Er du lei av å bære på tunge, store soveposer som tar halve plassen i sekken? Eller er du lei av å fryse i soveposen, uten å nødvendigvis vite hvorfor du fryser, når temperaturbenevningen tilsier du ikke skal fryse.

Helsport lanserer idag en helt ny serie med dunsoveposer spesielt tilpasset oss turjenter! 

I september dro Julie og Britt til Rago sammen med Helsport for å teste soveposene. I et område med mye ulendt terreng og i en sesong med store temperaturforandringer var det viktig med en sovepose som taklet disse utfordringene.  Dameposene i Rago-serien stod til forventningene og ble godkjent av både Britt og Julie.

 Vi ble møtt av en eksplosjon av høstens vakre farger. Frostmorgener med rosa-orange soloppgang, sol som stekte fra skyfri himmel på dagtid og et dansende nordlys utover de bekmørte kvelds- og nattetimene. – Julie Korneliussen

Tre viktige faktorer å ta hensyn til ved kjøp av sovepose

 • Temperaturskala

  Når man skal kjøpe en ny sovepose blir veldig ofte temperaturskalen på bildet under trukket frem. Veldig mange tar utgangspunkt i temperaturen som står på T-lim. Dette er nedre temperaturgrense for hva en voksen mann føler seg komfortabel med før han begynner å fryse.


  Se bort fra T-Limit benevningen når du ser etter ny sovepose

  Vi turjenter fryser derimot litt raskere enn menn og derfor ta utgangspunkt i temperaturbenevningen T-Comf når vi ser på hvor varm sovepose vi behøver. Det er viktig å merke seg at på testen for temperaturskalaen blir det brukt et isolert underlag og et lag med ullundertøy. Her taes det ikke hensyn til personlige faktorer som at man er varm/kald idet man legger seg i posen eller om man er sulten eller mett.

  Hvordan man takler kulde er svært individuelt.  Man må derfor selv vurdere og erfare hvilken grense man bør forholde seg til når man skal kjøpe sovepose.


  T-Comf er benevningen som damer MÅ se på ved valg av sovepose.

   

Passform og lengde

For å få optimal varmeeffekt på en sovepose er det viktig at posen er beregnet for din lengde. Dvs at hvis du er 165 cm og kjøper en unisexpose som er beregnet til 185 cm lengde, vil du ha 20 med luft som du må bruke energi på å varme opp. Det er helt unødvendig bruk av energi. Derfor kommer dameposene til Helsport i 175 cm liggelengde slik at man unngår å bruke unødvendig energi på å varme opp luft.

Vi damer er også smalere over skuldrene enn menn. Derfor er skuldrene smalere på dameposene for en mer varmeeffektiv passform. Det er også lagt inn en ekstra mengde med dun i fotenden på soveposen hvor damer ofte fryser raskere enn menn.

Kuldepunkter
Kuldepunkter oppstår når soveposen er såpass trang at om man beveger armene/albuen så presses innerstoffet og ytterstoffet mot hverandre slik at dunen komprimeres der hvor trykket er og mister isolasjonsevnen. Dun er avhengig av å binde luft mellom ytter og innerduken for å isolere.

På Rago-Serien er dette tatt hensyn til ved at det bredeste punktet på dameposene er fra litt under skuldrene og hele veien ned til hoftene. På denne måten kan man snu og bevege seg slik mennesker faktisk gjør når vi sover, uten at det går ut over varmeeffektiviteten på posen.

Den samme tankegangen gjelder også i fotenden. Når vi sover så faller føttene fremover og litt ut til siden. For å unngå at det også her oppstår kuldepunkter, er fotenden på Rago-serien vinklet litt forover slik at føttene naturlig har rom til å falle fremover, uten å skape kuldepunkter.

Hvorfor dun?

Dun er et naturmateriale med en fantastisk varme-til-vekt-ratio. Dette betyr at dun veier svært lite i forhold til hvilken varme den gir. Hvis du er opptatt av å ha en lett sekk eller pulk, så er definitivt dunsovepose det du bør velge. I tillegg til sin lave vekt, komprimeres dunposer til et lite volum, og tar derfor lite plass i sekken.

Med den svært lette vekten til dunsoveposer, har du mulighet for å velge en sovepose som er noe varmere enn det som var tiltenkt.
Soveposer i dun er svært behagelig å sove i.

Soveposer i dun pakker svært lite og lett, og er i tillegg meget behagelig å sove i. Det er viktig å ta vare på dunposer ved å tørke og lufte dunposene etter bruk. Husk også å lagre posen i oppbevaringspose.

Dun har en unik evne til å gjenskape spensten, slik at en dunsovepose som behandles godt vil du kunne ha i mange mange år.

Fordeler med dun:

 • Svært komprimerbar
 • Lett vekt
 • Fantastisk vekt til varmeratio
 • Svært komfortabel å sove i

For enda flere tips om valg av sovepose kan du lese Britt sine beste tips til valg av sovepose og hvordan du sikrer en god natts søvn her. 

Ønsker du enda mer detaljert og nøyaktig info om Rago-serien kan du se produktsjefen i Helsport gjennomgå hver minste lille detalj av soveposen i videoen under.

**All photos: Kyle Meyr

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this