Denne padleturen  i Blådalen har stått på min «bucket list» lenge, og i sommer fikk jeg endelig oppleve blåisen på nært hold. Det var en enda sterkere opplevelse enn jeg hadde forestilt meg, og det gikk mange tanker igjennom hode mitt der jeg satt i kajakken omringet av iskaldt brevann og isfjell. “Hva om vi velter”, “hva om det løsner store isflak fra breen” var tanker som surret i hodet mitt. Samtidig satt jeg der og tenkte at jeg ikke ville padle tilbake, jeg ville bare sitte der og se på den vakre og mektige isbreen som stod der som et fjell av is.  Fascinerende, men også skremmende.

Skremmende fordi den 5000 år gamle isbreen bare minker og minker. Noe som gjør den globale oppvarmingen veldig synlig, og viser svart på hvitt hvordan klima påvirker verden, Norge og isbreene våres. Helt klart en tankevekker som får deg til å tenke på fremtiden.

Padling i Møsevatn i Blådalen

Padling på Møsevatn i Blådalen:

Sted: Blådalen, Matre i Kvinnherad.

Ankomst: For å komme til Kvinnherad kan man enten kjøre tunnelen via Odda eller ta ferje fra Skånevik eller Stord. Videre kan man enten kjøre via Matre eller Åmvikdalen (Rosendal) for å komme til Blådalen. Uansett hvilke vei du velger må man kjøre på Fv40 til man kommer til krysset opp mot Blådalen. Følg veien oppover i rundt 3o minutter til du er ved veis ende. Her parkerer du på en liten parkeringsplass rett ved Møsevatn.

Man kan også finne kjøreruten på Google maps hvis man søker på “Mosevatnet, Matre”. Selve kjøreturen oppover Blådalen er et eventyr i seg selv, med sine blå vann, bratte fjellsider og unike natur. For ikke å snakke om tunnelene man må kjøre gjennom for å komme dit, det må bare oppleves.

Varighet: Rundt 1 time tur/retur.

Møsevatn

Padleturen:

På parkeringsplassen kan man se bort til Møsevassbreen som lyser opp i enden av Møsevatn. Det grønne brevannet er naturlig nok iskaldt selv om det er 20 grader i luften. Det er derfor lurt å ha på seg tørrdrakt på en slik padletur. Dessverre hadde vi ikke dette tilgjengelig og brukte derfor vanlige turklær. Vi hadde også pakket klesskift i vanntettposer i tilfelle noe skulle skje og vi havnet i vannet. I og med at vi ikke hadde tørrdrakt tok vi noen forehåndsregler og padlet langs land bort til breen.

Vannet er ikke så stort og det tar derfor ikke lang tid å padle bort til Møsevassbreen. Utfra kartet er det ganske nøyaktig 2,5 km bort til breen. Tipper vi brukte rundt 15 minutter da vi padlet bort til isbreen. Så man får gjort mye hvis man setter av 1 time eller 2 på turen.

Padling i Møsevatn i Blådalen

Padling i Møsevatn i Blådalen

Selve padleturen bort til breen er spektakulær i seg selv der du padler mellom store og små isfjell, mens Møsevassbreen bare blir mektigere og mektigere jo nærmere du kommer.

Når man er fremme ved breen er det viktig å en god sikkerhetsavstand mellom padler og isbre. Det løsner daglig store isflak fra breen, noe som kan være livsfarlig dersom man er i nærheten. Selv om man må beundre blåisen på litt avstand er det en mektig opplevelse. Man bli fascinert og nysgjerrig, samtidig som det setter klima og dens negative utvikling i perspektiv.

Padling i Møsevatn i Blådalen

Padling i Møsevatn i Blådalen

For de som ønsker en pause  inne ved Møsevassbreen er det mulig å gå i land på berget rundt breen. Men igjen må man tenke sikkerhet og ikke gå for nærme breen. Det er også viktig at kajakkene ligger trygt og kan tåle ei bølge hvis isen løsner. Det er derfor lurt å unngå pause på øya foran breen og heller ha pause på berget ved siden av.

For de som ikke føler seg trygge nok til å padle alene eller ikke har utstyr er det også mulig å bestille guidet tur inn til breen.

Padling i Møsevatn i Blådalen

Etter padleturen er det fint å beundre det grønne og vakre brevannet. Det er mange fine pauseplasser langs vatnet hvor man kan nyte både matpakka og utsikten.

Møsevatn

Det er også muligheter for fine fotturer i området. Man kan for eksempel gå en kort tur bort til Møsevassbreen eller man kan gå en lenger tur til Svelgabreen. Turen til Svelgabreen har jeg tidligere skrevet et innlegg om og du kan derfor lese mer om turen her.

God (padle)tur!

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this