mann. Noen med kjelke som skulle suse ned korketrekkeren, resten med langrennsski, alle med friskt mot. Her var det bare å sende kjelker og barn først, for så å sette utfor selv!

To bilder av skiløypa, med snødekte trær på sidene og ett tre som henger over selve skiløypa. Været er grått, men fint!

Planen min var FrognerseterenUllevålseter Sognsvann (veldig lavterskel), men etter å ha forhørt meg litt la jeg inn en liten avstikker til Skjennungstua. Tips nummer en – er du i tvil, så er det bare å spørre! Det gjør jeg hele tiden, og folk svarer som regel gladelig, spesielt turfolk<3.

På vei til Skjennungstua møtte jeg overraskende få på veien og det var litt stigning så jeg fikk opp pulsen. Da er det selvfølgelig veldig viktig å belønne seg selv, for eksempel med å kjøpe seg en nydelig bolle!

Bilde av masse ski som står stablet opp langs veggen utenfor Skjennungstua

To par ski plassert foran en tåkete utsikt, masse snø på bord og trær.

Bilde av en veldig god skolebolle
Markas beste bolle på Skjennungstua!

Fra Skjennungstua via Ullevålseter til Sognsvann går det mye mer nedover enn oppover. Det betyr at man kan gjøre det gøyeste som finnes, nemlig å renne!

Løypene er godt skiltet så det er veldig lett å finne fram. Vel nede på Sognsvann rakk jeg akkurat banen som stod på perrongen, og suste tilbake til byen. Skituren ble totalt på ca. 11,2 km – helt topp!

Bilde utenfor Ullevålseter, med løypeskilting i fronten

Utsikt utover Svartkulp, et lite vann ved siden av Songsvann.

Bilde inne på t-banen, på vei ned til byen igjen. Mye folk og ski!
Fra turen ned – utenfor Ullevålseter, ved Svartkulp og sist men ikke minst t-banen fra Sognsvann.

Les også: Topptur i Oslo: Maridalsalpene

Blod på tann

Jeg fikk jo selvfølgelig blod på tann etter den første skituren som var en stor suksess, så dagen etter dro jeg ut på nytt. Skitur nummer to skulle vise seg å være en av de beste jeg har hatt i hele mitt liv!

Denne dagen tok jeg bussen til Hammeren, som ligger innerst ved Maridalsvannet. Herfra gikk jeg østover over jorder og i perfekte løyper langs vannet og inne i skogen. Planen var å gå til Kjelsås for å ta trikken hjem til Grünerløkka, men også her la jeg inn en avstikker.

Kan det bli bedre? Fantastiske løyper ved idylliske Maridalsvannet.

Ca. en kilometer før Kjelsås fant jeg ut at jeg kunne gå opp til Linderudkollen, og hva har de der? Både boller og busstopp. Lett valg! Så da ble det ca. to kilometer med stigning, for så å plukke opp en aldri så liten belønning her også.

Denne skituren ble på totalt 7,4 km. Har du lyst til å gå litt lenger, kan du ta bussen til Korsvoll og gå på vestsiden av Maridalsvannet inn til Hammeren, og følge den samme løypa jeg gikk videre. Det blir ca. 12 km. Ingenting å lure på!

Belønning i form av bolle og en stk. fornøyd Gunhild på bussen hjemover.

Les også: Eventur i nærområdet

Løypekart

Skjermbilde av løypa jeg gikk dag 1, kartet er hentet fra Skifreningen.no.
Løypekart Frognerseteren-Skjennungstua-Ullevålseter-Sognsvann. Hentet fra skiforeningen.no.

 

Skjermbilde av løypa jeg gikk dag 2, kartet er hentet fra Skifreningen.no.
Løypekart Hammeren-Linderudkollen. Hentet fra skiforeningen.no.

Tips oppsummert

  • Mangler du retningssans eller er du bare usikker på hvor du skal gå? Ikke la det stoppe deg, det er bare å spørre! Turfolk elsker å hjelpe mindre erfarne turfolk.
  • Planlegg gjerne skituren slik at du kan stoppe innom en av de 44(!) hyttene langs løypene i Oslomarka. Det er så koselig OG de har boller og ikke minst toalett.
  • Det er så uendelig mange løyper å velge i, velg en ny hver gang du drar ut på ski! Bruk reiseplanleggeren til Skiforeningen , den er helt topp.
  • Ta med boblejakke i sekken, det tar jo litt tid å komme seg hjemover kollektivt og da vil du ikke fryse.

Tanker/ myter

  • Det er så mye styr: feil.
  • I Oslo går man på ski i kø: feil.
  • Det er tungvindt med ski på buss og bane: feil.

I Oslos skoger finner du mer enn 2 600 kilometer med preparerte langrennsløyper, så her er det noe for enhver smak. Og med så mange kilometer å velge mellom er det klart man slipper kø og masse folk i løypene! God skitur!

//Gunhild

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this