Har du planer om sommerferie i Finnmark eller ikke vet hvor du skal enda. Her kommer en liten reiseguide for sommer i det nordligste fylket.

fem på rappen

 1. Husk gode klær, været skifter fort. Kommer havtåken sigende går gradene fort fra 20 til 9 grader på et blunk
 2. Se punkt over – husk sommerullgenser og sommerdun
 3. Bruk google earth og kartappen norgeskart friluftsliv – Her kan du lett finne skjulte perler.
 4. Anbefaler kysten på sommerstid – For de som ikke har noe imot mygg er det like fint på innlandet.
 5. Ha nok tid, Finnmark er stort!
Seiland på langs, her like ved breen.

Det er et hav av områder og utforske og det blir vanskelig å skrenke det inn til ett innlegg, velger derfor å fremheve noen av mine absolutte sommerfavoritter.

Sørøya

Sørøya har jeg skrevet om flere ganger og det er heller ikke uten grunn. Elsker særpreget og den ville naturen. Det er også kjekt at det ikke er lange båtturen unna Hammerfest.

For tidligere innlegg om Sørøya til inspo se her om Fyrvokterveien og om strandliv i Finnmark

topp tre turer Sørøya

 • Sørøya på langs
 • Tarhalsen
 • Fra strand til strand, uten mål og mening
Midnattsolen nytes på Sørøya

Seiland

 

Seiland er en ikke så stor øy, men den rommer mer enn nok. Seiland Nasjonalpark er en av Norges mest utilgjengenlig, parken er uten tilrettelagte stier, hytter eller andre menneskelig inngrep. Her kan du ferdes hvor du vil såfremt det er mulig, men ta hensyn til flora og fauna. Seiland er en grønn oase med alpine fjell som stuper ned i havet. Her finnes irrgrønne dalsider, vakre breelver, variert og vakkert terreng og ja skandinavias nordligste isbreer.

Tips. Hønseby er et fint utgangspunkt for dagsturer, overnattingsturer og etc. Bare husk at terrenget på Seiland ikke er lettgått.

Hammerfest

Utsikten fra Tyven.

Langs den øde kysten dukker plutselig Hammerfest opp. Hammerfest ligger på kvaløya, omkranset av hav, fjell og et vakkert kystlandskap. Ikke minst er byen et godt utgangspunkt for mange flotte områder i nærheten som f.eks Seiland og Sørøya. Vil du ha god utsikt over byen kan du gå opp sikksakk veien og opp til Salen her får du både utsikt over byen og over Håja.

Hammerfest tur og omegn har også satt opp to arkitekttegnende dagsturhytter. De er lokalisert på fjellet Tyven og storfjellet. Hyttene er noe helt for seg selv. Bare se på bildene av  Dagsturhyttene her

Inne i hyttene får du ly for vær og vind og ikke minst panoramautsikt. Terrenget på Kvaløya er relativt lettgått og det er mange andre åpne hytter man kan benytte for pauser og i le for vær. Vil du ha strender så anbefaler jeg å ta turen ut av byen og mot Forsøl.

Ingøy

Ytterst ute ligger Ingøy, utenfor ligger storhavet og ulme. Båtturen ut kan noen ganger være i heftigste laget, men ikke la deg skremme. Turen ut er verdt det.

Ingøy er en skikkelig sommeridyll (sett bort ifra når uværet og storhavet herje, men helt egentlig da også) Ingøy har et lite lokalsamfunn, små hus langs havna og en liten butikk som samler alle. Sittende på mor sin sykkel er det umulig å ikke smile når du triller forbi blide lokale, den sjarmerende havna og ned til den lille stranden som er omkranset av en blomstereng. Ingøy er litt som å hoppe inn i en svensk sommerfilm

På vei til stranda for å bade kveldsbad

På ingøy har du sandstrender, frodige blomsterenger og et rikt fugleliv. Turen opp til Mafjordfjellet kan anbefales.

Diverse perler

Kokelv

Er et lite samfunn bygget på lange tradisjoner innen fiske og jordbruk. Kokelv er et fint utgangspunkt for mange fine områder og turer. Du har f.eks starten på en nasjonal turistvei til Havøysund. Du har både Kokelvdalen og Ravdodalen. Det er også muligheter for glamping og rorbu i kokelv hvis man ønsker det. Hvis ikke tror jeg du kan lett finne en teltplass de fleste steder.

Andre fine områder

 • Silfar Canyon
 • Øksfjord
 • Alta Canyon
 • Magerøya og Nordkapp
 • Bugøynes
 • Nasjonal turistvei: Varangerbotn til Hamningberg
 • Hornøya – Fuglefjell med blant annet Lundefugl.
 • Rolfsøy

GOD SOMMER og velkommen til Finnmark 🙂

 

DSC08402
DSC08402

Utsikt fra Mafjordfjellet - Ingøy

Utsikt fra Mafjordfjellet - Ingøy

DSC09067
DSC09067

sauer på beite - sørøys

sauer på beite - sørøys

IMG 20190612 182012
IMG 20190612 182012

Seiland

Seiland

DSC06930
DSC06930

IMG 0426
IMG 0426

kamelene på Sørøya - Bildet tatt av Katrine Næss

kamelene på Sørøya - Bildet tatt av Katrine Næss

DSC08928
DSC08928

IMG 20190613 092938
IMG 20190613 092938

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this