På sommerturné til Vetvika - Turjenter.no

På sommerturné til Vetvika

Bli med til den bortgjemte sandstranda, Vetvika i Bremanger. Kanskje Norges vakreste sandstrand? Ikke nok med at sandstranda er ubeskrivelig vakker der ho lokkar med assurrblått hav og kritthvit sand mellom fjell som stuper rett til havs. Vetvika kan også skilte med ei historie  som vi vil tro fasinerer de fleste. Ei historie om mennesker som bodde i dette paradiset og levde av og med naturen.
Skrevet av: Team Ida
Publisert: 13.07.18

Fra 26.juni til 3. Juli i 2018 var det TeamIda som tok over Turjenter.no bilen. Første stopp var lagt til Vetvika i Bremanger, og leserene til Turjenter.no var inviter, noe vi gledet oss mye til.

Overnattingstur til Vetvika

Første tur for Teamida på sommerturné gikk til den fantastiske perla av en plass, Vetvika. Vetvika er ei bortgjømt sandstrand ytterst i havgapet i Bremanger. Ikke nok med at sandstranda er ubeskrivelig vakker der ho ligg å lokkar med assurrblått hav og kritthvit sand mellom fjell som stuper rett til havs.

I tillegg kan Vetvika skilte med ei historie  som vi vil tro fasinerer de fleste. Ei historie om mennesker som bodde i dette paradiset og levde av og med naturen. Noen av husene står fortsatt i god stand i Vetvika, og det samme gjør den vesle gravplassen.

Med bakgrunn i både naturen og historien gledet vi oss stort til denne overnattingsturen.

Dag 1 – «Det har jeg ikke prøvd før, så det får jeg sikkert til.»

Dag 1 kl. 13:00 var det oppmøte for de påmeldte ved parkeringen til Vetvika som ligger på Svarstad i Bremanger. Totalt var vi ni stk som skulle på turen til Vetvika. Spente blikk og hyggelige smil ble utvekslet. Det som kanskje var mest imponerende ved å møte deltakerne var at det var overraskende få som kjente hveradre fra før av.

Starten fra parkeringen på Svarstad føltes noe seig i denne motbakken. Heldigvis gikk praten lett slik at motbakken var unnagjort før vi visste ordet av det. 

Begge Idaene var slående imponeret over hvor få som kjente hverandre, da vi VET at terskelen kan være stor for å bli med på noe sosialt hvor du ikke kjenner noen. Og dette var ikke bare sosialt, her skulle vi være sammen på tur i ett døgn.

Første pause etter seige grusbakker. Herfra og videre har vi mye å glede oss til før vi ankommer Vetvika. 

Videre visste vi at ikke alle av deltakerne hadde sovet i telt og bært tung ryggsekk før. Men det viste seg å være det minste problem, når hele turgruppa hadde instillinga til Pippi Langstrømpe,

«Det har jeg ikke prøvd før. Det får jeg sikkert til.»

Etter at grusbakken er unnagjort er det lettgått terreng til Vetvika. På grunn av det åpne terrenget er det utsikt i alle retninger. 

Trollsk stemning på vei til Vetvika

Turen til Vetvika gikk i bedagelig tempo slik at alle rakk å bli kjent med hverandre i tillegg til å nyte den vakre vestlandsnaturen. Sola skinte om kapp med oss helt til vi skulle begynne den bratte nedstigningen til Vetvika fra platået mellom Karihaugen og Nibba.

Ved platået blei vi stående å observere  og ta inn den magiske stemningen det var å se den tykke tåken som steig fra Vetvika og bredde seg over fjellene. Stemningen ble heller ikke dårligere når tåka slapp taket og Vetvika bredde seg ut under oss.

I jevnt tempo tok vi fatt på den bratte nedstigningen mot stranda som skinte mot oss som et paradis. Vel nede på stranden hadde vi brukt omtrent tre-fire timer i rolig tempo til Vetvika. Det virket som at alle hadde lagt igjen tidspresset ved parkeringen, og at målet var å nyte naturen og hverandre, noe som ga en utrolig bra stemning og ro i gruppa.

Endelig slapp tåka taket og Vetvika viste seg frem i all sin prakt. 

Nedfart hvor det var umulig å ikke stoppe for å nyte utsikten annet hvert minutt.

Dersom du vil lese mer om turen se kart over hvor vi gikk, kan du ta en titt på ut.no sin turbeskrivelse ved å trykke her.

Bading, utforsking og en ubedt gjest besøker Vetvika

I Vetvika ble badetemperaturen testa og våre mobile hjem av noen telt ble satt opp.  Utover kvelden spiste vi middag på stranda mens sola sakte men sikkert nærmet seg horisonten. Videre utforsket  vi Vetvika med en tur til moloen, gravplassen og rundt bygningene som fortsatt vitner om et Vetvika en gang har vært et levande bygdesamfunn.

 

Room with a view!

Hverken to eller firbeinte har problemer med å finne hvilepulsen i Vetvika. 

Samtidig som vi spaserer rundt i dette paradiset og drømmer om hvordan livet har vært her i de gamle dager bygger dønningene seg opp i havet.

Dønningene treffer moloen og kraftige sjøpisk flyr innover land. I tillegg har vinden som ikke var invitert tatt seg ordentlig til rette på en måte som gjør at vi tror kanskje at den har tenkt å bli værende. Teltene som for ei stund siden sto så rette og fine, ligger nå nærmest langstrekte ved bakken.

Dugnadsånd på telttur

Klokken er bikka midnatt og turfolket begynner å bli klar for å krype ned i soveposen etter en lang og minnesrik dag. Men det vil ikke vinden gå med på. Da besluttes det å flytte hele teltleiren til et sted med mer le for vinden.

Et sukk går gjennom begge Idaene om at nå kommer hvartfall de som ikke har sovet i telt før aldri til å få en god opplevelse. Men mer feil kunne vi vel knapt nok ha tatt.. Til tross for ekstremt mye vind og en lang dag på tur, så henger smilet til folk fortsatt løst. Et samarbeid som ser bedre ut enn alle slags borettslagsdugnader vi har sett starter for å få alle telta flytta trygt og effektivt til et nytt sted som er mer i le for vinden.

En time senere er hele teltleiren flyttet til et nytt sted, og alle kan krype velfortjent ned i soveposene sine. Mens vinden river i teltduken og når man nesten sovner inn så kjenner man på takknemligheten over at man er så heldig å få dra på tur med en slik fin gjeng som er fylt med positivitet og samarbeidsvilje. Det er gode tanker å sovne til.

Vetvika – Dag 2

Dag 2 starter litt ulikt for oss alle. Vinden har gjort at noen har lagt seg på sandstranden for å slippe unna blafring i teltet, mens andre er tidlig oppe for å pakke sammen campen. Uansett er det fortsatt en blid gjeng til tross for litt vind.

Målet for dagen er å returnere til Svarstad. Idag er det ikke bare vinden som truer, men også skyene ser tunge ut av nedbør. Kaffi og frokost blir fortært før vi tar ned teltene for denne gang.

I det vi legger av gårde med snuten vendt hjemover åpner himmelen seg og regnet plasker ned. Vi bestemmer oss for å gå den samme veien tilbake som vi kom ifra da været ikke viser seg fra sin beste side. Men samtidig påpeker flere at det er fasinerende med de varierende kontrastene vi har fått oppleve i løpet av bare et døgn på tur.

Turjenter eventyret går mot slutten

Returen tilbake til parkeringen går betydelig kjappere nå på returen. Det er ikke godt å si om det er de gode smørbukkene det blir delt broderlig på som gjør at vi får et ekstra gir, eller om vi simpelthen har blitt sprekere på et døgn.

Ved hvert skritt vi tar nærmer vi oss avslutningen på nok et Turjente eventyr. Samtidig som bena vandrer, vandrer også tankene avgårde til bakgrunnen for at noen av turdeltakerne meldte seg på turen. Noen av turdeltakerne forklarte nemlig at noe av grunnen til at de meldte seg på var for å lære mer om turlivet.

I vårt stille sinn håper vi at de er fornøyde og at de føler at de har lært noe, vi har hvartfall lært masse og blitt inspirert av både positivisme, åpenhet og samarbeidsvilje. Men det er neimen ikke godt å si hvem som har lært mest, for uansett turnivå så har vi alle noe å lære av hverandre.

Vel tilbake ved bilene er det oppriktig vemodig å ta farvel med hverandre. Men det er en god trøst at vi ikke er i tvil om at vi vil sees igjen på tur nå som gode turvenner. Den største gleden er kanskje at deltakere som møtte opp og som kanskje ikke har så mange å dra på tur med i sitt nærområde, nå har fått nye turkompiser. Det varmer et turjentehjerte, for er det ikke nettopp det Turjenter.no er til for?

Dersom dere vil følge teamida på flere eventyr kan dere gjøre det på instagram under navnene, @idahermans og @ida_en

 

 
ALDER: 28 & 26
BOSTED: Florø & Sveio
ANNONSE
Turjenter.no17.10.18
ANNONSE
Turjenter.no07.06.18
ANNONSE
ANNONSE
Turjenter.no07.11.18
ANNONSE
Turjenter.no15.11.18
ANNONSE
Turjenter.no14.06.18
Turjenter.no03.12.18
ANNONSE
Turjenter.no17.07.18
ANNONSE
Turjenter.no04.06.18
ANNONSE
Turjenter.no16.08.18
ANNONSE
Turjenter.no22.11.18
ANNONSE
ANNONSE
Turjenter.no09.10.18
ANNONSE
Turjenter.no02.10.18
ANNONSE
Julie Korneliussen23.06.16
ANNONSE
Turjenter.no24.10.18
ANNONSE
Turjenter.no02.06.18
ANNONSE
Turjenter.no31.10.18
ANNONSE
Turjenter.no25.02.19
ANNONSE
Turjenter.no28.08.18
ANNONSE
Turjenter.no24.09.18
ANNONSE
Turjenter.no08.08.18
ANNONSE
Turjenter.no16.07.18
Turjenter.no21.08.18
ANNONSE
Turjenter.no01.08.18
ANNONSE
Turjenter.no31.05.18
ANNONSE
Gunhild og Helene06.09.17
ANNONSE
Turjenter.no09.10.18
ANNONSE
Turjenter.no19.09.18
ANNONSE
Julie Korneliussen01.07.16
ANNONSE
Turjenter.no24.07.18
ANNONSE
ANNONSE
Turjenter.no06.07.18
ANNONSE
Turjenter.no11.09.18
ANNONSE
Turjenter.no04.09.18
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this