//Sponset innhold fra Helsport//

Du setter deg ned, skrur på en ivrig låt på Spotify, tar frem det tradisjonelle A4 arket og ser for deg strålende sol i harmonisk driv inn i fjellheimen. Du gleder deg til lange dager, og planlegger også for en god natt søvn.
Markedet er idag stappet av soveposer til alle muligens behov, og selv en hardbarket friluftsguru river seg i håret. Ola Normann har ikke soveposer tilpasset alle tenkelige forhold i boden, og dette innlegget håper jeg kan hjelpe deg å gjøre både pakking og valg av sovepose  – liggeunderlag litt lettere!

Dropp unødvendige mengder med klær

Vurder værforhold, temperatur og aktvitetsnivå i hvert et plagg, og i kombinasjon med hverandre. Det er ofte lettere å ta med riktig bekledning ved å tenke nøye igjennom når man skal bruke det på turen (ikke når man kanskje kan bruke det). Du trenger mindre enn du tror!

Utsikt over Rago Nationalpark

 

Riktig sovepose for “god-søvn-garanti”

Som regel tilbringer man minimum seks timer i soveposen per døgn- og det er seks hellige timer på tur. Det er derfor viktig å ta med en sovepose og et liggeunderlag som gir god søvnkvalitet.

Du skal på en tre dagers teltur i september hvor værmeldingen både gir sol, regn og fare for snø.  Teltet er selvfølgelig pakket med, men hva om det er sjans for opphold en natt, og du vil sove under Melkeveiens lys-show? Burde du da gå for dun-posen eller den syntetiske? Eller vil en syntetisk pose i kombinasjon med en varmeøkende lakenpose passe bedre? Vil kombinasjonen av en syntetisk pose og lakenpose gi ønsket isolasjonsevne og tåle kommende fuktighet? I tillegg til spådde temperaturer må man også huske på hvilke høyde man skal sove på da temperaturen synker med 1 grad for hver 150 høydemeter.

En god natt søvn er ikke undervurdert på tur. Ingenting er mye verre enn å fryse seg igjennom natten for så i tillegg være noe redusert til dagens krafttak. For å unngå dette bruker jeg lett å overdriver spådde temperaturer med en tolkning på minimum 5 grader i negativ retning. Selv tolker jeg 0 grader som -5 og velger derfor lett min -10 dunpose – skulle det bli varmt kan man alltids sove med posen åpen.

 

 

Fuktige turer: Dunsovepose vs. syntetisk sovepose

Valget mellom syntetisk- og dun-pose kan til tider være vanskelig i overganger mellom røde og blå temperaturer. En dunpose er ofte varmere, lettere og pakker mindre, men krever mye mer vedlikehold og omsorg både under og etter tur. Det er fordi dun og fuktighet er ingen god match, så det er viktig at du klarer holde posen tørr under hele turen for å faktisk få effekt av komfort-temperaturen. Et godt tips er å riste posen godt på morgenen, og la den tørke litt før den pakkes ned. Skulle dere bo i basecamp anbefales det å henge den ute en stund dersom det er mulighet for det. . Det er også anbefalt å oppbevare dunposer i tørre og ikke-komprimert tilstand for å bevare spenst og isolasjonseffekt.

Alltid prøv å tørk posen mest mulig før du komprimerer den ned. Fuktig dun gir tap av spenst og isolasjonsevne.

PS: Skulle turen derimot ikke gi sjanser for opphold av regn kan, faktisk en syntetisk sovepose supleres med en varmeøkende liner/lakenpose og gi god komfort-temperatur. En litt tykkere lakenpose (gjerne i fleece) kan være et godt supplement da den øker temperaturen med ca 8 grader. Syntetisek pose bevarer isolasjonsevnen bedre under fuktige forhold enn hva dun gjør. Til gjengjeld veier ofte syntetiske poser mer ved gitte komfort-temeraturer og har vesentlig større pakkvolum sammenlignet med dun. På turer med mye fuktighet og nedbør kan derfor kanskje en syntetisk pose være det beste alternativ!

 

Soveposer til ulike årstider

Selv bruker jeg en dunpose med komfortemperatur på ca -10 grader store deler av høsten, våren og på sen-vinteren.  På varmere dager sover jeg med tynnere ull og posen åpen, mens på de kaldeste dagene sover jeg med tykkere ull og varmeøkende lakenpose. Selv om komfortemperatur på -10 grader er forholdsvis høyt, så kan en pose som f. eks Rago Down Winter Lady  brukes store deler av året ved å tilpasse pysjamasen og liner til gitte temperaturer. Bruk av lakenpose er også med på å bedre hygienen ved at den kan lett vaskes. Sommertid velger jeg nesten alltid en syntetisk pose med komforttemperatur på ca 5 grader for å spare meg for mye stell.

På kaldeste vinterturer må man utvilsomt opp i komfort-temperatur. Dette kan enten gjøres ved å invistere i en sovepose som koster noen måneder husleie, eller så kan man kombinere en dunpose og en syntetisk pose. Spitsbergen fra Helsport kommer i to-i-én, men man kan også kombinere de to man har. Det er faktisk også et sikkerhetsprinsipp å ha med både en dunpose og en syntetisk pose på lange telt-turer vinterstid. Skulle man enten miste utstyr eller få problemer med fukt så vil man ha soveposer til “overs” og man har poser med ulike funksjoner.

Tekniske detaljer ved valg av sovepose

  • Komfort-temperatur forteller hvilken temperatur du kan sove behagelig i ute.
  • Ekstrem temperatur forteller hvilken temperatur du kan “overleve” i, men ikke sove godt i.
  • Komfort-temperatur på mannlige soveposer kan ikke direkte konverteres til oss jenter, så trekk fra en plass mellom 4-6 grader dersom det ikke er opplyst på soveposen.
  • Mannlige soveposer er også noe lengre en kvinneposer, og dette krever mer energi å varme = økt varmetap.
  • Kvinneposer er bedre tilpasset feminine former ved å ha økt plass og isolasjon rundt midje-hofte partiet. Velg derfor helst en kvinnemodell for å få en pose som holder deg mest mulig varm.
  • Sjekk dunkvalliteten i posen: 400, 650, 800, osv.! Høyere bæreevne (fill power) gir økt spenst og økt isolasjonsevne per gram dun. Dette gir en varmere, mer komprimerende og lettere pose per vekt.
Et godt isolert liggeunderlag er like viktig som valg av sovepose 

Direkte bakkekontakt er en av de største faktorene for varmetap. For å nyte en natt i naturen er et komfortabelt liggeunderlag med god isolasjonsevne tilpasset forholdene viktig. Dette betyr ikke du må ha et liggeunderlag til alle årstider, men at man har et liggeunderlag som klarer isolere til den kaldeste temperaturen du ønsker å sove ute i. I tillegg til isolasjonsevnen vil komfort (passform og tykkelse) være viktig for en god natt søvn og selv mener jeg dette ikke er et område å spare vekt og plass på (men ikke overdriv å ta med en madrass).  Skulle du ikke ha det varmeste liggeunderlaget på markedet vil et isopor-liggeunderlag i tillegg øke isolasjonsevnen betraktelig i kombinasjon med et oppblåsbart.

Ta alltid med førstehjelp og et basic rep-kit

Reperasjons-kit:  tau, kraftig tape (Gorilla, Gaffa), strips og multi-verktøy. Selv på de minste turene kan det uforutsette oppstå.

GOD TURVINTER – de beste dagene starter ofte ute!

Er du fortsatt usikker på hvilken sovepose som passer for deg kan du lese alt om soveposer på Helsport.

Fun fact om soveposer
  • En annen ting som er viktig å merke seg er tap av isolasjonsevne på en sovepose over årene. Forsvarets forskningsinstitutt har faktisk målt et tap på hele 8-10 % av isolasjonsevnen det første året. Etter år to utgjør dette faktisk et tap i komforttemperatur fra -20 til -13 grader. Soveposene som ble forsket var av ulike materiale, men det materiale med best isolasjonsevne hadde også lavese reduksjon. (Utvikling av teltovn og sovepose for Forsvaret – Forsvarets Forskningsinstitutt, 1995).
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this