Sommeren 2020 var vi som resten av landets befolkning på roadtrip på Vestlandet. Vi var innom Bondhusvatnet, Lærdal, Lovatnet, Ulvesund Fyr, Kannesteinen og Vestkapp før vi kom til reisens største høydepunkt, nemlig Runde Fyr.

På den lille øya Runde i Herøy kommune på Sunnmøre finner finner du litt av hvert. Dette er nemlig en fugleøy med et yrende liv ytterst i havgapet. Faktisk det mest artsrike sjøfuglstedet i hele Skandinavia! Det er jo veldig gøy, men hovedgrunnen til at vi valgte å legge inn en avstikker her var altså Runde Fyr, hvor vi skulle tilbringe en natt. For å komme seg dit må man ta en liten tur over øya, og det skal vi fortelle mer om her!

Fire jenter utenfor Runde fyr
Fire glade fyr-beboere!

Et yrende fugleliv på veien til Runde Fyr

Vi parkerte bilen på en stor parkeringsplass rett før Goksøyr, og gikk et lite stykke på veien før vi fant den bratte stien som skulle føre oss opp mot Rundebranden. Der var det satt opp illustrasjoner av det yrende dyrelivet du kan oppleve på Runde, til stor glede for fugleentusiasten Helene! Plakaten gav lovnader om både havørn, skarv og storjo, i tillegg til steinkobbe (sel), pinnsvin og ikke minst spekkhogger. Men mest av alt håpet vi å se den lille, søte lundefuglen.

Vel oppe den første bakken så vi at dette var et høyt verdsatt sted med god tilrettelegging for både mennesker og dyr. Menneskene skal holde seg på stier og snekrede ramper slik at fuglene kan leve uforstyrret på fjellet. Rampene satt vi egentlig stor pris på, for det var både vått og gjørmete på fjellet.

Tre jenter på toppen av fuglefjellet på øya Runde
Fugletitterne!

Vi opplevde utrolig utsikt mot Norskehavet og speidet med stor iver etter spekkhoggeren. Den glitret dessverre med sitt fravær, men både havørn, havsule og skarv var fast inventar på himmelen. Forbi Skarveura fikk vi også en vakker utsikt over målet vårt: Runde Fyr. Vi spaserte videre og glemte nesten hvor bratt det var på vei ned til fyret, for omgivelsene var så vakre.

Et selvbetjent fyr midt i havgapet

Runde Fyr er en av 80 fredete fyrstasjoner i Norge og heldigvis for oss er det tilgjengelig for DNT-medlemmer! Fyret er bemannet med DNT-vert og har 24 sengeplasser. Det er selvbetjent, noe som betyr at det har et fyldig spiskammers du kan forsyne deg av mot betaling. Perfekt hvis du har glemt noe, eller hvis du ikke vil pakke med deg så mye i sekken.

Etter at vi fikk installert oss på det sjarmerende loftet med senger og madrasser, var det bare å skifte til badedrakt for et svært friskt bad i sjøen! Tre av fire hoppet uti, fjerdemann ofret seg siden vi tross alt trengte en fotograf. Det ble en kald, men deilig fornøyelse!

Det gode øy-liv!
jente bader på runde fyr
Iskald fornøyelse 🥶
Jentene på loftet!
Middag på Runde fyr
Pasta ala Gunhild

Etter badet satte vi i gang med middagen. På det fullt utstyrte kjøkkenet gikk det som en lek! Fast turkokk Gunhild disket opp med en deilig pastasalat og hvitløksbrød. Resten av kvelden gikk med til skravling og kos før roen senket seg på loftet. Alle var enige om at vi hadde hatt en svært fin dag!

Retur med håp om å spotte lundefugl

Vi likte oss så godt på Runde at vi gjerne skulle tatt en natt til, men det var dessverre fullbooket. Vanligvis har DNT-hyttene plass til alle som trenger det, men på grunn av Covid-19 restriksjoner må de ha strenge regler. Derfor var det ikke annet å gjøre enn å spise frokost, pakke sekkene og vende nesa tilbake mot Goksøyr.

DNT-Hytta På Runde
Koselig smau
Motbakke Fra Runde Fyr
Farvel, Runde fyr!

Dessverre var det kraftig tåke denne dagen, så håpet vårt om å se lundefuglen var ikke stort. Men siden vi først var her ute skulle vi da gi det en sjanse! Vi fikk karret oss opp de bratte bakkene opp fra fyret, og gikk til den siden på øya hvor lundefuglene holder til. Fordelen med tett tåke er at de med kraftig høydeskrekk (Gunhild) ikke skjønner hvor sinnsykt bratt det er to meter fra stien, der fjellsiden stuper rett ned i havet. Ulempen er at man ikke får sett en eneste liten lundefugl…

Tåke på Fylefjellet på Runde
Skimter noe i det fjerne?
Tett tåke på lundefugl-titting
Ikke så perfekt vær for fugletitting, dessverre.
En Storjo på fuglefjellet på Runde
Hei, Storjo!

Turen var uansett kjempefin, vi så masse fine sauer og like før nedstigningen fikk vi sett en Storjo på nært hold!

Vel nede igjen kjøpte vi oss hver sin is i kiosken på campingplassen før vi trasket tilbake til parkeringen. Et nytt bad var på sin plass, før roadtrippen tok oss videre til siste stopp på reisen – Vågå. Der var det også veldig fint, men det får vi skrive mer om en annen gang!

Har du også lyst til å turen til Runde Fyr? På ut.no finner du informasjonen du trenger!

Takk for turen!
//Gunhild og Helene

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this