Har du solid høyfjellserfaring, klatrekunnskaper og har lyst på en tur som innebærer lett klatring kombinert med spektakulær utsikt? Da er Romsdalseggen ekstrem via Litjfjellet turen for deg! Mangler du denne kunnskapen, fortvil ikke, da kan du leie guide. Guide kan du for eksempel ordne hos Romsdals Lodge, Skiromsdal eller Urpu Hapuoja Ski og Mountainguide.

Dette er en av mine favoritter i Romsdalen. Personlig foretrekker jeg denne varianten fremfor den originale ekstremruta som er beskrevet på nettet. Allerede etter 20 min med anmarsj er man oppå ryggen på Litjfjellet og kan nyte spektakulær utsikt resten av dagen. I tillegg får man med seg artig klyving opp til Holstind.

Slik går turen

I Isfjorden følg skilt til Liabygda og videre til Venjedalen. Kjør forbi Venjesdalssetra og videre innover mot Romsdalshornet som er rett fram. Parker ca 1 km etter Venjesdalsvatnet. Stor stein med skilt til Litlefjellet. Følg sti som går inn på skrå til høyre, og så oppover. Stien slynger seg opp fjellsiden. Når en er ferdig med stigningen fortsetter stien inn ryggen til høyre, delvis på kanten mot Romsdalen. Fortsett langs sti mot Holstind.

guriannehansen_romsdalseggeneks-9

Oppe på Litjfjellet. Vi fulgte ryggen retning Holstind. Ruten følger ryggen som dere ser i horisonten.  Foto: Marit Gjertsen

guriannehansen_romsdalseggeneks-8

Ruta opp Holstind og videre.

guriannehansen_romsdalseggeneks-2

På vei opp ryggen til Holstind.

guriannehansen_romsdalseggeneks-3

Herlig klyving i fantastiske omgivelser

Turen videre følger ryggen til topps på Holstind. Spekatulær utsikt hele veien! Fra Holstind er det bratt ned til skaret. Gå litt ned i renna fra skaret. Du er nå inne på den originale «Romsdalseggen ekstrem».Følg renne kryss oppover en hammer, og inn i ura i bunn av renna. Kryss ura på skrå oppover til venstre og følg kanten av ura og vegetasjon. Ca. 400 meter oppe i renna kan en gå ut på ryggen til venstre og følge denne opp til ryggen. Fra ryggen fortsett på selve eggen til høyre mot Blånebba. Like før eggen bratner til kan en gå en rampe ut til høyre og komme opp på eggen igjen fra baksiden. Det er mulig å følge eggen hele veien til toppen av Blånebba, men det er krevende og luftig klatring (grad 3+). Følg eggen til toppen av Blånebba, og blir det for bratt er det mulig å gå litt til høyre for eggen. Fra første toppen på Blånebba gå litt ned ryggen og opp igjen til hovedtoppen der det er bok i varden.

guriannehansen_romsdalseggeneks-5

Vi har kommet oss inn på den originale Romsdalseggen ekstrem og går oppover en renne retning kneet som dere ser på bildet. God sti her. 

guriannehansen_romsdalseggeneks-6

Ser mot toppen. Ruta går ca midt i den siste veien til topps.

guriannehansen_romsdalseggeneks-10

Lett klatring for å komme til topps.

guriannehansen_romsdalseggeneks_turjenter-11

Toppen av Blånebba.

Herfra går man ned ryggen og så et stykke flatt innover ryggen. Hold til venstre på ryggen, helt på kanten mot Romsdalen. Stien videre følger eggen. Du er nå inne på normalveien til Romsdalseggen. Kjetting er lagt ut på utsatte plasser. Etter Mjølvafjellet legger terrenget seg, og stien følger et stykke til venstre for ryggen ut til Aakesvarden som står helt på kanten mot Romsdalen. Herfra er det en markert egg som leder ned mot Mjølvaskaret, med en luftig passasje over til Høgaksla. Fra Høgaksla går stien ned en rygg til høyre og så videre ned eggen til Nesaksla, der det er ei steinhytte. Fra Nesaksla er det tydelig og godt merket sti ned. I de bratteste partiene øverst slynger nå Romsdalstrappa seg ned, og anbefaler en tur ut på Rampestreken som gir en luftig opplevelse med veldig flott utsikt. Etter Romsdalstrappa går stien ned skogen til Åndalsnes.

guriannehansen_romsdalseggeneks-7

Fantastisk utsikt mot Romsdalen.

guriannehansen_romsdalseggeneks-1

Det er bare å nyte slike flotte dager i fjellet!

Info om turen finner dere her => https://mrfylke.no/Morotur/Turar/Romsdalseggen-Ekstrem

Turhilsen fra Guri

PS. Ariel var med på denne turen. Jeg gjør oppmerksom på at Ariel er ekstremt godt trent og er vant til å takle slikt terreng. Denne turen anbefales IKKE for hunder.

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this