For knapt et år siden tok jeg paragliderkurs, og fikk lov og muligheten til å oppleve naturen fra en helt ny side. Det som før var målet med å gå opp på fjelltopper for å nyte utsikt, ble supplert med en magisk nedfart i nært samspill med naturkreftene. Ikke bare får jeg oppleve nærhet til naturen, jeg får føle meg mer levende enn noen gang.

Paragliding i Haksåsen, Norge.
-På toppen for å se samboeren fly – uka etter startet jeg på nybegynnerkurs-

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om hvordan paraglidingen har beriket livet mitt på en helt ny måte(det finner du her)! I dette innlegget vil jeg legge fokuset på fakta om sporten, hva man trenger, hva det koster og hvordan det fungerer.

1: Hvor kan jeg ta kurs?

Det magiske med Norge er at vi er bortskjemt med så fantastisk natur fylt med fjellformasjoner og utfarter som lar seg friste av paragliderpiloter. Derfor er det kurs å finne langs hele landet. Ønsker du å ta kurs der du bor, er det bare å google seg frem til nærmeste klubb. De fleste klubbene kjører kurs nå på våren med oppstart før påske. Her er en liten kursoversikt fra et utvalg av steder:

Paragliding på Rundhaugen i Lofoten med hund.
-Hele familien på tur i Lofoten-

Den vanligste kursformen er helgekurs som går over lengre tid. Da jeg tok kurs brukte vi rundt 6 helger på å gjennomføre kurset, med flere avlyste dager og forsinkelser på grunn av dårlige flyforhold. Når man skal fly paraglider må man være på lag med naturkreftene. Nedbør og mye vind eller feil vindretning i forhold til flysted er no go.

Det er også mulig å ta intensive kurs, hvor man gjennomfører ved å fly hver dag et par uker, så fremt været tillater det. I Voss fører de slike kurs flere ganger i året. For å kunne fly paraglider er det få kriterier; du må kunne bære 15kg på ryggen. Du må ha en stabil psykisk helse, og du må være fylt 18 år, eller fylt 15 år med godkjennelse fra foreldre.

Paragliding i Aurlandsfjorden
-Flyvende ned Aurlandsfjorden-

2. Hva koster det?

Kurs:

De fleste paragliderkurs koster rundt 10 000kr. Dette innebærer lån av utstyr, forsikring og medlemskap i klubben det neste året. Kostnadene for å fly etter endt kurs er rundt 3000 kr i året, som går til fornying av medlemskap, flylisens og forsikring. Etter endt kurs får man i noen klubber låne utstyr i en liten periode før man kjøper eget. Utstyret finnes i ulike størrelser ut i fra vekt, høyde og “vanskelighetsgrad” på vingen.

Paragliding i Geiranger med Lama
-Foto: Magnus Wanvik. Harald flyvende ut i Geirangerfjorden-
Utstyr:

Først og fremst: skal du ta kurs, aldri kjøp utstyr før du får anbefalinger og hjelp fra instruktøren din.

Det du trenger er en paraglider, også omtalt som “vinge”, en nødskjerm, seletøy og hjelm. I denne facebookgruppen kan man finne masse bra bruktutstyr til en litt billigere penge. Etter hvert kjøper man seg ofte instrumenter slik som variometer der man får indikasjon på høyde, fart og synk/stig, samt radio slik at man kan kommunisere med andre mens man flyr.

Vingene deles inn i grupperinger:

  • Nybegynner: vinge klasse A
  • Viderekommen: vinge klasse B
  • Erfaren: vinge klasse C, D

Da jeg startet å fly var jeg nervøs, og turte ikke stole helt på utstyret. Det hadde jeg ingen grunn til, for utstyret holder deg både flyvende og trygg. Problemet mitt var bare at det er ikke så mange små damer som flyr paraglider, og jeg hadde derfor ikke det største utvalget av skjermer på bruktmarkedet. Derfor endte jeg opp med å kjøpe meg ny A-vinge, og sammen med ny hjelm, brukt seletøy og brukt nødskjerm ble det til sammen rett over 20 000kr. Samboeren min kjøpte en komplett brukt pakke til 9000kr, så det kan variere veldig hvor heldig man er med å finne utstyr som passer sin vekt, høyde og vanskelighetsgrad.

Skal du kjøpe et flunkent nytt sett koster dette som regel rundt 30 000kr. Her kan du se eksempler på slike pakkepriser.

Solnedgang på Kopparen i Bjugn kommune med paraglider på ryggen
-På tur opp fjellet med paraglideren på ryggen-
En billig sport etter innkjøp av utstyr

Dette høres kanskje dyrt ut, men når man først har utstyret, er det en relativt billig sport å bedrive. Man velger også selv hvor nytt utstyr man vil kjøpe, noe som også vil påvirke prisen. Man flyr fra topper som man selv går, eller kjører opp til. Er du usikker på om sporten er noe for deg, har de fleste klubber en prøvedag før kurstart. Der får man testet å fly i en skolebakke og kjent på hvordan det føles, før man binder seg opp til å gjennomføre et kurs.

3. Hvordan fungerer det?

Underveis i kurset får man grundig opplæring i først å manøvrere paraglideren på bakken. Deretter får man prøve seg i skolebakke, hvor man flyr over et jorde der man som regel ikke flyr høyere enn 5-10 meter. Når man har en del skolebakketurer og fått kontroll over hvordan paraglideren fungerer, får man prøve seg på høydeturer. Mine høydeturer ble tatt fra 500 meter, og det tok 7  minutter fra jeg tok av til jeg var på bakken igjen. Etter 10 godkjente høydeturer med forskjellige øvelser underveis, samt en god del teori og bestått teorietisk prøve, står man igjen med elevbevis i paragliding.

Paragliding i Oppdal, Hovden
-Oppdal, så klart-
PP2

Elevbevis omtales også som PP2. Dette innebærer at man kan fly så fremt man har en instruktør som gir utsjekk på nye flyvesteder. En utsjekk innebærer beskrivelse av utfordringer i området, slik som høyspentledninger, terreng, mulige løftsoner, landingsområde og take off. Når man har flydd 10 timer og 60 turer, kan man ta en ny prøve, og oppgradere seg til PP3.

 

PP3

Som PP3 er man selvstendig pilot og kan selv vurdere nye flyvesteder uten instruktør til stede. Man kan også begynne å fly mer i løftsoner, slik som hang og termikk. Noe man skal begynne å øve på som PP2 elev. Etter ett år med PP3 bevis og et gjennomført sikkerhetskurs, samt ny prøve, kan man oppgraderes til PP4.

 

PP4

PP4 piloter kan fly i tøffere forhold, samt øve seg på distanseflyving. Det vil si at man kan  ta av på et punkt og fly i mange timer for så å lande et helt annet sted.

 

PP5

Kun sertifiserte PP5 piloter kan fly alene på distanseturer, og er det siste leddet i utdanningen. Her kan man også konkurrere i distanseflyving mot andre piloter. Den norske rekorden på distanse ble tatt i fjor sommer og var på hele 248,9 km!

Paragliding på Stokkøya i solnedgang
-Stokkøya-

Det viktigste er å ha det gøy!

For meg er det ikke noe mål å nå PP5 sertifikasjon, jeg klarer meg fint med å få PP3. Det er altså ikke noe krav til at man må stige i gradene. Det viktigste er å fly og ha det gøy! Frem til nå har jeg med mitt PP2 bevis fått oppleve sykt mange fantastiske plasser; Lofoten, Hoddevika, Aurland og Geiranger, for å nevne noen. Det finnes utallige fjelltopper langs Norges fantastiske landskap, som bare venter på at du skal ta fatt i vingen og fly avgårde.

Avslutter med å legge til en video fra en magisk tur vi hadde i Lofoten i fjor sommer. Ønsker du å se flere bilder og videoer, eller om du har spørsmål, så finner du meg på instagram under @unececilie

Sees i lufta!

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this