Når jeg står opp er det klarvær. Sola skinner og gradestokken viser et par plussgrader. I natt skal jeg ligge ute. Det er den 11. November og månen vil være på det nærmeste punktet i banen den går i rundt jorda. Det vil si at den kan oppleves ca. 14 % større og opptil 40 % mer lyssterk enn normalt.

Det er formiddag før jeg pakker sekken og setter kursen mot utsiktspunktet Oddersjaa i Kristiansand. På veien møter jeg mange mennesker som har vært på søndagstur til Den Omvente båt, et populært turmål i nærheten av utsiktspunktet jeg skal til.

Det første jeg gjør når jeg kommer frem er å finne to solide trær med passende avstand, slik at jeg kan henge opp hengekøya mi. Når den er oppe, sanker jeg ved – masse ved! Det blir mange timer å fyre bål, da mørket snart faller på og nattens ”happening” ikke skjer før rundt 03:30 her sør i landet i følge Røed Ødegård. Jeg sitter lenge og stirrer inn i bålet. Flammene er nesten hypnotiske.

Bål, bålkos, en natt under åpen himmel. supermåne
Bålkos. Foto: Maria Stray

I natt er det stjerneklart. Jeg har utsikt over Kristiansand by og store mørke skogsområder. Månen har enda ikke dukket opp, og gjør det heller ikke før om noen timer. Jeg tar bilder av byen og lysene den sender ut, av nattehimmelen og bålet. Byen, stjernene og bålet lyser i kontrast til den bekmørke natten. Duften av tyri fyller luften når flammene får tak i en ny kubbe jeg legger på bålet. Dette er en av de beste duftene jeg vet om.

Før jeg vet ordet av det har det gått seks timer, og jeg bestemmer meg for å ”hoppe i køya”, bokstavelig talt. Vekkerklokka er satt til 03:30. Jeg får ikke sove med det første. Verdens største kinolerret er spent opp like foran øynene mine og himmelen spiller det vakreste stjernespill. Det går nesten ikke an å legge seg til å sove under slike omstendigheter. Noen ganger må søvnen vike for viktigere ting, tenker jeg, og blir liggende å bare se.

Alarmen ringer og jeg snur meg motvillig rundt i soveposen. ”Årh, er klokka slagen allerede?”. Jeg vil ikke opp av posen, og titter opp på himmelen, men kan ikke se månen. Jeg blir liggende å observere himmelen en stund. Inni posen er det varmt og godt, utenfor er det minusgrader i natt. Mellom noen grantrær får jeg plutselig øye på en sterk lyskilde, der er den! Da er det ikke annet å gjøre enn å komme seg ut av posen og finne frem kameraet.

Verdens største kinolerret, stjernehimmel, supermåne.
Verdens største kinolerret.

Jeg er ikke akkurat noen fotograf, men jeg synes det er veldig moro å ta bilder! Dette er mitt første forsøk på å ta bilder på nattestid, så jeg må prøve meg litt frem. Etterhvert som tiden går kommer månen frem fra trærne og lyser mot meg like over Kristiansand by. Det er virkelig vakkert. Jeg tar bilder og ser på himmelen i flere timer, for jeg kan bare ikke legge meg igjen. Himmelen er så utrolig klar, månen lyser så sterkt. Det er fasinerende å se at stjernene ”flytter” seg på himmelen. Det er rett og slett magisk. Et stjerneskudd daler ned over byen og jeg kjenner meg heldig.

Mine bilder kan ikke måle seg med det jeg faktisk så denne natten, men det var gøy å prøve! Dette skal jeg så visst gjøre igjen, men først vil jeg sette meg inn i hvordan jeg skal ta gode bilder om natten . Hvor deilig er det ikke å sette av en hel natt bare til å fyre bål og kikke på himmelen?

Bålkos, bålfilosofi, turjente, Sørlandet. Oddersjaa. Natt under åpen himmel. Supermåne
Bålfilosofi under stjernehimmelen.
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this