Lofoten er noe av verdens mest eksotiske fjellområder for toppturer på ski, alpine fjelltopper med variert nedkjøring for alle ferdighetsnivåer. Men det er ikke til å stikke under stol at de mest besøkte toppene er nettopp det: de mest besøkte!

I mars fikk vi tilbud om å sette seil fra Henningsvær til Raftsundet for å kjøre ski i urørt pudder, og uten betenkningstid grep vi om sjansen med alt vi hadde. Å gå toppturer i Lofoten kan til tider være like kjedelig som å måtte følge E6 straka vegen, det er godt med en omvei og den tok vi med gutta fra Ægir Expeditions.

view mountains from sailboat lofoten norway

Ægir Expeditions

the crew at ægir expeditions sailboat S/Y Sofie Albert Sondre

Gutta fra Ægir er Albert og Sondre, to bygutter som etter endte ingeniørstudier fant ut at seilerlivet fristet mer enn arbeidslivet. De kjøpte seilbåt sammen med en tredje kompis, og de tre seiler sammen rundt i arktiske farvann og utfordrer elementene med ski, surf, undervannsjakt  – og selvfølgelig seiling i all slags vær og vind.

Etter en god stund i Henningsvær og Lofoten har de nå satt kursen sørover mot Ålesund, og videre er planen å seile til Færøyene, rundt Island og Svalbard før desember.

Vi møttes, ikke overraskende nok på en fjelltopp her i Lofoten og etter det har vi hatt mange fine stunder sammen. Seilturen er uten tvil årets hittil fineste tur.

Jeg gleder meg til å følge med guttene på alt de skal gjøre videre – og til å få oppleve flere slike turer sammen med de. Du kan følge de på Instagram under navnet @aegirexpeditions og på Facebook.

Ski og seil

Det heter seg at bilder sier mer enn tusen ord, og derfor har jeg valgt å dele noen få blinkskudd av alle de fine bildene som Albert og Sondre tok på turen.

sailing lofoten fjords and ocean

girl with snow in her hair sailing in arctic lofoten during winter

boys sailing in rough conditions in lofoten norway arctic winter

Første etappe var fra Henningsvær til Svolvær. Et friskt ruskeværseilas med seilere stødigere enn en bauta!

planning the sailingtrip and looking at the map for safe lines in the mountain to ski

I Svolvær måtte vi på grunn av været avvente turen videre. Ventetiden ble brukt på planlegging av ukens skimuligheter: områder hvor bratthet, terrengfeller, utløpssoner for skred, vær og vind måtte vurderes, og selvfølgelig gruppens nivå og kunnskap, erfaring og kjennskap… Det er mye å ta hensyn til.

Vi hadde lyst til å seile inn i Trollfjorden og kjøre ski der, men på grunn av skredfaren ble Trollfjorden kun tilholdssted for natten. Vi fikk en fantastisk nattseilas fra Svolvær og inn i Trollfjorden under stjerneklar nattehimmel.

sailing in the dark lofoten trollfjord

drone shot of the sailboat and trollfjord in lofoten norway misty weather

Etter ei natt i Trollfjorden satte de stødige seilerne skuta mot Raften. Der hadde skigutta Brage og Jarl fra Shaka Brah sett seg ut, i selskap av resten av gjengen, noen fine områder hvor vi trygt kunne kjøre ski.

 

Sant det frister med ski og seil i Lofoten? FOR en tur!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this