• …Vår egen lille “oppdrag Sognefjorden”…

idakathrine_nærøy-16

Vestlandet er helt fantastisk med sine lange smale, vakre fjorder i grønt og blått, med bratte, flotte, mektige fjell som reiser seg opp fra fjorden, og vakre fossefall som stuper ned ifra de. Jeg elsker kombinasjonen; fjord og fjell! Så da jeg fikk tilbudet om å bli med en kompis og ei venninne på kajakktur i Nærøyfjorden, var jeg ikke vanskelig å be. Det ble en spontantur jeg ikke kommer til å glemme med det første.

 

Nærøyfjorden er en fjordarm av Sognefjorden. Fjorden er 17 km lang, og er omkranset med fjell opp mot 1800 meters høyde. Langs fjellene finns flere vakre fosser, som stuper ned i fjorden. Nærøyfjorden er smal og sjarmerende, og er kun 250 meter bred på det bredeste. Området inneholder vill natur i verdensklasse, og Nærøyfjorden står på UNESCOs verdensarvliste. Det er områder som dette som gjør meg så stolt av å være nordmann, og det er områder som dette som får mitt frilufts-hjerte til å hoppe over ett par slag.

 

Værmeldingen viste knallende sol på Vestlandet, da min kompis ringte meg for å spørre: «Er det noe trøkk i bicepsen? Det er meldt goillegodt vær i Sogndal.. Blir du med på å padle i drømmeland??» Vi hev oss inn i bilen, og satte kusen sør-vest. Bilturen fra Trondheim til Sogndal tar seks timer, og en passerer både Dovre og Jotunheimen på veien, noe som bidrar til at bilturen er en fryd for øyet. Vi overnattet i Sogndal, og fikk oss en kort natts søvn før vi hadde oppmøte kl 06.00 på morgenen. Jeg var for en gang skyld bare «med» på turen, og hadde ikke fått med meg noe særlig av planleggingen… Og noe planlegging var vel heller ikke egentlig til stede.. Det eneste jeg hadde blitt fortalt var at vi skulle padle en dagstur gjennom Nærøyfjorden, så jeg ble litt forundret da vi skulle starte fra Kaupanger. Men men… Som den positive, (og kanskje litt naive) personen jeg er, tok jeg det hele med et smil, og bare lo da jeg så på kartet hvor langt vi skulle padle. For så mye trøkk i bicepsen var jeg redd for å ikke ha. Det var nemlig ikke bare Nærøyfjorden vi skulle padle, vi skulle padle gjennom flere fjorder før vi i det hele tatt kom til frem munningen av Nærøyfjorden. Og det var ca 48 km til veiens ende. Den eneste planen vi egentlig hadde, var at vi i utgangspunktet skulle rekke siste ferge fra Gudvangen kl 17… Det skulle vise seg å bli litt vanskelig.. Men sola skinte, fjorden var blikkstille, og vi alle tre var positivt innstilt for dagen.

Kart og rikelig med mat/drikk lett tilgjengelig er viktig.
Tips nr 1: Det er viktig å ha kart og rikelig med mat/drikk lett tilgjengelig.

Kajakkene fløyt nydelig i fjorden. Den utsikten og følelsen en får fra en kajakk er helt ubeskrivelig. En kommer så tett på naturen, at en føler seg i ett med den. Vi bestemte oss for å bare ta det rolig, nyte turen og ta turen som den kom.. Vi tok flere pauser og nøt den fantastiske høstsolen som skinte, og varmet våre kropper.

Tips 2: Det er viktig å sikre kajakkene godt, når en tar pause.
Tips 2: Det er viktig å sikre kajakkene godt, når en tar pause.
Aurlandsfjorden i sikte.
Aurlandsfjorden i sikte.
Deilig med lange pauser i høstsola!
Deilig med lange pauser i høstsola! Tips Nr 3:  En tur skal nytes!

idakathrine_nærøy17

Så fredfullt og fantastisk!
Så fredfullt og fantastisk flott!
Ekte turglede!
Ekte turglede!

Vi fant fort ut at det å rekke fergen fra Gudvangen kl 17, var bare å glemme. Vi ville heller bare ta den tiden vi trengte og nyte turen. Dessuten var det meldt like bra vær dagen etter. Dermed ble dagsturen vår, fort gjort om til en todagerstur, noe som er mer overkommelig i forhold til denne distansen.. (Om en ikke er elitepadler og vil padle tulling gjennom fjordene…) Men noe overnattingsutstyr var ikke noe vi hadde pakket med til denne “dagsturen”… Takket være et utbredt matvett i gjengen, så hadde vi i alle fall nok av mat, og vi hadde pakket rikelig med varme klær. You never know, pakk alltid med godt og nok av mat og varme klær! Været kan snu fortere enn du klarer å si snu! Vi fant oss en flott vik, like ved inngangen til Nærøyfjorden, der vi sov i le av et fraflyttet hus. Det kostet oss et par flottbitt, men det var så veldig verdt det.

Middag og avslapping etter en lang og god dag.
Middagskokkelering og avslapping etter en lang og god dag.

Dagen etter hadde vi bare sjarmøretappen igjen. Og herre min juledag; hvor sjarmerende den etappen var! idakathrine_nærøy1

Aurlandsfjorden, og Flåm rett frem. til høyre: inngangen til Nærøyfjorden.
Aurlandsfjorden, og Flåm rett frem. til høyre: inngangen til Nærøyfjorden.
Her har vi akkurat rundet inngangen til Nærøyfjorden.
Her har vi akkurat rundet inngangen til Nærøyfjorden.

Jeg skjønner hvorfor Nærøyfjorden ligger på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvesteder. For noe så vakkert skal en lete lenge etter… Blande dette synet med det å komme smygende på en kajakk, der du bruker kroppen din til å padle deg stille og rolig fremover, mens seler og niser hopper rundt deg. En kan bli religiøs av mindre. Har du ikke vært her, så MÅ du ta turen hit. Dette er paradis!!

idakathrine_nærøy8

idakathrine_nærøy4

idakathrine_nærøy5

Niser <3 Vi fikk nærkontakt med de, og da de til og med bestemte seg for å dytte seg mot undersiden av kajakken min, syntes jeg neste at disse vakre skapningene var for nære... Det var mange niser og seler å se langs hele ruten vår, noe som gjorde turen enda mer fantastisk.
Niser <3 Vi fikk nærkontakt med de, og da de til og med bestemte seg for å dytte seg mot undersiden av kajakken min, syntes jeg neste at disse vakre skapningene var for nære… Det var mange niser og seler å se langs hele ruten vår, noe som gjorde turen enda mer fantastisk.
Maja hadde turens eneste velt... Som følge av bølger fra en båt. Derfor er det viktig med redningsvest, og å padle nære land! Ha respekt for sjøen!
Maja hadde turens eneste velt… Som følge av bølger fra en båt. Tips nr 4:  Det er viktig med redningsvest, og padle nære land! Ha respekt for sjøen!
Dyrdal. Et perfekt sted for en rast, eller å sette camp.
Dyrdal. Et perfekt sted for en rast, eller å sette camp.

idakathrine_nærøy18

idakathrine_nærøy21

Er dette virkelig, eller er det en drøm?! Måtte klype meg selv i arma et par ganger...
Er dette virkelig, eller er det en drøm?! Måtte klype meg selv i arma et par ganger…

idakathrine_nærøy26

Siste etappen. Gudvangen ligger til høyre i bildet.
Siste etappen. Gudvangen ligger til høyre i bildet.
Utsikten fra Gudvangen og ut fjorden.
Utsikten fra Gudvangen og ut fjorden.

Vi padlet oss inn gjennom hele fjorden, til tettstedet innerst i fjorden; Gudvangen, og rakk akkurat den siste fergen tilbake til Kaupanger. -Med kajakkene ombord. Vi var god-sliten etter padleturen, så det var deilig å slippe å padle tilbake, og heller sitte på dekk med en feit og skikkelig vestlandssvele i hånden, og nyte utsikten atter en gang. Fergen tok oss tilbake til startpunktet, Kaupanger, der vi hadde parkert bilen.

Glade jeter som har fått med kajakkene ombord.
Glade jeter som har fått med kajakkene om bord.
Svelge, norske flagg og fjell= ekte kjærlighet!
Svel +norske flagg + fjord og fjell= ekte kjærlighet!
En helt ok utsikt fra ferga!
En helt ok utsikt fra ferga!

Jeg vil virkelig anbefale denne turen. – Det er en fantastisk tur! Men jeg vil anbefale dere til å lære av våre feil, og heller pakke med overnattingsutstyr og beregne turen som en todagerstur. For jeg skal ærlig innrømme at soveposen var veldig savnet. Det finnes også flere alternativer, om en ønsker å ta turen som en dagstur. Da kan en evt padle fra Undredal og inn Nærøyfjorden. Dette er en tur på ca 20 km. Flåm er et annet alternativ. Det går ferge fra Gudvangen til både Flåm og Kaupanger, og en kan ta med kajakker ombord. Har dere ikke kajakk selv, er det mulig å leie dette flere plasser i området. Det kan også anbefales å ta turen oppom Stigen. En gammel sæter som ligger koselig til på en fjellhylle 300 høydemeter over fjorden. – Ved fjordkrysset der Aurlandsfjorden og Nærøyfjoden møter hverandre. Det er også mulig å overnatte her. (Se her for mer info: http://stigengard.no/stigen/)

 

Dermed har dere fått et godt tips til høstens padleeventyr! God tur!

 

Følg meg gjerne på mine turer på Instagram under navnet idakathrine

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this