Du ser kanskje ikke for deg å feire sommerferien i Finnmark?
Her hvor jeg bor er gjennomsnittstempen i juli på 11 grader. Det lyser ikke sommerferie av det kanskje.. men hold den tanken.. lukk øynene og se for deg dette scenarioet:

Teltet er satt opp og du sitter alene på en kritthvit sandstrand og skuer utover horisonten, bølgene skyller inn mot land og solen ligger og dupper i havet. Solen har ingen planer om å synke i horisonten. Det er nemlig midnattsol og du er i vakre Finnmark

Se der ja, frister kanskje litt allikevel?
Jeg tenkte å dele tre fine turer med dere, litt for alle og enhver og uten alfor stor vanskelighetsgrad.

Det er uendelig med perler her. Du trenger ikke å reise sydover mot varmere strøk for å få hvite langstrakte strender. Her kan man ofte ende opp med å ha hele stranden for seg selv, men det kan nok være greit å pakke sommerullgenseren allikevel. Temperaturen her oppe varierer ofte.

Kunne skrevet side opp og ned om turperler her, men denne gang skal jeg nøye meg med å skrive om tre flotte turperler langs kysten av vest Finnmark.

Sørøya (Sállan) , Den grønne øya i Nord.

Er norges fjerde største øy og ligger i både Hammerfest og Hasvik kommune. Landskapet på sørøya er godt variert alt fra bratte fjellsider som stuper ned i havet, til lettgått viddeterreng. Ikke minst utallige bukter med kritthvite langstrekte sandstrender og sist men ikke minst er det flust med gode fiskevann på øya. Jeg har ved flere anledninger gått på tur her uten og møte et eneste menneske. Du kan kjenne på friheten av være alene på tur her.

Storsand på Sørøya

Adkomst:
Denne flotte plassen ligger ikke så langt fra Akkarfjord havn. Hit kan man komme seg ut med Hurtigbåt fra Hammerfest havn til. Det tar ikke lenger enn ca 30 minutter og turen ut er også helt fantastisk.

For rutetider for både buss og båt bruker du Snelandia. Kommer du med flyet fra f.eks Alta, tar du hurtigbåt til Hammerfest. Fergeleie er kun 700 meter fra selve flyplassen. Deretter går det daglig båt ut til Akkarfjord havn.
https://snelandia.no/

Avstand:
Turen er på ca 7,4 km tur retur. Det går grusvei helt ut til Storsand så det er en fin mulighet å sykle ut dit. Når du er kommet til Akkarfjord holder du til venstre i første veikryss. Deretter følger du veien til du er fremme ved stranden.

 

Har du lyst til å ta flere netter her på Storsand så anbefaler jeg å gå til Sandfjellet fra Storsand. Fra sandfjellet får du en flott utsikt mot kamøyene blant annet, du får også se gamvik og havet ute i det fjerne. For å komme seg til Sandfjellet følger du grusveien forbi storsand for deretter følge sti som går like utenfor gjerdet eiendom.

Denne turen egner seg for alle. Ved å velge denne flotte plassen får du en god smakebit på hva Finnmark har å by på. Kanskje får du sett sel også. Sørøya har et rikt dyre og fugleliv. Sist gang jeg var på Storsand så vi sel og flust med hare.

Kjøttvika på Sørøya

Utsikt utover Kjøttvika

 

Adkomst:
Denne turen har også utgangspunkt fra Akkarfjord havn. Her tar du  båt ut til Akkarfjord  (for rutetider i finnmark bruker du Snelandia) se link ovenfor.

Avstand:
Turen er på ca 13 km tur retur.
Når du går fra havnen tar du til høyre ved første kryss og følger veien som går mot Gamvik.

Følg veien til har gått forbi småvannene her følger du merket rute mot Tarhalsen og Kjøttvikvarden. Følg stien til du er kommet til Kjøttvikvannet. Her er det også utallige muligheter for overnatting i telt, du kan ligge oppe ved kjøttvikvannet og skue utover bukten og fuglefjellet i det fjerne. Du kan gå ned og sette opp teltet ved en av de to strendene. Herfra har du også relativt kort avstand til Kjøttvikvarden som er verdt å få med seg.
Her kan du sitte i teltåpningen og se havørna sirkle over deg og høre rypa kakle i det fjerne.
Denne turen er mer krevende og det er viktig med gode stabile fjellsko. På sommerstid kan også havtåken komme så det er viktig å ha med kart, kompass og eventuelt også gps.

Har du lyst til å være her over flere dager er det flust av turmuligheter i området. Du kan følge dnt merket rute videre opp til Kjøttvikvarden, eller du kan gå fyrvokterveien helt ut til nordspissen av øya. Det er her ruten Sørøya på langs går. Denne ruten har nylig blitt merket, men den kommer jeg tilbake til i et annet innlegg. Har du lyst til å overnatte innomhus så ligger det en ubetjent hytte ved gamvikvatnet og helt ute ved tarhalsen.

Ytre Forsøl på Kvaløya (Finnmark)

Ved første øyekast kan Kvaløya virke som en stor øy dekket av stein, men leter du litt kan du finne noen (mange) fine perler her også. Skal du i samme slengen ut til Sørøya så passer det vel fint med en liten strandtur her først. For meg så er denne turen en nærtur, men den er en mine favoritter. Her har jeg badet både vinter og sommer.

Adkomst:
For å komme hit kjører du videre fra Hammerfest på r391 mot Forsøl. Kjør gjennom tettstedet til du kommer til Barneskole/Barnehage. Her finner du parkeringsplass og du ser stien tydelig fra parkeringen.

Avstand:
Tur retur ca 2 km.
Dette er også en tur for de aller fleste. Du Følger sti opp en liten stigning før du kommer oppe på høyden og får et flott skue over den lille bukten. Den stien er ikke merket men er godt synlig i terrenget.
Her har du en fantastisk liten strand, det finnes også bålplasser og det er gode muligheter for å ligge i telt her.

Utsikt fra Hammerfest. Ute i havet ser du Sørøya

Utsikt fra Hammerfest. Ute i havet ser du Sørøya

Tåken ligger tett over Storsand

Tåken ligger tett over Storsand

Sandfjellet på Sørøya

Sandfjellet på Sørøya

Middag i Ytre forsøl i mai.

Middag i Ytre forsøl i mai.

Utsikt over Kjøttvika på Sørøya

Utsikt over Kjøttvika på Sørøya

Bading i Forsøl i april.

Bading i Forsøl i april.

 

 

Strandliv i Finnmark anbefales.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this