Riksgränsen og Nordisk mesterskap i frikjøring | Turjenter.no

Riksgränsen og Nordisk mesterskap i frikjøring

Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 25.05.16
**Dette innlegget ble opprinnelig skrevet av Marte Tveten**

I slutten av april var nok en skisesong i Alpene over, og selv med masse snø i fjellet, stengte bakkene i Verbier og stortsett alle andre steder 25 april. Etter en uke med sportsklatring langs med Comosjøen i Italia, kribla det fort i beina etter å stå på ski igjen. Tidligere på sesongen hadde jeg blitt smått overtalt av andre svensker til å melde meg på Scandinavian Big Mountain Championships, Nordisk mesterskap i frikjøring oppe i Riksgränsen den 10-12 mai. Jeg tok nattoget fra Gøteborg den 7 mai, og 24 timer seinere ankom jeg Sveriges lille stolthet i nord. Jeg har selv aldri vært så langt nord, og med Narvik bare rett over landegrensa var det nesten litt dumt at min første gang oppe i et så kult landsskapsområde måtte være på svenskesida. riks1

Kort om Riksgränsen:

Riksgränsen er Sveriges nordligste skisenter.
6 heiser med masse offpist og turmuligheter.
Fallhøyde på 387 høydemeter, og betydlig flere om man går på egen maskin i tillegg.
Nærmeste flyplass er Kiruna eller Evenes.
Togforbindelse via Narvik og helt ned til Gøteborg.

peke

 

Scandinavian Big Moutain Championchips

I år var det 25 årsjubileum for konkurransen, noe som jeg synes var utrolig imponerende. Helt siden 1992 har det blitt arrangert i Riksgränsen og er dermed den eldste frikjøringskonkurransen i verden. Konkurransen går over 3 dager. Dag 1 er kvaldag, hvor rundt 170 kjørere, herrer og damer, ski, snowboard og telemark skal ned samme fjellside for å overbevise dommerene om en plass i finalen.
Dag 2 og 3 er finaledager, hvor antall deltagere blir redusert til rundt 70 kjørere.

Bilde 07.05.2016, 14.01.03
Kvalikfacen – Sadlen, Nordalsfjäll

Når man konkurrerer i frikjøring er det 4 kriterier dommerene dømmer etter:
– Linjevalg
– Kontroll
– Air&Style
– Flyt

Under NM i Riksgränsen var kvalikfjellsida Sadlen. Dette var en utrolig kul fjellside med masse å hoppe på! Som regel når man konkurrerer i frikjøring i Alpene, er det forbudt å ferdes i fjellsida før konkurransen. Da skal man bare se i fra bunn med kikkert og gå opp fra siden for og så finne linja di i fra toppen. Mens her i Riksgränsen var det frittfram dagen før, og man fikk gå opp og ned i fjellsida så mye man ville. Det var egentlig litt beroligende, siden fjellsida er veldig konvekst, ganske bratt og enkelte steder var det lite snø. Så det var godt å få litt oversikt.

Bilde 09.05.2016, 11.26.42
Mye å hoppe på.

Kvaldagen

Med en værmelding som meldte både sol, regn, snø og vind var jeg spent på hvilket vær som skulle slå inn når jeg skulle kjøre. Jeg fikk startnummer 58 og gikk opp i solskinn og når jeg satt meg for å vente på start dro det inn en intens mini “snøstorm”. Været skifta hele tida!

Bilde 10.05.2016, 12.24.12
Det blei brått kaldt å vente på start!

Etter en rundt 30 minutters venting på bedre sikt, var det min tur til å kjøre. Jeg hadde valgt en ganske morsom linje, ikke så alt for vanskelig, men en linje som også nesten alle andre jentene valgte, noe som gjorde det ganske vanskelig for dommerene siden mange run var ganske identiske. Fikk noen fine svinger ut fra start, før jeg hadde bestemt meg for å hoppe ut en vindskavel. Litt overaska over at jeg fant frem så lett, fikk jeg for stor fart i landinga og klarte ikke svinge unna et steinparti, noe som ga men en liten ufrivillig stopp. Men jeg fortsatte ned den valgte linja i håp om at dommeren ikke så det, hihi! Landa begge klippene i bunn og kom ned med masse adrenalin og veldig glad for at jeg sto runnet mitt, selv om jeg visste at den teite stoppen i toppen ville trekke ned.

linja mi
Linjevalget mitt.

 

175 kjørere og 3 mini snøstormer seinere var kvaldagen ferdig rundt 17.00 på ettermiddagen. På start i kvaliken var det rundt 40 ski dame og hele 110 ski herre. Og her er det snakk om folk som er så talentfulle og flinke på å kjøre på ski! Det var en helt rå dag med så mange spektakulere drop og for et tempo folk holdt! På start hos damene var det ei norsk jente i tillegg til meg, og det var ingen ringere enn Hedvig Wessel! Hu satt ned et solid run i kvaliken, med dagens største dropp blant damene, som plasserte henne på en 3. plass ette første dagen.hopp

Finaledagene

innsteget
Finaledag 1 – Innsteget

Jeg tok meg dessverre ikke til finaledagene, som ble holdt i fjellsidene Innsteget og Ravinen. De 15 beste i ski dame og 35 beste i ski menn tok seg videre.  Men kort oppsummert så var det et show uten like og det var utrolig morsomt å se på begge dagene. Her kan man se høydepunktene fra finaledag 1. (Legg merke til Hedvig Wessel sin BACKFLIP!)

Tilslutt var det Filippa Ring som ble Nordisk mester i frikjøring, med 3 solide runds alle dagene, forran Caroline Strömberg og Gabriella Edebo.
Vinneren hos ski menn ble Freeride world tour kjøreren – Kristoffer Turdell, foran Olle Regnér og Joakim Johansson.

For resultater og mer info om NM i Riksgränsen: www.bigmountain.se 

telt

Takk for meg Riksgränsen! Jeg kommer tilbake neste år.
Nå skal jeg endelig hjem til Norge for å dra på enda flere eventyr!

 
BOSTED: Melhus
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this