Helene fra Arendal og Gunhild med hytte i Kragerø er begge to typer som er glade i å være i vannet. Vi har lagt merke til disse nye skjellene som ut av ingensteds har begynt å bre seg utover badeplassene våre. Stillehavsøstersen er sylskarp og kan være til forargelse når man man kutter seg på dem – men det viser seg altså at de smaker aldeles nydelig! Ikke trenger du fancy østerskniv for å åpne dem heller, du kan slenge dem på grillen, så gjør jobben seg selv.

Så hva gjorde vi? Det begynte med at vi satt på brygga, badet og slang, da Helene så en østers som hadde vokst frem på en av steinene der vi var. Hun hentet en kniv og vippet den av. Plutselig sto hun der med en delikatesse i hånden!

Den første østersen fant vi på en stein rett ved badeplassen.

Ingen våget å spise den så den ble krabbeagn, men vi kverna litt på tanken. Dagen etter var det bestemt – vi måtte på utsiden av øya og finne flere.

Hvordan finne østers

Noen solte seg, mens andre var på intens jakt. Vi fant flest østers oppe i vannkanten over lavvannet. På et lite skjær som i høyvann er fullstendig dekket fant vi masse skjell når vi kom oss forbi et lass av tang! De lå der og glinset mot oss og det var bare å vippe dem av og oppi den lille balja vi hadde tatt med oss på tur.

Bon apetitt!
Ingrid fikk tak i noen kjempestore, flotte østers som etter hvert ble dagens kortreiste lunsj
Vi prøvde oss frem, og vips – der satt teknikken.
Riiimelig begeistra over dagens aktivitet og resultat

Eller, vippe og vippe. Vi ville ikke tulle med noen av de gode knivene til pappaen til Gunhild så vi tok de sløveste og mest rustne knivene i boden. Så fant vi “rota” på østersen, altså bakerst, der den fortsatt henger sammen når den er åpen. Lirk kniven inn under der og vipp opp, så løsnet de aller fleste av de vi fant. Enkelt og greit!

Nora fikk rask smaken på både sanking …
… og spising

Tilberedning av østers – naturell

Når vi hadde sanket en balje full av blåskjell og østers var vi rimelig klare for å smake. Noen av dem ble ødelagt mens vi sanket, så flere av oss prøvde oss på den naturelle varianten – rett fra havet. Nydelig!

Skjellene er utrolig vanskelige å få opp hvis man ikke har østerskniv med tøyelig blad (og helt sikkert en haug av år med trening). Men Helene hadde hørt om en annen måte å gjøre det på – nemlig grilling! Vi slang både østers og blåskjell på grillen og etter en liten stund hørte vi; Pop! Pop pop! Pop!

Vi åpnet grillen og der hadde muskelen sluppet taket og det var bare å åpne opp skjellene uten noen som helst kraftanstrengelse. Nygrillet naturell østers, smakstilsatt av skjellets eget saltvann. Smaken var nydelig og konsistensen minnet litt om kamskjell.

Grillet østers – klare til servering
Vi la østers og blåskjell rett på grillen!

Tilberedning av østers – med marinade

Dette ga mersmak, så dagen etter bar det til vanns igjen. Som dagen før fant vi masse og i dag fikk to venninner, Vibeke og Nora, den skarpe ideen om marinade. Skjellene ble grillet på samme måte før de helte over den herligste blanding og serverte til jubel og begeistring fra resten av gjengen.

Marinaden besto av prosecco, smør, persille og sitron. Smelt smør og blant alt sammen i en liten bolle. Hell over skjellene når de kommer rett fra grillen. Bon apetitt!

Fristende, ikke sant?

Er det trygt å spise østers?

Det er viktig for oss å påpeke at vi ikke er noen østerseksperter. For blåskjell har Mattilsynet et blåskjellvarsel, men det finnes ikke noe tilsvarende for østers. Så selv om blåskjellene er sikre, er det ikke sikkert at østersen er det. Spising av rå eller tilberedt østers er på eget ansvar.

God sommer videre! 

// Gunhild og Helene

Følg oss gjerne på instagram:
@helenevaagsvoll
@ggaara

God sommer videre! Hilsen badejentene
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this