Jeg vet ikke med dere, men jeg sjekker alltid værmeldingen før jeg drar på tur. Jeg er spesielt glad i tekstvarselet. Ikke at det som står der har mye betydning egentlig, for jeg drar jo på tur uansett – sånn som denne gangen. Jeg satte meg i bilen på vei til Nordkapp, vel vitende om at jeg skulle møte «Liten eller stiv kuling. Regn, lokalt mye nedbør.»

Ferden gikk fra Nordkapp til Dividalen, 620 km på 24 dager. Som egentlig er ganske langt når man tenker over det. Faktisk 26 km i snitt hver dag.

   

Vi brukte de første 9 dagene på å komme oss til Alta. Det er utrolig hvor mange valg og vurderinger man må gjøre på 9 dager, uansett hvor mye man har forberedt seg i forkant. Hvilken rute skal vi velge? Er elva trygg å krysse her? Kan jeg spise hele dagsrasjonen med sjokolade før lunsj? Hvor er det lurt å slå camp? Skal vi klatre over, eller krype under reingjerdet? Vil vinden snu gjennom natten? Svaret på det siste der er forresten ofte «Ja» i Finnmark.

Værmeldingen levde opp til løftet sitt, og «lokalt mye nedbør» varte i hele 8 dager. Skoene ble våte på dag 1, og tørket ikke før vi tok en hviledag i Alta. Det er en prøvelse å ta på seg våte sko hver morgen, hvertfall når gnagsårene har gravd seg inn i foten. Det er på slike turer man finner ut om turvenninna er ei du skal dra på tur med igjen, eller om det holder med denne ene turen. Jeg og Marie valgte å gå for den positive varianten her. Vi lo mens vi hjalp hverandre med å sprekke blemmene på føttene, vi smilte mens vi vridde opp sokkene etter dagens etappe – og vi var meget fornøyde når vi ikke trengte å holde fjellskoene tørre i elvekryssingene.

   

Ene natten blåste det opp til stiv kuling, og det virket plutselig som om vindkastene kom fra alle kanter (noe de tydeligvis også gjør i det fjellområdet vi var i, fikk vi bekreftet av noen lokalkjente senere..). I 5 timer lå vi i teltet og ignorerte problemet, i håp om at vinden ville gi seg. Dette var den første dagen vi hadde tilbakelagt over 30 km, og vi var lite gira på å måtte gå lenger. Men 01:30 måtte vi bite i det sure eplet, og innse at vinden ikke hadde roet seg – tvert om, den hadde blitt verre. Hundene var mildt sagt lite imponerte da vi dyttet dem ut av teltet midt på natta.

Terrenget var uansett helt fenomenalt – i hvert fall det vi fikk sett av det da tåka lettet. Reinsdyr løpende rundt oss hver dag, ryper flyvende og endeløse fjellområder hvor man isoleres fra resten av den stressfulle verdenen. Det tar ikke lang tid før man kommer inn i den behagelige turbobla, og det skal mer til en litt dårlig vær for å sprekke den.

Fra Alta til Helliskogen/Skibotn brukte vi 10 dager, og denne gangen var værtrollene på vår side. Regnbygene kom som oftest på kvelden etter vi hadde krabbet inn i teltet, og vi våknet flere morgener til sol på teltduken. Fjellområdet rundt Kvænangen var NYDELIG – så mye mer enn hva man ser når man kjører over den berømte Kvænangshøgda. Reisadalen bød på kontraster med grønn jungel og bregner like høye som oss tobeinte. Videre opp fra Reisadalen får man igjen et flott fjellområde.

Vi valgte å navigere oss over fjellet på norsk side, fremfor å følge stien inn i Finland. Veldig gøy å vurdere kartet for best mulig trasé, og så faktisk finne ut at man har valgt riktig! Eneste vi ikke var forberedt på var en litt stor elv, og noen kilometer med steinur. Elva bestemte vi oss for å krysse i flere omganger slik at sekkene ikke skulle være altfor tunge. Den som sleit mest var nok Sakira (hund) som måtte svømme i den sterke strømmen, men koblet fast i meg fikk vi dratt hverandre gjennom. Steinura derimot var ikke like fort gjort. Du vet du har gått lenge i steinur når du begynner å vurdere «flate» steiner som potensielle teltplasser. Litt over 21.00 dukket det heldigvis opp en morenerygg vi kunne telte på.

   

Jeg har lenge trodd at folk fra Nord-Norge overdriver litt når de forteller historier fra hjemme. Fisken blir større for hver gang den blir snakket om, vinden blir sterkere for hver gang, bekker blir til store fossefall og myggen er store som helikopter og farger himmelen svart om sommeren. Men jeg kan personlig skrive under på at når det gjelder myggen, så har de ikke overdrevet. Mesteparten av tiden kan man heldigvis kle myggen ute, men et par enkelte øyeblikk gjennom dagen så må man faktisk på do. Fy flate som jeg misunner gutter som ikke trenger å gjøre hele rumpa bar når de skal tisse. Misunner at de ikke trenger å sitte på huk heller, for om jeg skal være helt ærlig; så er man ganske sliten i lårene når man går 3 mil om dagen.

Fra Helliskogen til Frihetsli (Dividalen) brukte vi 4 dager. Her var tåka og regnet tilbake for fullt, og hver dag ble brukt snublende rundt i en grå grøt. Men når man tilbringer timevis i en tykk grøt av tåke, og ikke ser mer enn et par meter foran seg, så setter man virkelig pris på de minuttene man får når tåka letter. Vi fikk noen flotte glimt av Dividalen, nok til at vi har bestemt oss for å reise tilbake i finere vær. Jeg tenker det lett blir noen netter i telt her til vinteren også.

På samme måte som vi startet turen med flere dager i klissvåte sko, så ble den avsluttet på den samme måten. De siste dagene hadde vi med oss en ny hund, nemlig Bris. Og han elsket vann – så flaks at han fikk være med disse dagene. Det dro opp humøret til oss tobeinte noen hakk også, når han spratt ut av teltet hver morgen for å hoppe rundt i vanndammene.

   

Mottoet er; De som kun er på tur i fint vær går glipp av mye. De går glipp av å ta på seg klissvåte sko og klær hver morgen, de går glipp av å navigere feil i tåka, de blir ikke vekket midt på natta for å måtte flytte teltet når en stiv kuling prøver å dra med seg ytterteltet – for ikke å glemme at de går glipp av pausene klemt under en stein i le. Fra spøk til alvor; Fjellet er faktisk ganske fint i dårlig vær også. Og viktigst av alt; veldig lærerikt!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this