Dette er guiden som tar deg trygt og varmt gjennom soveposejungelen! Du får gode tips til hva du bør tenke på før du kjøper sovepose, slik at du enkelt finner den perfekte soveposen til din tur. Guiden starter med å forklare litt om de ulike valgene du må ta, og kommer så med eksempler på hvilken sovepose du bør velge til ulike turer.

Hvor varm må soveposen være?

Komforttemperatur. Smak litt på ordet, k-o-m-f-o-r-t-t-e-m-p-e-r-a-t-u-r. Når du skal kjøpe ny sovepose vil temperaturskalaen være det første som blir trukket frem, og valget du tar her vil være ekstremt utslagsgivende for hvor stor glede du vil få av posen fremover. Det er nemlig ganske enkelt: Vi i Helsport hater å fryse. Barna dine hater å fryse. Kona di hater å fryse. Mannen din hater å fryse. Kjøp en sovepose som er varm nok!

Temperaturskalaen gir deg en indikasjon på hvilke temperaturer som soveposen egner seg for og når den vil holde deg varm nok. Helsports temperaturskala har tre nivåer: T-Comf, T-Lim og T-Ext. Er du mann, og vant til å sove ute kan du fint forholde deg til T-Lim. Dette er nedre temperaturgrense for hva en voksen mann føler seg komfortabel med før han begynner å fryse. Det er likevel viktig å presisere at det er individuelle forskjeller blant menn, og uerfarne eller menn som fryser lett bør vurdere T-Comf.

Damer fryser som regel mer enn menn, og må derfor ta utgangspunktet i T-Comf når de leter etter ny sovepose. Videre er det viktig å merke seg at på testen for temperaturskalaen blir det brukt et isolert underlag og et lag med ullundertøy. Komforttemperaturen er også målt i en fullt lukket sovepose, med lukket varmekrage. Hvis du har klaustrofobi og liker å ha posen åpen, bør du velge en varmere pose.

Hvis vekt er en faktor, og du vurderer å gå for en tynnere sovepose for å spare vekt, anbefaler vi at du heller ser på materialvalg som dun over fiber, eller velger en varmere sovepose i en av Superlightseriene.

Turjente, Ida, har laget en guide med typiske spørsmål hun får i forbindelse med soveposevalg og tips og triks for en god natt ute

Materialvalg: To down or not to down?

Det neste spørsmålet du vil få når du skal kjøpe sovepose er nemlig: ønsker du dun eller fiber? Og hvis vekt er en faktor, har du litt å spare avhengig av hva du velger her. Det finnes fordeler med begge materialer, og vi skal ta for oss de største forskjellene.

Det finnes få ting som slår det å krype ned i en fjærlett (bokstavelig talt!), varm sovepose, full av andedun. Og Helsport har virkelig lang erfaring med dun! I 1964 samarbeidet vi med Arne Næss i forbindelse med den norske klatreekspedisjonen til Tirich Mir. Dette ble starten på en revolusjonerende utvikling av lettvekts soveposer i dun, og selv om det har skjedd mye er og blir dun et naturmateriale med en fantastisk evne til å holde på luft, noe som gjør det til et suverent isolasjonsmateriale. Den andre store fordelen med dun er at det er lett, og det isolerer bedre enn syntetisk fiber med samme vekt.

Det er derfor et godt alternativ med tanke på vekt og volum. En dunpose er dessuten behagelig å sove i og kan godt brukes ved varmere temperaturer enn den er beregnet for. Dun er også svært slitesterkt (med mindre den blir er fysisk eller kjemisk ødelagt), og den gjenvinner sin originale form uansett hvor mange ganger det stappes og komprimeres sammen.

Så, hvorfor ikke alltid bruke dun? Hvis du skal på langtur i fuktig klima uten mulighet til å få tørket posen godt, risikerer du at soveposen taper store deler av isolasjonsevnen dersom den blir våt. På slike turer bør du dermed bruke en sovepose av fiber.

Fiber trenger mindre tilsyn ved bruk og oppbevaring, og er et sikrere valg i røffe brukssituasjoner eller ved bruk i fuktige forhold. Dette gjelder spesielt i vått klima og om du sover under åpen himmel, med en tarp eller i hengekøye. Fiber er også et ypperlig valg for deg som er allergisk mot dun. Siste nytt på fiberfronten for Helsport sin del er Trollheimen Superlight, en superlett og varmeeffektiv sovepose i syntetisk fiber. Den tar liten plass og er enkel å komprimere. Posen er designet med den varmeeffektive og komfortable passformen som er tidligere brukt i våre Rago-soveposer. Passformen eliminerer alle kuldepunkter, som resulterer i en høy vekt-til-varme-ratio for syntetiske soveposer. Dette er den nærmeste følelsen du kommer dunsovepose.

Videre har fiber god spenst og gjenvinning med høy isolasjonsevne. Fiberen er ikke allergifremkallende, og kan vaskes på opptil 60°C.

Hvem skal bruke soveposen?

Visste du at kvinner fryser annerledes enn menn? Og at en for stor sovepose ikke gir deg ekstra varme, men tvert imot, gjør deg kaldere? Eller at Helsport lager spesielle soveposer for barn, tilpasset lengde fra 60 – 160 centimeter?

Passform er kanskje noe av det viktigste å tenke på når du kjøper en sovepose, og derfor har vi laget egne Lady-versjoner i en rekke soveposeserier. Lady-posene har ekstra isolasjon på typiske kvinnelige kuldepunkter, og vi har minimert unødvendig plass ellers på posen. Kuldepunkter oppstår når kroppen presser isolasjonen sammen og flatklemmer denne, noe som gjør isolasjonen lik null på disse punktene. For å minimere kuldepunkter har vi fordelt isolasjonen på en vekt- og varmeeffektiv måte, noe som sammen med den komfortable passformen gjør at soveposen holder optimalt på varmen.

For små kropper som skal på tur er det også viktig å holde maksimalt på varmen, og at de minste barna ikke “forsvinner” ned i en alt for stor sovepose. Mange av soveposene våre som er beregnet på barn kan justeres, så den kan gjøres lengre etterhvert som barnet vokser.

Slik bruker du soveposen optimalt

Vi har full forståelse for at du ikke har syv ulike soveposer i turboden, til et hvert mulige turscenario. Da er det kjekt å vite at du ved noen enkle grep kan justere deg både opp og ned varmemessig.

Optimal bruk for en sovepose er når du ligger på et godt liggeunderlag, med et sett tørt ullundertøy, med hetten strammet og nakkekragen brukt. Hvis du ønsker å tilføre noen få grader til soveposen kan du bruke en lakenpose (dette forlenger også posens levetid, fordi du kan vaske lakenposen oftere enn soveposen), og lakenposer finnes i både bomull, silke og fleece. Husk også lue eller pannebånd, da det er fra hodet varmetapet er størst.

Har du en varm sovepose, og været plutselig viser seg fra sin beste side kan du åpne soveposen, eventuelt bruke den som dyne. Dunposer “tåler” som regel også å brukes i varmere temperaturer enn det de er beregnet for.

Kort oppsummert, dette trenger du å tenke på:

– Hvilke temperaturer ønsker jeg at soveposen skal fungere i (husk at særlig dunposer fint kan brukes i varmere temperaturer enn det de er beregnet for)?

– Ønsker jeg dun er fiber (dun er litt dyrere, men på kortere turer hvor soveposen ikke risikerer å bli våt er det lite som slår det å krype ned i en god, varm og lett dunpose)?

– Hvem skal bruke soveposen (rett størrelse minimerer kuldepunkter og varmetap)?

Så, hvilken sovepose skal du velge?

FESTIVALPOSEN

Hvem: Gjennomsnittsmann med bart

Hvor: Eidsbugarden

Hva: Alta Spring

Hvorfor: Husker du den sommeren da det regnet hele tiden? Men alle skulle på festival likevel, og gummistøvler ble omsatt på svartebørsen, verdt sin vekt i gull? I vått, fuktig klima, hvor du risikerer å komme hjem med en våt og skitten sovepose som må sendes rett i vaskemaskinen er en fiberpose det helt riktige valget. Alta Spring er Helsports bestselger og testvinner etter at den har blitt redesignet med ny passform og nye materialer. Varme-til-vekt-ratioen er forbedret med 20%, og passformen sørger for å minimere kuldepunkter i soveposen. Det gjør at du selv etter timesvis ute på konsert i regnet kan få en god natts søvn, og isolasjonen holder på varmen selv om teltmakkeren skulle være så uheldig og søle en øl – eller solbærtoddy – utover posen.

THE LONESOME TRAVELLER

Hvem: Kvinne i sin beste alder. Ikke kjæresten, ikke bikkja, ikke svigermor, bare deg

Hvor: Tafjordfjella

Hva: Rago Superlight Lady

Hvorfor: Når du skal gå Tafjordfjella på langs alene, er vekt viktig, og din største bekymring bør være om du har pakket med nok sjokolade til en uke på solotur i fjellheimen. Rago Superlight Lady veier kun 800 gram, og har en T-Comf på -2 grader. Den er ergonomisk utformet for optimal passform, og vil holde deg god og varm gjennom tre sesonger. Luft og tørk posen godt hver morgen når du sitter og nyter kaffen og utsikten, så vil du kunne krype ned i en god og varm pose når mørket senker seg over neste leirplass.

TURTELDUENE

Hvem: Du og kjæresten

Hvor: Hardangervidda vinterstid

Hva: Trollheimen X-Trem/Lady

Hvorfor: Hvorfor ikke utfordre elementene og bli bedre kjent med kjæresten ved å dra på vintertur til Hardangervidda? Selv om det rusker og stormer utenfor teltet vil Trollheimen X-Trem, med en T-Comf på -16 for damer, holde dere gode og varme. Dette er en effektiv vinterpose med vanntett fotende, konstruert med varmeeffektiv passform, selv for de røffeste turene.

LOFOTKLATREREN

Hvem: Klatreheltinner på alle nivåer

Hvor: Henningsvær

Hva: Fonnfjell Spring Lady

Hvorfor: Fonnfjell er en lett sovepose som tar liten plass i sekken, så du kan pakke mest mulig klatrestæsj med deg på tur. Den er designet for et aktivt friluftsliv, og er et trygt og godt valg for vår, sommer og høst. Fonnfjell Spring lady består av to lag vannavvisende Thermofill fiber som tåler fuktig klima godt. Kun det innerste fiberlaget er sydd til innerforet og det gir god isolasjon og lavere varmetap. Kvinner fryser annerledes enn menn, og forskning viser at kvinner generelt sett opplever høyere varmetap enn menn rundt hoftene og på bena. Basert på denne innsikten er posen sydd slik at den er smalere rundt skuldrene og bredere rundt hoftepartiet for økt komfort og reduksjon av varmetap. For å hindre varmetap har den også et ekstra dun-isolasjonslag i fotenden og en høyere varmekrage rundt halsen. Alt så du får en god natts søvn, og er klar for en ny dag i den skarpe enden av tauet blant Lofotens vakre fjell.

NESTE GENERASJONS FJELLFOLK

Hvem: Kjernefamilien, som i dag kan bety så mangt

Hvor: Romsdalen

Hva: Elg Junior Flex

Hvorfor: Skal du på tur med unger er det alfa og omega at de har det bra, og med Elg Junior Flex har du en velegnet vår- og sommerpose som minimerer varmetap. Den kan justeres for barn mellom 130 – 160 cm ved å dytte fotenden på posen inn i selve soveposen og lukke den med glidelås. Dermed har du en kortere sovepose med ekstra isolasjon i fotenden til de yngste barna. Lillebror dytter du for øvrig ned i Mini, som er beregnet på barn fra 6 måneder. Detaljer er markert i rødt slik at barna enkelt skal kunne håndtere posen på egenhånd. Friluftsmestring = friluftsglede = barna vil snart ut på tur igjen!

OUSLAND-WANNABE’EN

Hvem: Deg som er skikkelig glad i kulde

Hvor: Svalbard, Sydpolen, Grønland, Antarktis

Hva: Svalbard X-Trem

Hvorfor: Soveposer i X-TREM-serien er utviklet for å tåle lave temperaturer og ekstrem bruk. Her finner du soveposer med ulike isolasjonssystemer, skreddersydd for ulike brukssituasjoner og for å takle ethvert klima – enten det er kaldt, fuktig eller begge deler. Dette er poser som til enhver tid sørger for at både norske og internasjonale ekspedisjoner holder varmen under verdens tøffeste forhold. Svalbard X-Trem-posen er intet unntak, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Her har vi etter nøye vurderinger, prøvinger og testinger fylt posen med så mye dun at du kan holde deg varm en hvilken som helst vinternatt. Med en T-Lim på -40, og samtidig en vekt på under to kilo, er dette posen du skal ha med deg ut i sprengkulda.

THE TREEHUGGER (AKA HENGEKØYESOVEREN)

Hvem: Med gode venner på spontantur etter jobb

Hvor: Nordmarka

Hva: Trollheimen Superlight

Hvorfor: Ok, så du er blant dem som er blitt bitt av hengekøyebasillen, og du velger bort muligheten for en flat seng med en florlett teltduk som beskyttelse mot elementene, for heller å sove krumbøyd som en banan mellom to trær? Da er det ihvertfall viktig at du ikke er kald! Og med nylanserte Trollheimen Superlight vil du kunne holde varmen, selv under åpen himmel. Soveposen er lett og tar liten plass, er enkel å komprimere og gir en luksuriøs sovekomfort. Hvem trenger vel dun, når du har Trollheimen Superlight? En perfekt sovepose for vektbevisste eventyrere som drar på tur med risiko for å bli våt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this