Sommerens fanesak: jeg vil at du skal dra på tur neste år også | Turjenter.no

Sommerens fanesak: jeg vil at du skal dra på tur neste år også

Skrevet av: Maria Philippa Rossi
Publisert: 08.06.20

Friluftsliv er ikke en fase, det er ikke noe du er raskt innom for å hashtagge, og så scrolle videre. Blir du først hekta, og kommer deg over de første dørstokkmilene og teltoppsett i styrtregn, ja, da kan dette bli et kjærlighetsforhold som varer mye lengre enn den siste iOS-oppdateringen.

Faren min er halvt italiener, og jeg har i oppveksten spist pasta til middag flere ganger i uka. Hvis jeg skulle finne på å glemme å salte vannet, eller noe annet som forringer en perfekt al dente pasta er han raskt ute med å fortelle en anekdote om hvordan franskmenn koker pasta: De tar et halvt kilo pasta, legger det oppi en bitteliten gryte med kaldt vann uten salt, lar det koke i 20 minutter, skyller av i mere kaldt vann, lar gryta stå i et kvarter og så spiser de den halvkalde, seige geleklumpen og sier (improviser her med det du kommer på av fransk accent!) “Bah! Hvordan kan italienerne spise dette skvipet her!?”

Jeg frykter at en lignende problemstilling kan være overførbar til sommerens Norgesferie. Med uendelig inspirasjon fra sosiale medier og hundreogniogsyttitusen emneknagger med #trolltunga kan man lett bli så opphengt i idéen om å skape den samme idyllen, at man glemmer å være til stede i øyeblikket. Man glemmer rett og slett oppskriften. Og når bildet ikke får tusen tomler opp på grunn av at det duskregnet, og preset’en ikke klarte å få frem blå fjord/grønne daler/grått fjell-kontrasten på en optimal måte, så begynner du kanskje å tvile på om du hadde en god tur?

Få egne, gode erfaringer som du tar med deg videre

Her om dagen skulle jeg overnatte i skogen. Vi hadde en liten koie, gapahuk og hengekøye å velge imellom, og da mine turvenner raskt fylte opp koia tenkte jeg at det ville vært fint med en natt i hengekøye. Jeg har jo sett så sykt mange fine hengekøyebilder på Instagram, særlig i disse koronatider, nå er det på tide at jeg selv får det perfekte blinkskuddet, tenkte jeg og skulle til å legge meg godt til rette.

Men, så tok det sikkert ti minutter før jeg klarte å komme meg opp i hengekøya. Og da jeg til slutt hadde funnet balansen turte jeg ikke røre meg i frykt for å bli slengt ut av køya som et prosjektil. Det gikk 25 minutter. Vinden ulte, og til tross for en svært god og varm sovepose klarte jeg ikke å få varmen. Kulden krøp gjennom liggeunderlaget og jeg hakket tenner der jeg lå. Da klokka viste 00:40 ga jeg opp, falt ut av hengekøyen, la liggeunderlaget i gapahuken og sovnet pladask. Jeg våknet til lyden av knitrende bål og lukten av nytraktet kaffe åtte timer senere.

Det jeg vil frem til er at jeg kunne ha pint meg gjennom natten i hengekøye for så å ha lagt ut et vakkert bilde av mine dinglende føtter i morgensola og #idyll #morgenstund og #luktenavbålogkaffe. Men, hvem lurer jeg da?

Gutta er superfan av hengekøyen (ikke samme type som er omtalt i teksten), og vi har den ofte med på tur for lek og moro (men ikke nødvendigvis overnatting…)

Vi må tørre å ha mindre vellykkede turer

Sommeren i år hypes opp som o’store Norgesferie. Friluftsferien. Fjellferien. Nærturferien. Noen føler seg kanskje presset ut i friluftslivet, med dårlig utstyr, dårlig erfaring, og dårlig vær, og så kommer de hjem og lurer på hva som er greia med friluftsliv (ref. franskmennene og pasta). Og, det er jo ikke slike vrangforestillinger jeg ønsker å bidra til. Jeg vil at folk skal bli glade i naturen, og da gjelder det å vise frem alle sider ved den. Turjente Iselin skrev et fint innlegg for noen år siden om hennes verste turøyeblikk. I mine øyne er slik informasjon ikke avskrekkende, tvert i mot! Det inspirerer til flere turer, for å toppe den forrige, litt dårlige opplevelsen. Og man lærer så lenge man lever!

Det er tre råd jeg ønsker å gi deg, i forsøket på å få deg til å bli glad i friluftslivet, og skjønne at øvelse gjør mester:

– Hvis du er fersk i turgamet, spør om hjelp! Jeg er på Instagram, en svært beskjeden konto hvor det ble lagt ut ett bilde i fjor. Send meg (eller andre turfolk du inspireres av) en PM, så svarer jeg gjerne på spørsmål om alt fra 97 cm høye barn til 6962 meter høye fjell.

– Lei, lån, eller kjøp brukt utstyr på Finn. “Naturen er gratis,” joda, men mye utstyr koster litt penger, og før du går til bomkjøp av rådyre, fancy hengekøyer man trenger en OL-medalje i balansekunst for å manøvrere, så sjekk om dette faktisk er en måte du har lyst til å sove bort sumarnatta på!

– Ikke se deg blind på Yr. Er det én ting sommerferien garantert kommer til å inneholde så er det mye vær, og hvis du ikke tør å reise noe sted på grunn av frykten for 0,8 mm nedbør, så vil du gå glipp av mange fine turøyeblikk. En guide jeg møtte i Pyreneene en gang sa at vi var jo ikke laget av sukker, og dermed tålte vi litt regn.

For et par uker siden dro eldstemann og jeg på kanotur. Det var meldt masse regn og vind, men vi dro likevel og storkoste oss! Det regnet mindre enn spådd og vi hadde en knalltur!

Et ønske for sommerferien

Jeg håper Norgessommeren 2020 bidrar til å åpne øynene for vakre naturopplevelser i alle kriker og kroker av landet, ikke bare destinasjonene med flest emneknagger på Instagram. Jeg håper folk fortsetter å oppdage nærområdene sine, og får friluftslivet inn i hverdagen. Jeg håper barn får gode øyeblikk med foreldrene sine, uten blinkende telefoner som tar fokuset vekk fra the real deal. Jeg håper også at denne friluftsommeren ikke bare er en fase, eller at #liveterbestute blir byttet ut med #granca2021 så fort landegrensene åpner igjen. Jeg håper fine, lyse, norske sommernettene i flotte omgivelser bidrar til at folk bryr seg om naturen, ikke hiver søppel i naturen, tar med seg engangsgrillen hjem fra nærturen, ikke sitter igjen med dårlige investeringer etter turen.

Tar vare på naturen.

 
ALDER: 34
BOSTED: Longyearbyen
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this