Skituren Vallée Blanche regnes som en av de mest kjente off-piste-turene i Alpene, og er en av Chamonix´ klassikere. Det er en 20 km lang nedkjøring som starter på toppen av selveste Aguille du Midi på 3812 moh. Turen går over isbreen Mer de glace og ender sammen med breen ved Montenvers togstasjonen, eller om du er heldig og det er nok snø – i sentrum av Chamonix på 1035 moh.

Turistkontorene vil kanskje ikke lokke med stjernestøv og enhjørninger. Men jeg lover, skituren er i den ligaen. Chamonix kan ha en overveldende effekt når man befinner seg midt i sentrum og hvoren man snur seg er omringet av fjell som skyter 2-3000 meter høyere enn deg. Lokalbefolkningen snakker om “valley fever” som en aksptert tilstand, og nikker gjenkjennende om du sier du lider av dalfeberen en dag. Og det er nettopp denne kontrasten som er med på å gjøre Vallee Blanche så spesiell. På 20 minutter er du løftet opp fra dalen til toppen av verden – 3812 moh, Aguille du Midi. Borte er følelsen av å bli slukt av fjell, plutselig er du en del av dem.

Mama Midi drysser stjernestøv i øynene dine, og enhjørningene leder ann inn mot Mont Blanc-massivet. Mulig det skylles oksygenmangel pga den akutte tynne luften man utsettes for, men Aguille du Midi byr på en spesiell opplevelse.

Aguille4

Utstyr som kreves:
Ski eller snøbrett
Hjelm
Skredutstyr
Stegjern
klatresele
Breutstyr: tau og isøks (av noen i turfølge, da gjerne guiden)

Lengde: 3-4 timer avhengig av hvor mange ganger du stopper opp for å nyte utsikten.

Det anbefales å ha guide på turen. Er det oppkjørt kan du følge sporene som er kjørt tidligere, men du krysser en bre, og det er bresprekker langs hele ruten.

 

Vallee Blanche steg for steg

 

Aguilleview
Aguille du Midi, 3812 moh.

Morgenutsikt: Det store spørsmålet, er det for mye vind? Rapportene melder 60 km vind på toppen, og vi er usikre på om gondolen går.

Sophie

Den går! Men vi kjenner litt på nervene når det alle snakker om rundt oss er om det er trygt å kjøre Valle Blanche med denne vinden. Guiden vår idag, Giuliano Bordoni, en god venn (som også er fjellguide), virker derimot lite påvirket av alle andres bekymring og mener at dette går helt fint.

IMG_0073
Foto: Giuliano Bordoni (http://whitelineguides.com )

På toppen rekker vi såvidt å få et innblikk i den magiske verden blant de spisse spydene på 3800 meter, før vi må pakke oss inn på grunn av bitende vindkast. På med stegjern og bundet inn i taulag går vi ned ryggen fra Aguille du Midi og ned til platået under hvor skituren begynner. På vinterstid er ryggen bred med tau på begge sider, og det er ikke noe problem å gå ned. Det er allikevel ganske bratt, og er det isete forhold bør man ha stegjern.

IMG_0080
Foto: Giuliano Bordoni http://whitelineguides.com

Av med stegjern, og på med ski, vi er klare til å sette utfor kanten og ned på breen.

IMG_0086 copy
Foto: Giuliano Bordoni http://whitelineguides.com

Guiden vår hadde rett, så fort vi er nede på breen er vi ikke like utsatt for vinden på samme måte, og selv om det kommer noen kast er det generelt fantastiske forhold med blå himmel og kjempefin snø.

IMG_0140
Foto: Giuliano Bordoni http://whitelineguides.com

Vallee Blanche er absolutt ikke en aggressiv skitur. Normalruten, som vi kjørte, har ingen spesielt bratte bakker, det eneste man skal være obs på er bresprekkene som på visse steder befinner seg på begge sider av løypa.

VB10

Selv om turen ikke byr på den mest utfordrende skikjøringen, er det allikevel ikke det du tenker på. Det du tenker på er den fantastiske naturen du har rundt deg på alle kanter. Du kjører forbi gigantinske steinformasjoner og spisse fjeltagger.

IMG_0188
Foto: Giulano Bordoni http://whitelineguides.com

Og ikke minst, følelsen når du snur deg og innser størrelsen og omfanget av isbreen du kjører på.

IMG_0217
Foto: Giuliano Bordoni http://whitelineguides.com

Siste stykket ned til enden av breen er relativt flatt  (kan være utfordrende for snowboardere). For meg var det like greit siden jeg ikke klarte å ta øynene fra fjelltoppene rundt uansett. De svarte kråkene, som sies å være alle sjelene som har mistet livet i fjellet iløpet av årenes gang, sirklet rundt oss der vi sakte gled nedover.

VB12

Enhjørninger og stjernestøv er vanskelig å fange på kamera, de må rett og slett bare oppleves selv. Men det var de emojiene jeg brukte for å beskrive følelsen av å få kjøre ski gjennom kanskje den vakreste dalen i verden.

IMG_0283
Foto: Giuliano Bordoni http://whitelineguides.com
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this