Om å velge seg mer tur i livet. Vi har lenge drømt om det. Nå har vi endelig tatt avgjørelsen. Neste år legger vi, Ida og Ida ut på vårt største eventyr noensinne. I seks måneder skal turlivet bli den nye hverdagen. Vi har nemlig bestemt oss for å gå Norge på langs fra Lindesnes til Nordkapp fra mai til november 2020. Selv om det fortsatt gjenstår å fullføre, tror vi allikevel at det første steget også var det største. Nemlig det å bestemme seg, og slik gjorde vi det.

Visste du at det folk angrer mest på ved dødsleiet er at de valgte å ikke følge drømmene sine og at de ikke gjorde som de hadde lyst til?

Om å ta eit valg ut i fra dine ønsker og drømmer.

Valgets kvaler, å velge hvordan en vil leve

Alle må begynne et sted, og det starter med å velge.

Om å velge det som er viktig for deg.

I flere år har vi begge Idaene vært godt inne i det man kan kalle det trygge og gode A4 livet. Du vet når årene, dagene og timene flyr avgårde og du klarer ikke engang å skille hva du gjorde på onsdag og torsdag i forrige uke. Livet frem til midten av 20 åra dreier seg i stor grad om å gjøre seg klar for A4 karusellen, og når du endelig har komt deg på karusellen merker du fort at det ikke er så enkelt å ta en pause fra karusellen. Forunderlig nok spinner den fortere for hvert år som går og fester grepet ekstra godt om deg.

Å hoppe på karusellen er enkelt. Skal du av derimot eller ta en pause, da må du ta ordentlig sats.

Det største steget er kanskje nettopp det, å bestemme seg for å velge meir tur. Enten du skal gå Norge på langs, andre ekspedisjoner, eller om du helt enkelt drømmer om å begynne med tur og friluftsliv. Alle må begynne et sted, og det starter med å velge.

Mer om turen skal dere få lese om senere, men nå vil vi så gjerne ta dere med på prosessen som førte oss til å velge å gå for drømmen, Norge på langs.

Slik ble drømmen til virkelighet – Kartlegg hva som er viktig for deg

Foto: Henri Palm

Et viktig spørsmål å stille seg en gang i blant er om en lever livet slik en vil. Dersom en lar autopiloten ta overhand er sjansen stor for at årene går uten at du styrer livet ditt ut ifra hva som er viktig for deg. Alt for ofte tar vi valg i forhold til hva andre ønsker eller forventer av oss. Dette kan være alt i fra skole, venner, hobbyer, jobb og så videre. Det å velge noe du ikke virkelig vil,kan bidra til at du går på akkord med dine egne verdier. I værste fall tar du så mange valg basert på eksterne forventninger, at du til slutt ikke vet hva dine verdier og ønsker er. Hvordan skal en da kunne ta et godt valg?

Først når du har kartlagt dine verdier  og hva som må til for at du skal ha det bra, da har du foretsetningene for å ta et godt valg. For oss handlet valget om Norge på langs om å vie tid i livet til den største lidenskapen vår, nemlig det å være på tur. Å kartlegge hvor viktig tur er for oss har tatt flere år, men dess mer vi er på tur dess tydeligere blir det.

3 grunner til at vi valgte Norge på langs som vårt turprosjekt

1. Tilstedeværelse

Vi har begge erfart at dess mer vi er på tur, dess bedre har vi det både fysisk og psykisk. På tur blir vi stadig vekk sugd inn i øyeblikka som oppstår der og da. Vi er tilstede i nuet og i oss selv, og tiden går saktere. Vi vil ha mer av den tiden som går sakte, hvor hvert øyeblikk betyr noe. Vi har lyst å huske dagene, la timene komme og gå uten å være kverne for mye på fremtiden eller fortiden.

2. Mestring

En annen viktg faktor for hvorfor vi vil gå Norge på langs er på grunn av mestringsfølelsen vi får av å være på tur. Ofte i hverdagen går vi til sengs med dårlig samvittighet over alt vi ikke rakk eller fikk gjort. På tur er det motsatt, ubetydelige bekymringer er borte, og gleden er aldri langt unna. Det kan være gleden over sjokoladen turvenninda di uventa tilbyr under dagens bratteste motbakke, eller rett og slett gleden av å kunne være tørr og mett. På tur legger vi oss i soveposene slitne i kropp og sinn, men med overskudd og mestringsfølelse.

3. La turbobla bli den nye hverdagen for ei stund

Så hva skulle da to turjenter med et mål om å være mer på tur gjøre?  Vi elsker hverdagsturene, men aller helst skulle det å dra på tur utgjort hverdagen. Hverdagsturene er ikke alltid lange nok. Vi vil oppleve å komme inn i turbobla uten å måtte returnere til hverdagen etter ei helg på tur. Derfor valgte vi Norge på langs, en lang tur med mulighet for å være i turbobla lenge og å få oppleve det vakreste Norge har å by på.

Så enkelt er det.  Vi har funnet ut at tur er så viktig for oss at vi må i det minste gi friluftslivet vår fulle oppmerksomhet i 6 måneder.

Et ønske om å la tur bli den nye hverdagen, og glemme alt av e-poster.

Derfor er det så vanskelig å ta det første steget når du skal velge

Visste du dessuten at det folk angrer mest på ved dødsleiet er at de ikke fulgte drømmene og gjorde som de hadde lyst til?

Det er flere år siden drømmen om Norge på langs starta. I kanskje tre-fire år har dette vært drømmen. Vi begge har visst lenge hva som er viktig for oss i livet. Hvorfor har det da tatt så lang tid å bestemme seg for å følge drømmen som kjennes så riktig ut? Vi har jo kartlagt for lengst hva som er viktig for oss, men allikevel har vi ikke bestemt oss før nå. Selv om vi har sterke og gode grunner til å gå i gang med prosjektet, er det heller ikke noe problem å finne grunner til å la være.

Den indre kritikeren

Den indre kritikeren dukker opp med jamne mellomrom og gjør alt han kan for å løfte frem alle slags spørsmål og bekymringer.

  • Vil vi klare å fullføre et så stort prosjekt?
  • Hva om vi ikke klarer det?
  • Er vi sterke nok? Erfarne nok?
  • Vil vi ha råd til det?
  • Er det egoistisk ovenfor familie og jobb å være borte så lenge?
  • Det passer ikke å gjøre et slikt prosjekt nå.
Hadde vi aldri gjort noe vi var redd for, ville vi trolig aldri komt oss ut for å oppleve hva verden har å by på.

Dette er kanskje noe av svaret på hvorfor det har tatt tid å satse på drømmen. På grunn av frykt. Frykten er en av våre sterkeste følelser, og uten den hadde vi mennesker neppe overlevd. Men vi har ikke bare et ønske om å overleve, vi har også et ønske om å leve og å styre livet etter våre ønsker og drømmer. Derfor skal vi kanskje ikke alltid lytte til frykten, for ofte er den irrasjonell eller ikke noe som truer vår overlevelse. Faktisk, når vi ser nærmere på de punktene over ser vi at ingen av de er faktisk farlige.

Derfor skal du ikke la frykten bestemme

So what om vi ikke klarer det? Ja, kanskje vi får litt såra selvfølelse, men ellers er det ingen krise. Dessuten bidrar disse bekymringene til at vi kan stille forberedt slik at vi faktisk klarer turen, vi kan trene, vi kan spare penger og så videre. Dermed har bekymringene en plass under overveielsenes tid, men en skal aldri lytte for mye til den indre kritikeren, da er sjansen stor for at en ikke får gjort noe.

Visste du dessuten at det folk angrer mest på ved dødsleiet er at de ikke fulgte drømmene og gjorde som de hadde lyst til?

Her kan du lese mer om samtalene sykepleieren, Bronnie Ware hadde med døende pasienter.

Derfor skal vi kanskje lytte til frykten, men ikke lytt kun til den, la den heller hjelpe deg til å nå målet, i stedet for å begrense deg.

Slik går du fra tanke til handling –  Tre tips som gjør det enklere å velge mer tur

Uansett hvilke valg du står ovenfor er det flere momenter som vi har erfart at har stor betydning for å både gjøre valget enklere, og for å nå målet. For det første så var det Ida Hermans som tok valget om at hun uansett kom til å gå Norge på langs 2020 og at jeg gjerne måtte bli med. Jeg(den andre Idaen) var litt lengre i tenkeboksen, trolig litt begrensa av den indre kritikeren. Men jeg kunne tross alt ikke la et slikt tilbud av Ida Hermans gå forbi, her hadde vi lenge drømt om det samme, og hvis jeg ikke ble med nå, når skulle jeg da gjøre det?

1. Turvenner – Inspirer og dra med hverandre på tur

Det passer aldri uansett, dessuten ble plutselig all frykt betydelig mindre med Ida H ved mi side. Derfor tok det ikke mange ukene før jeg bestemte meg for å bli med Ida Hermans gjennom Norge på langs 2020.  Etter flere år med vurderinger og drømmer, er det i grunn det eneste som kjennes rett.  Derfor, hvis du har lyst til å velge mer tur, er det et godt tips å hvertfall ha ei god turvenninde som kan både inspirere deg og dere kan dra med hverandre på ulike turer.

Det at vi nå skal få gå Norge på langs sammen skaper enormt med glede nå både før turen, men også garantert underveis og ikke minst etter turen. Dette skal bli et minne vi Idaene skal kunne mimre tilbake på til vi blir gamle og grå.

2. Dersom du skal ta valget om en langtur – Søk permisjon tidlig 

Dersom du skal på et lengre eventyr kan det være veldig lurt å avklare om det i det hele tatt er mulig å få permisjon for en periode. Spørr hvertfall lederen din for mulighet til permisjon, vær ærlig på dine ønsker og husk at det værste som skjer er at du får et nei. Dersom du får nei til permisjon kan du eventuelt søke om overføre feriedager? Her er det mange muligheter.

3. Omgi deg med mennesker som inspirerer og støtter deg

Så fantastisk mye glede det er å omgi seg med likesinnede som både støtter og inspirerer hverandre.

Det er ingen grunn til å omgi seg med mennesker som ikke gir deg noe. Derfor er det lurt å involvere seg i de som faktisk inspirere og bryr seg om deg. I tillegg synes vi at det er veldig mange i dag som følger drømmene og ønskene sine, og vi kan ikke si annet enn at det er super inspirerende å se at andre gjør det, og ikke minst se at andre får det til. Av eksempler kan det nevnes, turjenters egen Åste Innleggen som gikk Norge på langs i fjor. I stillhet beundra vi og fulgte ho gjennom hennes ferd på blant annet Instagram. I mars var vi faktisk på tur på Finnmakrsvidda med Åste og Julie Korneliussen som da studerte naturguiding på  og vi alle ble ikke bare gode venner, men også store inspirasjonskilder til hvordan vi kan få mer tur i livene våre.

En kan si mye negativt om sosiale media, men det som faktisk er positivt at det er enklere enn noen gang å finne mennesker som deler samme lidenskapen som deg.


Med det håper vi flere velger seg turlivet og gjerne deler på #turjenter. Vi trenger all turinspo vi kan få både for å bygge motivasjon og for våre ruteforberedelser til Norge på langs.

@ida_en

I neste innlegg får dere vite mer om Norge på langs planene. Dersom du vil følge vår ferd videre kan du også gjøre det på Instagram under navnene  @ida_en og @idahermans

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this