Allerede når jeg vendte nesen hjemover fra forrige tur savnet jeg Pasvik. Stillheten, furuskogen og følelsen av å bare være. I fjor var jeg på en kortere tur i Pasvikdalen like utenfor selve nasjonalparken. Den turen var nok til at jeg lengtet etter mer!

I år skulle vi virkelig inn i ødemarka og kjenne villmarkas sus.

Kos og svidde skillingsboller på bål

Øvre Pasvik.

Lange glisne furuskoger over slake åser, islagte vann og snødekte myrer. Et landskap som ligger urørt , der naturens egen rytme har hersket siden tidenes morgen. Furuskogen på grensa mot Finland og Russland er et av landets største gjenværende urskogsområder,  det er også en liten flik av den sibirske taigaen.

Turen kort oppsummert:

Formålet med denne turen var ikke å jage kilometer, men senke tempoet og gjøre akkurat det vi hadde lyst til!

Ellentjern mot Ellenvatn

Etter en lang kjøretur dagen før, kom vi relativt sent i gang.

Like før klokken 12 kom vi oss endelig avgårde, Solen skinte og gradestokken hadde sunket ned mot 25 blå. Med andre ord perfekt pasvikvær. Fra Ellentjern var det cirka 1.8mil på ski til Ellenkoia. Koia jeg bare før har sett på TV. Om du lurer; jupp, her har Monsen vært.
Pulken var tungt pakket, men hva gjør det når den er pakket med Jeanettes skillingsboller, og glade trekkvillige Alaskan Malamuter til å hjelpe å dra lasset?

Ellenkoia, som ligger sjarmende til like ved ellenvatnet

Først når skumringstimen var kommet nærmet vi oss koia. Gjemt mellom furu trærne ligger den. Liten, men utrolig sjarmerende. Utover kvelden spraker det fra ovnen, to mette malamuter ligger utenfor og snorker. Inne er det høylydt rundt bordet, her gjelder det å ikke tape i Uno. Mobildekningen er for lengst borte, og fint er det.

Krise avverget

Dag nummer to hadde vi ikke planlagt noe særlig, men det endte med at vi ville ta en dagstur til Pilolaporten. Der ligger det en åpen koie i tillegg til at det skal ligge et Bjørnehi i dette området.

Turen gjennom skogen var ikke helt uproblematisk. Snøen var som melis, og vi sank til skogbunnen for hvert skritt. Etter rundt en times hard jobbing var vi fremme. Noe som gjorde turen ekstra vellykket for spesielt en i gruppen var funnet av en gammel pose kokemalt kaffe, han hadde nemlig glemt kaffe for den ukes lange turen i Pasvik. Mulig krise avverget?

Før vi var kommet tilbake til ellenkoia var det nesten mørkt. Magen rumlet, nå skulle det bli godt med mat. Planene for kvelden ble fort avbrutt av høylytt snorking fra øverste sengebunk. Undertegnede sovnet like etter at maten var fortært. Er det ikke sånn det skal være på tur?

Ellenvatn til Grenseparvass

Nå var det på tide og å komme seg lenger innover i parken. Vi fulgte Ellevannet og videre inn i elvesystemet mot Grenseparvass. Fint å gå langs vannet, akkurat passelig med snø på isen

I skogen var det noe helt annet hvor snøen virket bunnløs. Været hadde nå skiftet om fra  -30 til mer behagelige -4. Som tidligere kom vi oss sent avgårde. Grenseparvass koia var bitteliten, men igjen skulle det ikke stå på sjarmen. Vi hadde også spart godsaker, og i dag ble det servert elgstek, potetmos og grønnsaker.

Tenk deg at det knitrer i ovnen, oppå freser det smør i pannen og radioen spiller i bakgrunnen. Jeg hadde lyst til å ha en utenatt på denne turen. Siden det kun var tre små senger i denne koia, ble valget lett, hengekøyenatt på meg. Det skulle visst vise seg at jeg fortsatt er mørkeredd. Arja som skulle “passe” på matmor egentlig gjorde ting vondt verre, med å legge ørene mot hver minste lyd hun oppfattet i mørket. Som selfølgelig var uhørlig for matmor – hva var det hun hørte i den mørke skogen, mon tro?. Etter litt grubling sovnet jeg tvert. Det er faktisk ganske fint å lukke opp øynene om morgenen og se furutrærne ruve over meg.

morgentryne i hengekøya
Morgentryne i hengekøya

Grenseparvass til Ødevasskoia

Turen gikk så videre til Ødevasskoia gjennom tett skog, med pulker som veltet over trestubber og i dyp snø. Etter å ha kommet seg ut av skogen  ankom vi Ødevatnet. Ødevatnet er et rikt fiskevann som det tidligere har pågått næringsfiske i.

Her på Ødevass har vi vært så heldig å få låne koia til reindriftsutøvere, den er nemlig ikke åpen slik de andre er.
Nå var det derimot klar for ny «hviledag». Ny hviledag innebar ny dagstur. Turen gikk til Treriksrøysa. Dette er det eneste stedet i verden hvor tre tidssoner møtes. Her ligger grensen mellom Norge, Finland og Russland.

Siste dag

Fra Ødevass tilbake til Ellentjern er det. 2,7 mil. Siste natten var det og kommet en god del nysnø som gjorde den nokså lange turen enda tyngre.
I løpet av turen fikk vi se både storfugl og røy, elg og utallige dyrespor. Vi fikk kjenne på den berømte stillheten som ikke er så lett å finne lenger. Pasvik i februar bydde på kuldegrader, snøbyger og fantastisk stemning i skogen.

Nyter solen på Ødevatnet
Nyter solen på Ødevatnet

Koielivet
Koielivet

Eventyrland i Pasvik
Eventyrland i Pasvik

Solnedgang ved treriksrøysa
Solnedgang ved treriksrøysa

På jakt etter kaffe
På jakt etter kaffe

Tips til deg som har lyst til å ta turen til Pasvik.

  • Du finner mye nyttig info om parken her ;www.nasjonalparkstyre.no/Ovre-Pasvik
  • De er flere såkalte åpne ødestuer i Pasvikdalen. Noen ligger i selve parken og noen like utenfor. Du kan finne mer om de her;
    https://www.fefo.no/friluftsliv/apne-hytter/
  • Det finnes også åpne koier som ikke står her på fefo sine sider. som f.eks Ellenkoia og Pilolaporten.
  • Har du lyst til å bo i nærheten av bilvei finnes det muligheter for leie hytter like ved parken men i nærheten av vei. Da har du et fint startpunkt for fine turer. Du kan finne noen på (inatur.no)
  • Ta gjerne kontakt med meg også vedrørende spørsmål om tur i Pasvik.

Lykke til med turplanlegging (ps. det er haugevis av turperler i Finnmark)

Hilsen fra en Finnmarksfrelst søring

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this