Jeg er av den typen som fort blir matlei og ønsker noe annet enn havregryn til frokost på tur. Derfor lager jeg ofte ferske scones på brenner til frokost eller til lunsj. På lange eller korte turer. Bakingen går raskt og mye kan forberedes hjemme. Oppskriftene er uten gjær, noe som forenkler bakeprosessen og gjør at du slipper å tenke på å heve deigen. Her kommer noen enkle oppskrifter på rundstykker/scones som garantert vil imponere turvennen/kjæresten din!
Scones, basisoppskrift:
150 g hvetemel
150 g grovt mel (sammalt rug/fibramel/grovmalt hvete – jeg varierer mellom disse, velg din favoritt)
-150 g lettkokte havregryn
-1 ts salt
1,5 ss bakepulver
2-3 dl kokosmelk
Oppskriften gir ca 10-12 scones
Bland gjerne sammen det tørre hjemme i en pose, eller i en lukket beholder. Hold dette tørt. Når du skal lage scones, sper du på med kokosmelk til du får en fast, men litt klissete deig. Trenger du mer væske, sper du på med litt vann. Form små boller med to skjeer, på ca 1 cm tykkelse. Stek disse i litt smør/olje i en stekepanne/kasserolle under lokk på svak varme og snu de hyppig. Stekes i ca fem minutter, til de har fått en gyllen farge og til de gir fra seg en hul lyd når du slår lett på de. Voila! Du har fersk bakst til frokosten! Server scones med litt syltetøy, nutella, eller annet favoritt pålegg, eller spis de som de er. Nommenom!
Ønsker du en søtere versjon;
Tilsett:
-2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Du kan gjerne tilsette hakket sjokolade, nøtter, rosiner, gresskarkjerner og diverse frø. Alt etter hva du foretrekker.
Andre alternativ til denne basisoppskriften er:
Tilsette raspet eple og kanel.
– Velg da den søtere versjonen av oppskriften, den med sukker og vaniljesukker i deigen.
Her er finnes det mange variasjoner, og det er bare fantasien som setter en stopper… Grovere eller finere scones.. Osv osv…
En av mine yndlings oppskrift på scones, er den som kommer nå. Men denne lager en enklest ved å røre sammen deigen hjemme. Denne deigen har jeg hatt med på tur og brukt den over flere dager. Dette kan en gjøre så lenge det er noenlunde kalde temperaturer ute(siden den inneholder yoghurt).
Saftige scones med yoghurt og ingefær:
7 dl hvetemel
1,5 ts salt
4 ts bakepulve
4 ss sukker
2 ts raspet ingefær
3 dl yoghurt naturell
100 g smør, romtemp
1 dl gresskarkjerner
Tørkede tranebær.
Oppskriften gir ca 12 scones.
(Denne kombinasjonen høres kanskje litt merkelig ut, men bli ikke skremt; -den er helt fantastisk!)
Rør alt sammen til en seig deig. Pakk deigen ned i en lukket beholder/pose. Ta den med deg på tur, og stek den til frokost/lunsj/kvelds eller når det skulle passe seg. Disse smelter på tungen!
Form deigen med to spiseskjeer til små boller. Stekes i litt smør/olje på svak varme i en stekepanne/kasserolle under lokk på svak varme på brenneren. Snus hyppig. De er ferdigstekte når de har fått gylden farge, og hul lyd når du kakker på de(det tar ca fem min).
Lykke til! Håper det smaker!
Tips: Lag deigen hjemme. Pakk sekken og dra på ut på tur i nærmarka. Dra på en «lavterskeltur»! Stek scones på brenneren og bare kos deg ute i frisk luft med fesk bakst i magen. Det trenger ikke å være så avansert!
Følg meg gjerne på Instagram under navnet: idakathrine 🙂