Ivrige etter å få bløyte padleåren og sjøsprøyt i ansiktet.
Velkommen til denne vakre turen. Her padler vi ut fra Hellesylt.

Hellesylt-Geiranger-027

Geirangerfjorden – denne vakre og barske fjorden med høyreiste fjell som går rett ned i den dype fjorden som er opptil 6-700 meter på det dypeste. Med sine 15 km er dette eventyrlig padling rett og slett.  I 2006 ble Vestnorsk fjordlandskap kåret til det best bevarte UNESCO-sted av magasinet National Geographic. Og her skulle jeg få tilbringe en hel søndag i en fantastisk sommerdag i starten av Mai. Jeg husker i det jeg kjørte innover mot Linge strøk tankene gjennom hode hva jeg skulle få oppleve på denne turen. Det gjør alltid det. Jeg ante ikke at jeg skulle få en opplevelse jeg ikke vil glemme med det første.

Turen til Geirangerfjorden ble egentlig tatt litt på sparket. Siden meldingene meldte en suveren sommerdag i fjorden var det bare å ture i vei. Og hvem andre en sporty Kjell Lennart river seg rundt på kort varsel.

Hjemmefra er det ca 2 timer med bil og ferge inntil fjorden.  Vi avtalte å møtes på Linge kl 10.00. Da fikk vi en ferge fra Geiranger kl 11.00.  Fra Linge er det bare noen minutter til Eidsdal med ferge. Over fjellet tar det ca 20-30 min.  Alt etter hvor gode bremser du har:))) Da vi hadde hele 20 min på oss til å pakke om før fergen gikk. Turen over til Hellesylt tar ca 1 times tid og kostet ikke mindre enn 250 kr pr.pers og da fikk vi kajakken gratis.  Med bil er det litt stivere priser. Betalte ca rundt 7-800 i fjor. Vel og merke midt i sesongen. Utenom turistsesongen er det ikke noe problem å parkere ved fergeleiet. Det er også parkering borte ved butikken som ligger nært ellers i sesongen. Men tilbake til priser så er det så vel verdt det. Til og med for en sunnmøring!

Hellesylt-Geiranger-080 Hellesylt-Geiranger-008  Hellesylt-Geiranger-065

Skylaget lå ganske tett  i det fergen knopet seg  forbi de 7 søstre eller Knivsflåfossene som de også kalles mens jeg i hode mitt hørte Sissel Kyrkjebø synge Å Vestland Vestland. Og i det vi runder nøva på Nakkeneset der Geirangerfjorden slutter og Synnylvsfjorden starter klarnet det helt opp. Dette lovte mer enn vi håpet på. Vi kunne ikke vente med å legge ut. Vi var helt enige om at dette var en fin fin dag for en slik tur i det vi spiste unna siste svelebiten. Fergesvele på sunnmøre er et must vet dere:)

Frihet......
Frihet……
Turistsesongen har i det små startet.
Turistsesongen har så smått startet. Skipet la ut fra Hellesylt nesten samtidig med oss.
Hellesylt-Geiranger-336
Ja hva tenker man i slike stunder. Jeg tror Kjell Lennart drømmer seg helt bort:…
Hellesylt-Geiranger-469
Stille stunder i kajakken på en stille fjord gjør noe med deg.
Hellesylt-Geiranger-462
Her padler vi oss inn på selve Geirangerfjorden. Du ser Matvika og Lundaneset til venstre.
I det vi kom til fossen på høyre gikk første raset.
Første raset gikk i det vi kom til fossen på høyre side. Vi var altfor nære land.

Vi la ut fra fergeleiet  ved trappen på østsiden som er en grei plass å bære ned kajakkene. Vi fikk følge av et cruiseskip som hadde lagt ved havnen i bygda.  Mens vi padler utover fjorden kom vi til å diskutere Åkerneset, ( for de som har sett Bølgen så vet dere hva Åkerneset er) som ligger ca midt i Synnylvsfjorden.  Som jeg sa til Kjell Lennart ” med disse massive fjellene kan jo det rase hvor som helst når som helst”  Ikke for å skremme noen:)) det er jo derfor det er lurt å padle et stykke fra land. Men det skjer jo heller sjeldent meg bekjent.

Ikke før jeg hadde sagt det hørte vi et enormt drønn i det vi hadde rundet Nakkeneset. Jeg trodde det var en foss og skulle til å ta opp kameraet. Jeg så bare noe stor hvitt komme deisende ned men like raskt skjønte jeg at dette var et ganske stort ras som kom buldrende nedover fjellsiden.  Vi ante ikke hva som ville komme så før vi rakk å tenke hadde vi snudd.  Med et fikk vi prompel på kajakkene. Vi måtte komme oss i sikkerhet. Dette skjedde rett over hodet på oss og vi var bare noen få meter fra land.  Jeg vet hva jeg tenkte men vil ikke si det. Etter at drønnet stilnet skjønte vi at det hadde stoppet før det traff fjorden. Vi krysset fjorden og peilet oss mot Matvika litt engstelige for at det skulle komme mer. Og mer kom det. 5 ras gikk og 3 av dem var veldig store. Et gikk da vi var midtfjords det var ikke så stort ( se bilde ). I det vi kom til Matvika  gikk 2 siste rasene. Kanskje det var fonna som gikk. En ganske logisk forklaring i Mai.

Ras
Midtfjords gikk det et mindre ras som Kjell klarte å knipse. Inntil land  akkurat under der var vi.
IMG_2761
Vel trygge i Matvika over fjorden fikk vi i oss ny energi å fant roen like raskt.

Dette er ikke noe som skjer ofte og Geirangerfjorden er trygg og vakker å padle i. Det var absolutt en god erfaring å ta med og litt av en opplevelse!  Man skal alltid padle minst 200 meter fra land. Jeg vet jo dette og har alltid respekt for naturen men det er lett å glemme når man bare har “ansvaret for seg selv”.

Hellesylt-Geiranger-164 Hellesylt-Geiranger-126 Hellesylt-Geiranger-154 Hellesylt-Geiranger-142

I mens blomstret plommetrærne og nasjonalfølelsen langs en ellers så blikkstille fjord. Turen videre gikk uten noen hendelser  med fuglekvitter og herlige fosselyder. Roen senket seg like raskt. For et vakkert sted dette er. I det syv søstre dukker opp atter engang hører jeg Sissel synge igjen og igjen…… Å Vestland Vestland når eg ser deg slik…..

Å Vestland, Vestland! Når eg ser deg slik
med fagre fjell og fjord og tronge vik,
det stig i all sin venleik stort og vilt
og atter møter meg så mjukt og mildt.

Min lette båt ein solblank kveld eg ror,
sjå fjell og himmel sym på stille fjord
og djupe dalen med sitt grøne fang,
som skin av lauv og blom frå li og vang.

Gode, mette og med fornyet ro padlet vi på en speilblank fjord.
Gode, mette og med fornyet ro padlet vi på en speilblank fjord.
For å få turen til å vare lengst mulig hadde vi et rimelig rolig sig.
For å få turen til å vare lengst mulig hadde vi et rimelig rolig sig.

Hellesylt-Geiranger-200 Hellesylt-Geiranger-328 Hellesylt-Geiranger-429 Hellesylt-Geiranger-302

Ved fossene ser du regnbuene som farger opp veggene. Man får selvsagt lyst å padle helt bort til fossen men det kan ikke anbefales.

Greinalaust flott!! Dei syv søstre på venstre side.
Greinalaust flott!! Dei syv søstre på venstre side. Friaren på høyre.
7 søstre.
7 søstre.
Etter deilige timer i kajakken ser vi den lille bygda innerst i fjorden.
Etter deilige timer i kajakken ser vi den lille bygda innerst i fjorden.
Så er vi vel i havn etter en 5-6 timer på fjorden.
Så er vi vel i havn etter en 5-6 timer på fjorden.
Her ser du hvor ruten går.
Her ser du hvor ruten går. Turen er kjent så det er lett å finne informasjon på nettet.

I det vi nærmer oss Geiranger kjenner jeg denne gode sommerlukten av gress og furu. Dette var absolutt en forsmak på sommeren. Vel i havn fikk vi slappet av på Olebuda med kaffe og gratis svele som kompenserte litt for den dyre fergebilletten……

Hellesylt-Geiranger-2814 Hellesylt-Geiranger-317 Hellesylt-Geiranger-fjordnær Hellesylt-Geiranger-saft

Jeg måtte selvsagt innom Fjordnær og kjøpe med Blåskimmelost hjem. Det er altså blåskimmelost i sjokolade. Det smaker bare så altfor godt. Den må du bare smake. Pluss et hav av andre gode sjokolader.

En givende tur som absolutt er verdt å få med seg. Alle burde padle Geirangerfjorden minst en gang i livet. Jeg kan anbefale at du har våttkort og er i grei form 🙂 Beregn  fra 4-6 timer i kajakken. Jeg foretrekker turen fra Hellesylt så jeg får avslutte i den koselige gaten i Geiranger med en kaffe. Mange padler også fra Geiranger og tar fergen tilbake.

Om du lurer på noe angående turen må du gjerne sende meg en mail til jill@moments.no.

Trenger du å leie kajakk finner du det her.

For flere bilder kan du besøke bloggen min.

3 thoughts on “Padleeventyr i Geirangerfjorden.

  1. Arnfinn Blindheim says:

    Blir absolutt frista til å ta denne turen etter å ha lese bloggen din, Jill.

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this