En ny Norgessommer står for døren! Selv om grensene så smått åpnes opp og det blir mulighet for utenlandsferie, håper vi mange vil velge å bruke turutstyret de kjøpte i fjor og dra på ferie her til lands i år og. Men, det er noen ting du må huske på før du drar!

Da Røde Kors gjorde opp status i august i fjor kunne de melde om en økning i redningsoppdrag på 20 prosent sammenlignet med året før. Det var færre utenlandske turister i fjellet, men lockdownleie, friluftsglade nordmenn bidro likevel til at det var nok å gjøre for redningssentralene.

 

Solvor i Nepal og utfører enkel helsehjelp i landsbyene ekspedisjonen gikk igjennom.

 

Solvor Mowinkel Småkasin er sykepleier og redningskvinne og bosatt i Sauland i Telemark med mann og tvillinger på snart fire år. Hun er frivillig redningskvinne for NARG (Norges Alpine Redningsgruppe) og har tatt to års permisjon fra jobben som anestesisykepleier på Ullevål Sykehus for å lære nordmenn om fjellmedisin.

– Det er viktig å være forberedt, og være bevisst på hva du har med i sekken. Tenk igjennom ulike scenarier. Hva kan skje på turen? Ta gjerne med ungene i planleggingen, og gi dem sunne turvaner fra starten av. Lag en lek ut av det!

Hun forteller at det er vanskelig å vite hvordan man reagerer hvis man blir skadd, eller kommer over noen som er skadd. Under koronakrisen opplevde flere sportsbutikker stor etterspørsel etter turutstyr, men kan folk faktisk bruke det?

– Så lenge alt går bra på tur så er det jo ikke noe problem. Men i det øyeblikket noe skjer, så er det avgjørende at du er forberedt.

 

 

Norsk sommer = kaldt

Solvor sier at at du selv på varme sommerdager bør pakke med varme klær i sekken.

– Termonøytral sone er 27 grader. Ligger du naken og det er kaldere enn det, så vil du tape varme.

Hun ler.

– Nå er det sjelden man løper rundt naken på fjelltur, men det betyr at selv at på en varm sommerkveld kan du bli alvorlig nedkjølt hvis du brekker ankelen og må vente timesvis på helikopter i bare shorts og t-skjorte. Det er obligatorisk å ha med vindsekk!

 

 

Og her blir Solvor streng i stemmen. For selv om vi bor i Norge, med et svært godt utbredt helsevesen, hvor alle har smarttelefoner med kartapper og GPS, og redningssentraler er spredt utover hele landet, så er det absolutt ikke sikkert at hjelpen er rett i nærheten.

– Det er fortsatt mange steder i Norge som ikke har dekning, og de færreste mobiler holder mer enn en dag uten å måtte lade. Hvordan får du hjelp om batteriet er dødt?

Solvor poengterer at man ikke trenger å være Lars Monsen for å dra på fjelltur. Hun ønsker heller ikke å skremme folk, men mener det er viktig å ta litt ansvar selv.

– Du må velge å snu i tide om du ser det kommer inn dårlig vær, selv om det betyr at du ikke får det Instagrambildet du hadde planlagt fra toppen. Det er ditt ansvar! Vel, egentlig er det bare sunn fornuft.

 

 

Viktige erfaringer fra Nepal

Solvor var ferdig utdannet sykepleier i 2006, og tok sitt første fjellmedisinkurs i Chamonix to år senere.

– Jeg ble umiddelbart tent! Jeg skjønte at jeg kunne kombinere studiene med friluftsliv. Jeg dro til Nepal året etter og hadde med meg utstyr tilsvarende en operasjonsstue.

Hun ler igjen.

– Det har bare blitt mindre og mindre siden. Og det er det som er så viktig med fjellmedisin: du må improvisere! Bruk det utstyret du har tilgjengelig. Det har jeg blitt bedre på med årene.

Det ble etterhvert mange turer til Nepal med Medical Aid Mountaineering, en frivillig organisasjon som kombinerer fjellekspedisjoner med å gi basal helsehjelp i rurale områder hvor det ellers er lite tilgjengelig.

Solvor forteller at inspirasjonen er Ola Einang, som deltok på den første norske Everestekspedisjonen i 1985. Før i tiden var det normalt at norske ekspedisjoner ga helsehjelp til lokalbefolkningen underveis.

– Det krever ikke mye utstyr, kunnskap eller lang utdanning innen helse for å redde liv. Det er viktig å huske på, enten man er på tur i Nepal, eller i den norske fjellheimen, forteller Solvor.

 


Kreativ bruk av ski for å lage en båre.

 

– Du kan faktisk redde liv ved å gjøre litt.

Mange er redde for å gjøre feil, men har du sikret frie luftveier er du et viktig og riktig steg på veien. Førstehjelp på tur er et eget fag i seg selv, og trenger langt mer spalteplass enn dette, men vær nysgjerrig og les deg litt opp før du drar på tur.

 

God og rask behandling av overtråkk

Hvordan pakke til fjellturen?

Småkasin er mye på tur i bratt lende, og har alltid smertestillende teipet fast til skihjelmen eller klatrehjelmen, så hun har det lett tilgjengelig.

– Det blir fort tungt hvis du stapper sekken full av ting som kun har én spesifikk oppgave. Tenk gjennom utstyret ditt og hva det kan brukes til. Sytråd har tusen ulike bruksområder, og gaffatapen kan brukes til å fikse ødelagt utstyr, men også til å tape sammen sår.

Og tampongen? Den dyttes godt opp i nesa i tilfelle neseblod! Men den er også ypperlig til å stoppe blødninger (du vet…!).

Videre forteller Solvor at hun har blitt mindre redd for å ta på folk når hun sjekker om de har det bra etter et fall eller en ulykke.

– Ikke vær redd for sår eller skitt. Bry deg! Det kan være en barriere for mange i Norge, men det gjelder både i fjellheimen og ellers i livet.

God, trygg tursommer!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this