**Artikkelen er skrevet av Tonje Blomseth

Sommeren nærmer seg for de noen av de sørligere fylkene i dette ganske land, mens vi nordpå må smøre oss med en hel deg tålmodighet enda. April og mai byr enda på gode snøforhold i høyfjellet selv om det er usedvanlig mildt i år. Det betyr ikke at dermed sagt ikke er lov til å sånn smått begynne å planlegge sommeren…

IMG_7640

Jeg opplever at mange friluftssjeler drar på tur om sommeren, det er liksom da det er høysesong. Jotunheimen fylles opp til RANDEN med folk. Litt sånn kø-tendenser på de mest populærere rutene. Jeg foreslår at man vender snuten lenger nord, og enda litt lenger. Til man kommer til – i mine øyne – Norges vakreste fylke: Finnmark!

Jotunheimen fylles opp til RANDEN med folk.

Finnmark er tross alt Norges største og nordligste fylke, og har utrolige mange naturperler å by på. Jeg ønsker å se flere friluftsinteresserte karre seg opp hit, og oppleve også den nordnorske kulturen. Den er så utrolig gjestfri og innbydende. Jeg har nå bodd i Finnmark i ganske snart to år, og er enda like forelska i muligheten som byr seg her.

Her setter jeg opp et forslag på en såkalt roadtrip rundt Finnmark, hvor hvert stoppested er én enkelt tur eller fler-dagers tur.

1. Stabbursdalen Nasjonalpark

– Her finnes mange muligheter for både fiske og toppturer. Men det aller mest spesielle er urskogen, synes nå jeg. Stabbursdalen har et velutviklet rutenett hvis man ønsker det enkelt og komfortabelt, men jeg anbefaler å prøve seg på områder utenfor der du kanskje aller helst møter folk. Det finnes mange perler gjemt i denne nasjonalparken.

IMG_6024
2. Magerøya

– Når du først er så langt nord så kan man vel like greit bare kjøre til «verdens ende». Magerøya ligger helt på tuppen av Norge, og jeg vil ikke foreslå Nordkapp fordi det er flust av turisme der sommeren ut. Du kan beregne å kjøre i bobil-kø nordover hvis du starter i høysesongen i juli/august. Men det kan være verdt å ta turen likevel til én av de mange utstikkerne på øya. Kanskje kjøre til Gjesvær når du vet det er meldt godt vær og ta med teltet for å gå noen kilometer ut mot havkanten – Gjesværnæringen foreksempel. Se midnattsole speile over det endeløse havet mens maten koker er ikke feil! ELLER du kan gå ut til Norges faktiske nordligste punkt: Knivskjellodden.

3. Laksefjordvidda

– Okei, her snakker vi storfisk altså. Hit er plassen du drar for å finne stor fisk, og her gjemmer det seg mange gode vann om du bare orker å gå langt nok inn på vidda. Hvilke vann vi snakker om er usikkert, for det er det ingen som vil oppgi. Men at du kan få stor fisk innpå den vidda der, er det ingen tvil om. Husk bare myggspray!

IMG_6073

4. Finnmarksvidda på tvers

– Ønsker du en litt lengre tur kan du jo alltids gå fra Alta til Karasjok – på tvers over vidda! Her er mang gode fiskevann underveis, samt at du har muligheten til å sove i hytte om ønskelig. Der finnes Jotka fjellstue, Mollisjok fjellstue og Ravnastua fjellstue. Alle disse er betjente året rundt og tar mer enn gjerne i mot gjester. Hvis du ønsker en tur over vidda basert på flere teltovernattingen kan du enkelt og greit gå en annen merket ruta, som byr på nødbu, ubetjent turisthytte og
en lengre etappe hvor det trolig er nødvendig å legge inn en teltovernatting. Du avslutter på samme plass som den andre ruta med de betjente fjellstuene.

IMG_3784
Finnmark har så mange muligheter for friluftsliv at det er nesten ikke til å tro. Oppsøk mennesketom villmark om du vil, eller nyt de få tilrettelagte mulighetene som er der. Personlig liker jeg at Finnmark enda har en mystikk ved seg, ved at de ikke er stimerket opp og ned, hit og dit. Jeg liker at man faktisk kan finne ukjente fiskevann eller vidder, hvor folk sjeldent vanker.
Så da er det bare å hive seg rundt å se på kartet, og kjøre pent; sommerstid er det høysesong for reinsdyr på veiene i Finnmark!
IMG_6146

2 thoughts on “Roadtrip alá Finnmark

  1. Lene Rødmyr says:

    Når de gjelder fiske i Finnmark finnes bare en regel; prøv lykken i alle vann. Du kan banne på at det er satt ut fisk stort sett over alt.

  2. friluftslivifinnmark says:

    Finnmark <3 – Fortsatt en uoppdaget perle for mange. Lite som vitner om kø på disse traktene… bare mygga som står i kø på innlandet på sommern 🙂 Så da er det lurt å holde seg til Finnmarkskysten

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this