“Å Vestland, Vestland! Når eg ser deg slik
med fagre fjell og fjord og tronge vik,
det stig i all sin venleik stort og vilt
og atter møter meg så mjukt og mildt.”

Sigurd Førsund/ Tore Ørjasæter

Jeg må ta meg selv i å synge på dette verset om og om igjen når jeg kommer til Vestlandet, og nasjonalromantikken blomstrer for fult. For et vakkert land vi bor i! Vi må bare ut å nyte vår fantastiske natur, for Norge er virkelig ikke skapt for å sitte inne!

Vestlandet er fylt med flotte fjell og trange fjorder. Både høye og lave fjell, og smale og brede fjorder… I dette innlegget har jeg tenkt å beskrive tre flotte turer langs Sognefjorden som gir fantastisk utsikt. Det er kanskje ikke de høyeste toppene, men de gir god nedkjøring og opplevelsene disse turene har gitt meg er så fantastiske at det ville vært feil å ikke dele de med deg!

idak_sogndal4
Utsikt fra toppen av Skredfjellet.

Hvis du er sånn som meg; svak for fin utsikt og drømmer om kombinasjonen utsikt og lett skikjøring, så får du nok lyst til å dra på tur etter å ha lest beskrivelsene og sett bildene. Enjoy!

 

1. Molden, 1118 meter over havet.

Molden ligger i Luster kommune, i Sogn og Fjordane. Dette er vel kanskje den mest kjente «utsiktstoppen» langs Sognefjorden. Molden er populært både til fots, sykkel og ski. I følge de lokale er dette Lusters beste utsiktstopp, da en får en vanvittig utsikt over hele Lusterfjorden/Sognefjorden. Her går en sjeldent alene, men det er ikke så rart da en som oftest må dele de beste godsakene.

Fra toppen av Molden.
Fra toppen av Molden.

Turen starter ved Mollandsmarki, der en tar av fra riksveg 55  mot Mollandsmarki. Her havner man på en grusvei som en skal følge. Like etter ferista tar en av til venstre på grusvegen og følger den i ca 300 meter, til det kommer en stor parkeringsplass på venstre side. Herfra er det god sti, som også er rødmerket hele veien til topps.

Skiltet avstikker på veien, som gir nydelig utsikt nord-vest.
Skiltet avstikker på veien, som gir nydelig utsikt nord-vest.

idak_sogndal30

idak_sogndal32.

Følg stien i gjennom skogen i ca 1,5 km, og sikt deg mot Svarthiller. Fra Svarthiller tar stien en god 90 graders sving. Når du passerer skoggrensen ved Moldaberg får du den første gode, frie utsikten over fjorden. Herfra ser en rett imot Urnes som ligger på den andre siden av fjorden. Dermed er det å komme seg opp til ryggen av fjellet og følge trygg rygg. Mot toppen flater terrenget ut og det er flatt mot toppvarden av Molden. Deretter er det bare: Vær så god å nyte utsikten! Du får en fantastisk panoramautsikt over Lurstrafjorden.

idak_sogndal26
Nydelig utsikt, og en ser langt innover Jotunheimen og Hurrungane.

idak_sogndal27idak_sogndal24idak_sogndal28

Det er flere ruter en kan velge for returen. Velg den som passer deg og dine ferdigheter.

idak_sogndal35.

Kort om turen:

Lengde: ca 8 km t/r.

Stigning: Ca 600 hm.

Tid: 3 timer tur/retur.

Tips: Kjøp med Lustrabolle som kan nytes på turen. Disse kan kjøpes på Lustrabui bakeri som holder til midt i Sogndal sentrum, og i Luster. Mye lykke i en slik bolle! Anbefales!!!!

Ok+
Ok+

2. Skriki(Veten), 1232 meter over havet.

Skriki(Veten) ligger i Sogndal kommune mellom Sogndal og Leikanger, og rager med sine 1232 meter over havet. Veten er navnet på det høyeste punktet, men det er fortoppen, Skriki, som ligger sør, ca fem høydemeter lavere for Veten, som er målet for denne turen. Det er herfra du kan nyte en fantastiske utsikten!

idak_sogndal22

Følg RV 55 fra Sogndal i retning Leikanger. Ta deretter av til høyre, like før Fardalsfossen, og følg veien mot Øvstedalen. Turen starter fra Raunehaugen i Øvstedalen. Her er det en stor parkeringsplass på venstre side. Spenn på skia og kryss broen broen over Fardalselvi, og sikt deg inn mot stølen Kinn som ligger åpent til, før skogen begynner. Det er sti gjennom bjørkeskog opp mot Skriksvatnet.

På vei opp Bjørkeskogen.
På vei opp Bjørkeskogen.
Mot Skrikivatnet.
Mot Skriksvatnet.
Skriksvatnet i front. Og nydelig "høyfjells" følelse.
Skriksvatnet i front. Og en får “høyfjells” følelse.

Deretter er det bratt opp mot ryggen til Skriki, og en traverserer seg oppover ryggeen, til det flater ut mot toppen.  Det er en stor og fin varde som er plassert ca 300 meter sør for selve toppunktet, her fins en postkasse med navnet «Veten» og det er bok for å signere i. Her det bare å nyte utsikten! Du ser mot Sogndal, Aurlandsfjorden, en ser litt av fjordarmen til Nærøyfjorden. Alt er en fryd for øyet. Fjord og fjell så langt du kan se.

Det kan være litt bratt og skare fra Skriksvatnet, så det kan være greit å ha ski på sekk på det stykket.
Det kan være litt bratt og skare fra Skriksvatnet, så det kan være greit å ha ski på sekk på det stykket.
På vei opp ryggen til toppen.
På vei opp ryggen til toppen.
Utsikt mot Sogndalsfjorden.
Utsikt mot Sogndalsfjorden.

idak_sogndal11

Toppen i sikte.
Toppen i sikte.

idak_sogndal9

Maten smaker ekstra godt med en slik utsikt!
Maten smaker ekstra godt med en slik utsikt!
Utsikt mot Leikanger.
Utsikt mot Leikanger.
I front er Aurlandsfjorden, og en kan såvidt se munningen av Nærøyfjorden. Evt legge med link til den padleturen......!!!!!
I front er Aurlandsfjorden, og en kan såvidt se munningen av Nærøyfjorden. Hvis du vil lese mer om Nærøyfjorden, kan du sjekke et tidligere innlegget som ligger her:

Padleeventyr i Nærøyfjorden.

Returen går samme vei som opp, men det er flere fine linjer å velge. Det er en fin flanke i vest, med utsikt mot Leikanger som kan være fin å leke seg på. Vær obs på å ikke kjøre for langt øst, da det er et stup ned mot Øvstedalen!

idak_sogndal13.

 

Kort om turen:

Stigning: ca 900 hm.

Lengde: 9 km t/r

Tid: ca 4 timer t/r.

 

3. Skredfjellet 943 meter over havet.

Skredfjellet er fjellet som også går under navnet «bloggfjellet». Det sier kanskje sitt.. For utsikten herfra er laget for postkort og profilbilder. På grunn av kallenavnet blir det også rett for meg å blogge om Skredfjellet 😉

idak_sogndal2
Toppen av Skredfjellet. Magi <3

Skredfjellet ligger og ruger som en vakker diamant langt inn i den trange Fjærlandsfjorden. Det er det laveste fjellet jeg skriver om nå, men ikke la deg lure av høyden. For utsikten fra toppen er bare MAGISK! Det er fri utsikt rett imot Fjærlandsfjorden som er omkranset av nydelige fjell.

Turen starter ved Berge, der det er en stor parkeringsplass. En må krysser RV55 over en bro. Følg deretter en traktorveien mot Heimastølen, og forsett østover til du ser dalen mellom Skredfjellet og Endrefjellet. Derfra går stien nordover, gjennom lett bjørkeskog. Når en kommer over tregrensen må en vurdere terrenget, snø og ta en god skredvurdering. Det er mulig å gå opp den store flanken til Skredfjellet. Men en skal være obs på at det er deler av denne er brattere enn 30 grader, så en må velge en trygg rute opp!! For å være på den sikre siden er det et veldig godt alternativ å fortsette nordover, innover dalen, for så å følge trygg rygg mot Middagshaugen på 1030 m.o.h. Deretter kan du skli deg ned mot Skredfjellet som ligger i front.

Akkurat kommet over tregrensen, og en får en enda bedre utsikt.
Akkurat kommet over tregrensen, og en får en enda bedre utsikt.
Toppeggen i syne.
Siste lille stykke opp flanken, og snart toppeggen.

Fra toppen er det fantastisk utsikt mot den smale, vakre Fjærlandsfjorden, Jostedalsbreden og Bessedalen. Når en kommer opp hit, setter en pris på at en har ører, hvis ikke hadde smilet gått rundt! For dette er bare syke mann for en utsikt! Sett deg, nyt utsikten og stress ned. Flottere utsikt skal du lete lenge etter!

Utsikt mot bla. Nyastølseggi.
Utsikt mot bla. Nyastølseggi.
Fjærlandsfjorden. Flott vær og bratte, flotte fjell.
Fantastisk utsikt! Romhesten ligger vakkert der fremme til venstre. Jeg kan på det varmeste anbefale en tur til Romhesten..Sjekk ut mitt tidligere innlegg om Romhesten om du er interessert i det:

Romhesten, 1216 m.o.h.

Returen går samme vei som opp. Det kan være god kjøring ned den østlige flanken. Obs, terrenget er enkelte plasser brattere enn 30 grader.

Gutt på vei ned en fjellside, det spruter snø fra skiene. Det er nydelig utsikt mot bratte fjell, og Fjærlandsfjorden.
Gøyal kjøring med en fantastisk utsikt.

Kort om turen (om en går rundt Middagshaugen)

Lengde: ca 11 km t/r.

Høydemeter: 915

Tid: Ca 4 timer t/r

 

Følg meg gjerne på mine turer gjennom Instagram under navnet: idakathrine.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this