Er du glad i eventyr av det store eller mindre slaget? Om svaret er ja, er jeg sikker på at Rago nasjonalpark ikke vil skuffe deg. Rago nasjonalpark er en av landets minste nasjonalparker, men i Rago nasjonalpark er det garantert ikke størrelsen som teller.

Foto: Henri Palm

Få andre steder i Norge har jeg opplevd så variert natur på ett og samme område. Selv om du velger en kortere tur gjennom Rago så vil du føle at du har vært på tur lengre på grunn av de uendelige unike og forskjellige sanseinntrykkene. Rago byr på høyfjell, lett furuskog, fine fiskevann og uendelige med spektakulere fossefall og elver.

 Foto: Henri Palm – Just a cup of Rago

Dersom du skulle ønske lengre eventyr så er Rago også en fin innfallsport ettersom den grenser mot de svenske nasjonalparkene, Padjelanta, Sarek og Stora Sjøfallet. Til sammen utgjør Rago og disse nevnte nasjonalparkene det største vernede arealet i Europa. Så her sier det seg selv at det er nok å ta av for de eventyrlystne.

Foto: Henri Palm 

Jeg tok turen til Rago når vi var på vei hjem fra ferie i Nord-Norge. Vi var ikke helt klar for å gi slipp på ferien, og kalkulerte oss frem til at vi hadde 24t til rådighet før vi absolut måtte sette kursen mot Sør-Norge. Så i stedet for å kjøre forbi innfallsporten til Rago nasjonalpark, så skviste vi inn et døgn i Rago nasjonalpark. Noe jeg ikke angrer på.

Det skal sies at jeg mer enn gjerne skulle vært i Rago mye lengre, da det er flere steder der hvor man skulle ønske man kunne bli i ukesvis. Men av og til har man ikke allverdens med tid til rådighet, og hva er ikke bedre da enn en liten rundtur.

Rundtur i Rago 

Tidsbruk: 1-2 dager
Distanse: 23 km
Innfallsport: Lakshola
Overnatting: Telt eller hytte

 Vi parkerte bilen ved Laksehola parkeringsplass, spente fjellskoa og begynte å gå. Vi hadde blitt tipset om å gå en ganske vanlig rundtur i Rago, noe som ikke kunne passet bedre så man fikk sett litt mer enn bare ei strekning.

Ruta vi skulle gå var Lakshol – Storskogvatnet(her ligger også ei ubetjente hytte) – Litljverivatnet/Litlverivassfossen – Griseryggen – Laksehol(omtrent to km vest for parkeringsplassen i Laksehol).

For å lese mer om overnattingsmulighet i hytta, trykk her

Selv om denne rundturen ikke er av det lengste slaget, så vil jeg absolut anbefale å legge inn en overnatting så en virkelig får nyte hva Rago har å by på.

Lakshol – Storskogvatnet 

Allerede på strekningen Lakshol – Storskogvatnet opplever man veldig forskjellig terreng og natur.

Foto: Henri Palm 

I starten føles det ut som du er i en regnskog på grunn av den vakre, krystallklare elven du går langs med, i tillegg til tett vegetasjon som er av den vakreste grønnfarge.

Etterhvert når man kommer opp i Nordskaret endrer terrenget seg, og man får utsikt mot elven man nettopp har gått langs med.

Vegetasjonen blir nå bestående av lett furuskog, moltemark og våtmyr. Fjellene ligger hele tiden rundt og lager en nydelig ramme rundt den vakre furuskogen.

Det er to stigninger på strekningen Lakshol- Storskogvatnet, men jeg tror ikke det er mye mer enn 300 høydemeter. Høydemeterne er fort unnagjort og Rago belønner en alltid med nye utsikter.

Foto: Henri Palm. Fra skog og molteterreng til vakker furuskog. Rago spiller på mange strenger i forhold til vakkert terreng. 

Foto: Henri Palm. Når nesten alle høydemeterne er forsert før du kommer til Storskogvatnet passer det perfekt med en lunsjpause til nydelig utsikt. 

Når man nærmer seg Storskogvatnet får man i tillegg fantastisk utsikt mot flere fosser, og jeg må flere ganger klype meg i armen. I tillegg til den uslående skjønnheten rundt oss, møter vi faktisk overraskende få mennesker. En kontrast til mange andre steder vi har besøkt i sommer.

Noen steder i Rago er det litt mer knot, hvor tempoet går noe ned. Kanskje av den grunn man kaller det, “Rago-mil”?

Strekningen Lakshol- Storskogvatnet tok omtrent 3t, inkludert pauser og litt molteplukking. Strekningen er ca 8 km.

Storskogvatnet

Vel fremme ved Storskogvatnet måtte vi ta en velfortjent pause for å utforske det vakre vannet og den vakre fossen som strømmer ned fra vannet. Ryktene sier at det er masse ørret i vannet, og jeg kan bare tenke meg at det må være et fint sted å være ørret. Krystallklart vann, furuskog og med vakker utsikt mot fjellene rundt.

Storskogvatnet – Litlverivatnet

Ca. 2 – 3 t

På ferden videre mot Litlverivatnet skulle vi igjen spise litt høydemeter før terrenget flater ut noe. Igjen skifter terrenget i Rago, fra skog til mer fjell.

Furuskogen tynnes ut i rekkene her oppe, og er fraværerende noen steder. I tillegg ba denne etappen på mange fine vann på ferden mot Litlverivatnet.

Foto: Henri Palm

Her er det mange potensielt fine teltplasser, og fiskevann før man kommer til Litlverivatnet.  Vi valgte å slå oss til ro for kvelden ved disse vannene. Noe av turgleden er jo nettopp å ha tid til å nyte solnedgangen, litt fiske og ei god bok.

Bålkos hører til, men husk at dette er en nasjonalpark. Bruk opparbeidde bålplasser og ta greiner som ligger på bakken som ved. 

Etter en god nattsøvn var det ikke lange biten igjen til Litlverivatnet. Et vann måtte krysses, og mye av turen videre gikk på lett svaberg.

Vel fremme ved nydelige Litlverivatnet får man nydelig utsikt over Rago og løypa en har gått.

Litlverivatnet ligger på en bratt høyde så man får spektakulær utsikt mot skogen en gikk gjennom på veg til Storskoghytta. Her ser en også den krystallklare elva som slynger seg nedover den skogen, og en får igjen følelsen av at dette er et eventyr.

Litlverivatnet

Litlverivatnet – Lakshol 

Ca. 2t

Når du forlater Litlverivatnet krysser du over brua som går over Litlverifossen. Litlverifossen har et fall på omtrent 223 m, om jeg ikke husker feil. Uansett, den er et mektig skue i seg selv.

Når du har krysset hengebruen og fortsetter stien oppover bergene får du etterhvert servert den nydeligste utsikten. Først der ser man hvor stor og vakker Litlverifossen er. Hele utsikten derfra er så perfekt at man nesten skulle tro at det hele var blitt tegner opp med blyant og linjal, hver foss, hver elv, hver dal, alt passer så godt inn i hverandre. Jeg kan ikke si annet enn at jeg kunne satt i timesvis å bare stirret over dette ubeskrivelig vakre området, skikkelig eyecandy.

Foto: Henri Palm. Rago er virkelig et levende eventyr, her med Litlverivatnet og Litlverifossen.

Resten av turen nå bærer noe oppover, før det igjen flater ut og en forsvinner tilbake i skogen. Vel inne i skogen bærer det til slutt bratt nedover igjen mot Lakshol, og jeg må nesten innrømme at jeg var glad vi ikke startet rundturen der. Det føltes hvartfall der og da deilig å slippe å gå opp denne lange motbakken, og heller bare kunne slippe beina som trommestikker på vei tilbake til Lakshol.

Vel tilbake ved Lakshol måtte vi gå ca 2 km på asfalt for å komme tilbake til parkeringsplassen som vi satt bilen. Hvis man har to biler kan man selfølgelig sette igjen en bil på hver parkeringsplass dersom man ikke ønsker asfaltgange.

Da gjenstår det bare å ønske dere en god tur, jeg tørr nesten love at dere ikke kommer til å bli skuffet. Jeg er hvartfall ikke i tvil, hit skal jeg tilbake.

Dersom du vil følge med på flere turer, ta en tur innom @ida_en  og @idahermans på instagram

Ekstratips om Rago nasjonalpark fra Turjenter.no sine lesere 

Ingenting er vel bedre når blogginnleggene engasjerer så stort at leserene kommenterer med sine erfaringer og tips. I denne sammenhengen var dei ei som kunne tipse om a det er mulig å låne både hytte og båt ved Litlverivatn og Storskogvattn. Dette kan leies gjennom Fauske og Sørfold jeger og fiskefoering.

Tusen takk for gode innspill og engasjement, det er akkurat sånn det helst bør være.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this