Jeg begynte friluftslivsreisen min for drøyt to år siden, og før den tid hadde jeg knapt orket meg ut på søndagstur med familien. Jeg har lært mye på denne tiden, både om hvordan vi skal ferdes ute på tur, men også smarte triks jeg ikke hadde peiling på at jeg trengte å kunne en gang. Jeg anser meg selv som en fersking, og startet med en rimelig lett sekk hva erfaring angår. Etter en del turer begynner sekken min sakte, men sikkert å fylles opp av erfaringer. Derfor tenkte jeg å dele noe av det jeg har lært med dere andre ferskinger som også vil hive dere på friluftsbølgen!

Les mer om hva som fikk meg til å begynne med friluftsliv i voksen alder.

Jetne og hund med utsikt mot Besseggen

Tips 1: Better safe than sorry

Som fersking har jeg aldri tenkt på mulighetene for å skade meg på tur. Da primært fordi jeg ikke er på lange og ekstreme turer, og har tatt for gitt at man faktisk kan skade seg også på kortere dagsturer. Etter å ha gjennomgått et lengre førstehjelpskurs, innser jeg hvor smart det er å pakke med seg førstehjelpsutstyr med på alle turer. På kortere turer trenger man kanskje ikke ti plaster, fem poser branngelè og en pose med kompresser. I stedet kan man kan lage seg en liten mappe med litt av hver ting så man har tilgjengelig dersom uhellet skulle være ute.

Typiske skader  kan være vrikking av føtter, brannskader ved matlaging, eventuelt brudd og hodeskader. Tips: Skjær en plastfilm-rull i to så har du både til å støtte opp ved overtråkk eller forstuing, samt en steril flate å jobbe med mot åpne sår. Tips 2: Ta med deg en liten vindsekk – den tar lite plass i sekken og kan redde liv. Tips 3: Sjekk dekningen der du skal på tur. Dekningskart finner du på nettsidene til din operatør. Vær føre var tilfelle uhellet skulle være ute.

Ferdige førstehjelpskit fåes kjøpt hos de fleste sportsforretninger. Gjerne stikk innom apoteket og spe på med det du føler mangler.

Jente i teltåpning Vesterålen
– Foto: Asbjørn Berg –

Tips 2: Uten mat og drikke duger helten ikke

Okei, dette vet vi vel alle fra før av? Men allikevel er det greit med en påminner. Jeg er selv veldig dårlig på å spise mat på tur, og spesielt da toppturer. Heldigvis har jeg begynt å forstå hvor viktig det er at kroppen har litt bensin å gå på. Derfor tar jeg med både skikkelig energirik mat, samt raske karbohydrater som sjokolade på tur. Når det kommer til vann kan det være greit å sjekke kartet om det er noen vannkilder underveis hvis du skal gå på et nytt sted.

Uhell skjer ofte når kroppen er sliten og hodet uoppmerksomt. Ha en sjokolade tilgjengelig i jakkelomma så blir terskelen for å tilføre kroppen litt energi mindre.

Jente i teltåpning med sol i Jotunheimen

 

Tips 3: Ull, ull, ull

Er det noe jeg virkelig har forstått, er det at ull er prima på tur. Både som undertøy og som mellomlag. Ull er varmeregulerende og holder deg sval når det er varmt, og varm selv om du er våt i klærne. Ull er også genialt for oss ferskinger å bruke i bålsammenheng da det ikke er lettantennelig (noe jeg kan skrive under på..). Kommer derimot fleece i kontakt med flammer vil det mest sannsynlig smelte på huden.

En annen god grunn til å velge ullklær er at de holder lenge og at de kan luftes i stedet for å vaskes. I tillegg er det et naturlig stoff og ikke syntetisk fremstilt slik som andre materialer.

Alltid ha med en ekstra ullgenser når du er på tur, tilfelle uhellet skulle være ute og du blir sittende i ro over en lengre periode. Det er også veldig lurt å kle på seg i pauser, så slipper man å bli unødvendig kald og skape uheldige situasjoner.

Jente og hund i solnedgang med fjellgenseren

 

Tips 4: How to do number 2

Dette er noe jeg ikke har hatt mye erfaringer med – nemlig å bæsje ute. Ofte er jeg på kortere turer og klarer å la dobesøket vente til jeg kommer hjem. Da jeg allikevel var på en femdagerstur nå nylig, ble jeg rett og slett nødt til å ta hull på bæsjebobla. Mange kvier seg for å gå på do ute, noe jeg også gjorde, men jeg ble positivt overrasket over hvor greit det egentlig var!

Et godt tips er å lage seg en fast doplass hvis man har slått leir. Slik kan alle gå på do samme sted, samtidig som man tar mer hensyn til naturen rundt. Gjerne bygg opp en do ved å flippe på en stor stein slik at det blir et hull. Man kan bygge rundt med steiner eller annet naturmateriale hvis man føler for det. Skal man gjøre fra seg på tur utenfor teltleir er det greit å tre et stykke bort fra stien, finne seg enten en stein eller et annet passende skjult sted. Når man har sittet på huk og gjort sitt dekker man over gjerne med noe tungt materiale, slik som steinen man løftet opp eller annet som ikke kan blåse vekk så fort. Deretter brenner man opp papiret ved siden av. Dette for at det ikke skal strøs rundt med bæsjepapir over alt i naturen – det har vi nok av fra før!

Telt, jente og hund i Korsvika

 

Tips 5: Tørking av klær

Da jeg var på min første langtur her forleden, var jeg veldig selektiv med hva jeg pakket i sekken. Dette for å unngå at sekken ble alt for tung for meg å bære på de lange dagsmarsjene som var planlagt. Derfor valgte jeg å ta med to sett truser, to par sokker og to ulltrøyer for ei lita uke. Ett sett som jeg skulle gå i, og ett sett for å bruke på kvelden i teltleiren. Det settet jeg brukte på dagtid ble både svett og vått, spesielt sokkene.

Ingenting varmer mer enn deg selv når du er ute i naturen, bortsett fra bålet selvfølgelig. Der vi vandret var det lite brensel, og dermed ble det heller ikke bål. Da jeg la meg i soveposen på kvelden, la jeg derfor de våte sokkene på lårene og dro longsen over (magen kan også brukes). Det var litt kaldt til å begynne med, men gikk fort over. Den fuktige trøya la jeg nederst i soveposen. Alt var tørt da jeg våknet på morningen, og dette gjentok seg hver kveld.

Les mer om turen på Instagram @unececilie

Jente i sovepose med hund i Jotunheimen

 

Tips 6: It´s a girl thing

For oss jentene er det noen ekstra hensyn å ta når man er på litt lengre turer og tante rød melder sin adkomst. Hvordan gjør vi det med mensen på tur? Det er mange som har ulike preferanser på hvilke midler man bruker når man har mensen. Noen bruker menskopp, andre tampong eller bind. Fordelen med å bruke menskopp på tur er at man slipper søppel, samt at man ikke må stoppe og tømme den så ofte som man må skifte bind eller tampong. Blodige bind og tamponger brenner dessverre svært dårlig, grunnet åpenbare årsaker. Derfor må disse fraktes hjem igjen fra tur. Jeg synes sånt er greit å pakke i hundebæsjeposer så slipper man å ha alt for mye innsyn.

En annen viktig ting er å alltid bruke ulltruser på tur. De er antiseptiske og hjelper mot infeksjoner og bakterievekst. Det kan også være greit å ha med seg intimservietter på lengre turer for å holde urinveisinfeksjonen og andre godsaker unna.

Jente med utsikt over Lofoten
– Foto: Ingeborg Elise Kjønsberg –

 

Tips 7: Heller stav enn for mye kav

Jeg har alltid tenkt at vandrestaver er for eldre mennesker. Men etter min siste tur må jeg svelge både egne ord og fordommer mot disse! En eller to vandrestaver er helt genialt når man skal på lengre turer i ulendt terreng. Etter lange dagsmarsjer blir man mør i beina, og da er det ukult å sjangle seg bortover bratte stier med tung sekk som ødelegger balansen. Vandrestaver er også geniale i forbindelse med elvekrysninger! I tillegg avlaster man kroppen litt når man får brukt både hender og føtter i stedet for at føttene må stå for alt arbeidet.

Elvekryssing i Møysalen Nasjonalpark
– Foto: Asbjørn Berg –

Det var mine sju tips for denne gang. Hvis du har noen tips det bør skrives om, gjerne legg igjen en kommentar eller send meg en melding via min Instragram @unececilie ! 

God tur!

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this