Norsk som­mer kan by på alt fra tro­pe­var­me til snø i fjel­let, og det set­ter krav til va­ri­ert be­kled­ning. I innlegget vil jeg gå gjennom det jeg mener du trenger å vite om bekledning for å ha en fin tur på sommeren, fra topp til tå!

Bekledning på top­pen

På ho­det bru­ker jeg gjerne caps eller pan­ne­bånd. En caps be­skyt­ter øy­ne­ne mot sola, og da slip­per du ho­de­pi­ne. Sol­bril­ler har jeg alltid med, samt en buff som kan bru­kes i hal­sen eller som pan­ne­bånd. Blir det kaldt er det fint å ha en lue på lur. Jeg har ofte fletter i håret på tur, da blir ørene mer eksponert, da fungerer et tynt pannebånd under capsen bra.

 

Bekledning i sommerhalvåret, sommerbekledning
Bekledning på overkroppen.
Bekledning på over­kropp

Jeg li­ker godt kort­er­me­de ull­trøy­er. Over denne har jeg en tynn ulltrøye/ulljakke, dersom det er kjølig, og en skalljakke. En tynn vindjakke kan også brukes. Eventuelt kan du ha en vindtett jakke i sekken, man vet aldri når det blåser opp! Den tyk­ke­ ull­gen­ser har jeg i sek­ken, i til­fel­le væ­ret slår om. Stikk­or­det er fle­re lag, da kan du en­kelt ta av et plagg eller to dersom du blir varm, eller ta på et eks­tra plagg dersom du blir kald.

Bekledning på underkropp

Jeg bru­ker ofte en tynn, stretchy buk­se eller tyk­ke­re bom­ulls­buk­ser som tå­ler litt. Begge de­ler pus­ter godt. Hvis det er vel­dig varmt, er det fint å ha en kort­buk­se i sek­ken. Et annet alternativ er bukser med avtagbare ben, det er min favoritt! På fjel­let eller ved sjø­en er det yp­per­lig med kort­buk­se en varm som­mer­dag, men dersom du går i tett skog, bør du ha lang­buk­ser, både med tan­ke på flått og piskende kvister på leg­ge­ne. Er det kjø­lig i væ­ret, bru­ker jeg ullongs om som­me­ren også. Ull hol­der deg varm selv om den blir våt. Jeg ha­ter å fry­se, og fore­trek­ker hel­ler å være litt for varm enn litt for kald.

Det kan være lurt å tenke på hvilken aktivitet du skal gjøre når du velger ytterklær – dersom du skal gjøre en aktivitet som lett kan gi rifter i fine stoffer er det lurt å velge bomull (eventuelt et tykt teknisk plagg). Mange bukser (og jakker) er veldig tynne, noe som ofte gjør dem veldig luftige og lette, men de tåler ikke å bli slitt mot fjell eller spisse kvister og grener mange ganger. På en vandretur velger jeg som regel skalljakke og en tynn og luftig bukse, samt at jeg har en veldig lett regnbukse i sekken. På en skogstur kan det kanskje være mer fornuftig med en bomullsbukse. Det hele avhenger av hvor lenge du skal være borte, hvilket vær du kan forvente, aktivitet og hvor mye du ønsker å bære.

Jente som slapper av i fjellet

Skotøy

Jeg bru­ker som re­gel ull­sok­ker. Da slip­per jeg stort sett unna blem­mer og gnagsår, og jeg hol­der føt­te­ne var­me dersom de blir våte. Det er lurt å ha et ekstra sokkeskift i sekken, som du kan ta på under en lengre pause. For det første er det deilig med tørre sokker, og for det andre vil dette minske sannsynligheten for gnagsår.

På sko­fron­ten er det mye å vel­ge i. Dersom du skal gå langt i ulendt ter­reng, er det godt å ha høye fjell­støv­ler, selv om det kan bli varmt. De gir god støt­te til ank­le­ne og hol­der deg tørr i vått ter­reng. Dersom du skal gå i let­te­re ter­reng, kan du vel­ge let­te­re sko­tøy. Når jeg går på grus­vei eller en hard­tram­pet sti, vel­ger jeg ofte jog­ge­sko, med mindre jeg bærer tung sekk. Det er også sunt å gå uten sko og la føt­te­ne pus­te! Fel­les­nev­ner for alle mine sko er at de er let­te. Tun­ge sko gjør tu­ren mye mer an­stren­gen­de!

 

regntøy i lofoten
Regn­tøy eller ikke

Vær­mel­ding og tu­rens leng­de av­gjør om du bør ta med et lett regn­tøy eller ikke. Det fin­nes bil­li­ge sett som tar li­ten plass i sek­ken hvis det skul­le kom­me en regn­skur. For min del hol­der det som re­gel med skallbekledning, men jeg har alltid med meg et regn­trekk til sek­ken, slik at ut­sty­ret og even­tu­elt skiftetøy ikke blir vått. Det er dei­lig å skif­te på seg noe varmt, tørt tøy dersom du har gått en hel dag i vått tøy, eller har krys­set en elv.

Pris­ni­vå

Godt ut­styr kos­ter gjerne litt, men du kan spa­re mye pen­ger på å vel­ge all­round­-be­kled­ning som kan bru­kes til fle­re for­mål og un­der mange for­hold. Det er mange gode kupp å gjøre på brukthandel (prøv f.eks. Finn eller Forsvarsbrukt) og outlet-butikker. Les mer om hvordan du kan gjøre et godt bruktkjøp i dette innlegget skrevet av Ingvild Pauslen Vie. I listen under hart jeg skrevt ned det jeg mener du behøver for å få fine dager ute året rundt.

Bekledning året rundt:
  • 1 skalljakke, som fungerer godt både sommer og vinter.
  • 1 bukse/tights for sommerbruk, denne bør være lett og ha gode pusteegenskaper (tips: sjekk ut bukser med avtagbare ben)
  • 1 bukse for vinterbruk (skallbukse)
  • 2 sett med ullundertøy, ett tykt og ett tynt
  • ca. 3 par med ullsokker i varierende tykkelse
  • 1 par fjellsko
  • 1 tykk ullgenser
pakkeliste sommertur
Eksempel på pakkeliste  for en månedstur på sommeren. Enkelte ting på bildet er ikke nødvendige for kortere turer.

 

Artikkelen ble publisert i Villmarksliv (2015), revidert utgave (2020).

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this