Steigen blir ofte omtalt som den «flotteste naturhemmeligheten i Nordland», med stor variasjon i naturtyper – spektakulære fjell, utsikt over fjord, hav og Lofotveggen, en enestående skjærgård med kritthvite sandstrender og azurgrønt vann og fagre innlandsområder med elvedrag, fiskevann og daler. Naturen gir fantastiske muligheter for aktiviteter som fiske, fjellturer, spektakulære traverser, barnevennlige avstikkere samt flotte muligheter for å padle i en fantastisk skjærgård.

I sommer tok jeg turen sammen med gode venner for å utforske denne kommunen litt nærmere. Joda, jeg hadde vært her før ved flere anledninger, men nå skulle Steigen nytes og vi skulle prøve å finn frem til ukjente perler. Vi ble overhode ikke skuffet! Makan til fantastisk stykke Norge skal man lete lenge etter! Fantastiske perler av noen fjell, sandstrender og skjærgård, som er så majestetiske og så mange at man nesten mister pusten. Jeg skjønner godt at 71 grader nord tar turen til Steigen år etter år!

I denne artikkelen får du tips til to flotte tinderangleturer som du kan gjøre uten tau. Det er også mulig å besøke en eller flere av de nevnte toppene uten å traversere. Info om dette ligger under hver tur. Jeg har også lagt ved linker til noen flotte fotturer samt litt fakta som du kan benytte til å planlegge din neste drømmetur til Steigen. Sykkeltur på Engeløya anbefales på det varmeste og kajakk er et must hvis du har interesse for det. Middagen fikser du selv da skjærgården bugner av fisk. Ta turen og du får opplevelser og minner for livet!

God tur!

Turhilsen fra Guri

 

Tretinden – Småtindan – Hestdalstuva

Da NRK spilte inn ett av «Monsen på villspor»-programmene sine i Steigen, ble jeg veldig nysgjerrig på denne tinderekka som ligger litt i bakgrunnen for fjellene ved Nordskot. Interessen ble ikke mindre etter en prat med en kollega fra Steigen som kjente til at noen hadde gått hele denne flotte traversen og at det trolig lot seg gjøre uten tau. I tillegg skrøt han uhemmet av turen slik en god nordlending skal gjøre! Vel, jeg har aldri vært tungbedt på å gjennomføre turer man ikke finner beskrevet noen plass så fristelsen ble alt for stor da vi stakk innom Nordskot.

Etter anbefaling fra min kollega startet vi med å gå opp veien opp til Tretinden. Dette var en enkel måte å komme seg til topp nr 1 av 8 denne dagen og ikke minst unngå busker og kratt. Etter 1,5 timer var vi på toppen og kunne nyte en fantastisk utsikt. Og rekka videre mot Hestdalstuva så bare helt herlig ut. O lalala !

Første topp er nådd. Ser ryggen videre mot topp nr 2.  

Med unntak av et lite parti rett etter Tretinden og den siste lille toppen før Hestdalstuva, der vi omgikk utfordringen ved å finne en vei på østsiden, fulgte vi ryggen slavisk. Det var kun noen få plasser klyvingen var av grad 2. Gode tak og fast fjell kombinert med en sinnsyk rå og spektakulær utsikt gjorde denne dagen til noe av det råeste jeg har opplevd på lenge! Bare se på vedlagte bilder.

Flott rygg, fast og gode tak. Flott utsikt mot Lofoteveggen og Hamarøy i nord.

Ser traversen rett bak meg. Ariel var med på denne turen. Har du en hund som er vant til slike turer så er dette ikke noe problem, men Ariel trengte hjelp noen få plasser.

Nærbildet av traversen over Småtindan som bød på den største utfordringen. Kun noen få punkt var opp mot grad 2.

Fornøyd gjeng på den siste toppen Hestalstuva. Utsikten var sinnsyk rå! Lofotveggen i bakgrunnen.

På returen fra toppen av Hestdalstuva tok vi sikte på å følge ryggen så lenge som mulig før vi gikk bratt ned den siste biten til en skogsvei som endte opp på fylkesveien. Noe tett vegetasjon 2-300 m var uunngåelig, men det var også alt. I etterkant viste det seg å være et lurt valg. Se kart for trasevalg.

Returen gikk via ryggen som vi ser litt til venstre for bildet.

Må bare få si takk til NRK og min kollega som gjorde meg oppmerksom på denne turen. Dette var en sinnsyk rå tur som gav alle oss et minne for livet!

Både Hestdalstuva og Tretinden kan besøkes som separate toppturer hvis man ikke ønsker å gå traversen.

 

Laukviktinden – Kråktindan

En topptur til Kråktindan er en fantastisk topptur i seg selv. Min beskrivelse handler om traversen fra Laukviktinden til Kråktinden. Traversen ligger i en spennende del av Steigen, nemlig Brennevikalpene. Her ligger spektakulære fjelltopper tett i tett og det er bare å velge og vrake mellom flotte turer som du trolig får helt for deg selv.

Idylliske Brennevikstranda.

Vi startet turen ved den flotte Brenneviktranda. Dette er en nydelig idyll i seg selv og en fin teltplass. Turen starter ved å følge gressletta ovenfor sandstranda til Heimsteelva. Her går det en sti på sørsiden av elva bratt opp til Heimsteelvvatnet. Rund vannet på sørsiden og gå opp i sadelen mellom Laukviktinden og topp 888. Følge ryggen til topps. Belønningen gir, som alle andre topper i Steigen, en fantastisk utsikt. Turen til Kråktindan følger ryggen med unntak av et punkt rett før selve toppen. Traverser ut til kvote 900 moh og finn en naturlig renne som tar deg opp på ryggen og videre til topps. Turen byr på fin klyving, og det er ikke nødvendig med tau. Utsikten er som vanlig sinnsyk rå. Det anbefales å avslutte turen med et forfriskende bad på Brennevikstranda samt grilling og bålkos – rett og slett en perfekt avslutning!

Forfatteren på den første toppen Laukviktinden .

Super klyving på fast fjell.

Fantastisk utsikt fra toppen Kråktinden. Ser traversen til høyre og tilbake til den høyeste toppen i bakgrunnen Laukviktinden.

Grilling og bålkos hører med etter en flott dag i fjellet. Her på den fantstiske badestranda Brennevikstranda.

Kart for turen.

Kråktinden er en flott dagstur i seg selv hvis du ikke ønsker å gå traversen. Du finner nærmere beskrivelse her  http://www.godtur.no/godtur/nyartikkel/dbarticle_preview.aspx?id=4006

 

Skottstindtraversen

(klatreutstyr er nødvendig)

Denne er tidligere beskrevet i turjenter  https://turjenter.no/nordskottraversen/

Har du ikke klatreerfaring så er det en flott tur i seg selv å ta en tur (gjerne midnattsoltur) til selve Sørskottind.

På vei til toppen Sørskottind.

Andre anbefalte turer:

Bøsanden på Engeløya er verdt et besøk.

Steigen er et padleparadis og kajakk er et must. Du kan leie kajakk flere steder, se faktaboksen. Husk VÅTT-kort!

Det er helt nydelig å sykle rundt Engeløya. Turen er på ca 35 km. Ta gjerne en tur innom Batteri Dietl ved Bøsanden. Stedet huset en av de største kystfortene under 2. verdenskrig!

 

FAKTA:

Steigen er en kommune i Salten i Nordland. Den grenser mot kommunene Hamarøy i øst og Sørfold i sørøst og sør. I nord ligger Sagfjorden, i vest Vestfjorden og i sørvest Folda.

Reisen hit:

Det er enklest å kjøre bil siden det er et praktisk fremkomstmiddel i Steigen. Alternativt kan du ta fly/tog til Bodø og bruke hurtigbåtforbindelsen til henholdsvis Helnessund eller Nordskot. Begge plassene er flotte utgangspunkt for supre opplevelser. I så fall så anbefales sykkel for transport siden det ikke er mulig å leie bil i kommunen.

Overnatting/aktiviteter:

Med mindre du ønsker å sove i telt så finnes det flere som tilbyr tak over hodet:

  • Steigen-sjøhus/Steigen Brygge på Engeløya. Her får du også leid båt for å fiske, el-sykkel, sykkel m/henger og kajakker. http://www.steigen-ferie.no/
  • Manshausen ved Nordskot som drives av Børge Ousland tilbyr et utvalg aktiviteter samt overnatting på prisbelønte hytter. http://www.manshausen.no/
  • Naustholmen er naboøya til Manshausen (Nordskot) og drives av Randi Skaug. Også hun tilbyr overnatting og aktiviteter innenfor kajakk, fjellturer, grottetur, klatring, fisking etc. Ta turen og du vil sitte igjen med en opplevelse for livet!http://naustholmen.com/
  • Helnessund Brygger tilbyr også både overnatting og aktiviteter. http://www.helnessund.com/
  • Nordskot Brygge som har en fantastisk beliggenhet på kaikanten i Nordskot. https://www.facebook.com/NordskotBrygge

Anbefaler også denne linken i planleggingen av din reise til Steigen: http://www.levisteigen.no/opplev-steigen.html

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this