Hengekøyetur til Flyene.

På ruta mellom Trollstigen og Geiranger kan du ta en 14 km avstikker du ikke vil gå glipp av! 99% av alle besøkende i regionen velger å følge “The Golden Route”, og tar til høyre i Valldal sentrum mot Geiranger. Tar du derimot avstikkeren til venstre i Valldal sentrum, og følger verdsarvfjorden Tafjorden til enden, kommer du til friluftseldoradoet Tafjord og hjertet av Tafjordfjella.

Den lille bygda Tafjord har få overnattingssteder for besøkende, men har du med telt, hengekøye eller lakenpose er du godt forberedt enten du sover ute eller på en DNT hytte. Ønsker du derimot å sove i historisk luksus og nyte naturen på dagtid – anbefaler jeg Olagarden i Tafjord.

Som du kanskje allerede har forstått, er Tafjord en bygd uten masseturisme hvor ekte naturopplevelser står i fokus. Unik, fredfull og vill natur definerer bygda, og er et glimrende startpunkt for turer for hver en smak!

FOR BARNEFAMILIEN

Muldalen og Muldalsfossen utsiktspunkt

Stien opp til Muldalen er godt opparbeidet og har totalt 13 svinger.

Kjør ca 11 km fra krysset i Valldal sentrum. Etter Langetunnellen kommer du til Muldalsvika hvor det er en stor parkeringsplass på venstre side av veien. Fra parkeringen går du ca 140 meter langs bilvei videre innover mot Tafjord, før du kommer til en god firhjulingvei som slenger seg oppover Muldalslia. Veien opp til fjellgården Muldal på 370 moh er ca 2 km og tar i underkant av en time med små barn. Vel oppe i Muldalen ser man Muldalsfossen stupe over kanten på hengedalen ned i fjorden. Går man over brua og gjennom tunet kan man gå videre på en sti ned til Muldalsfossen utsiktspunkt.  Her får man en fantastisk utsikt over den 96 meter høye fossen. Selv om det er delvis gjerdet ned til utsiktspunktet, så er enkelte punkt eksponert, så jeg vil absolutt anbefale å ikke la barn og unge springe i forveien.

Stien ned til Muldalsfossen utsiktspunkt er utstyrt med gjerde på enkelte steder.
Muldalsfossen utsiktspunkt

Turen kan også forlenges en liten time inn til Tafjordsætra og Reinheimen Nasjonalpark.

Les en mer detaljert beskrivelse her.

TIL INSTAGRAMPROFILEN

Flyene

Turen til Flyene passer både store og små. Det kan også anbefales å ta med telt eller hengekøye

Flyene er en tur som passer de fleste, og gir en utrolig utsikt over Tafjorden og omkransende fjell, og innover i Tafjordfjella. Turen starter ved DNT hytta Kaldhussæter, og går skrått utover og oppover lia i ca 3 km og stiger ca 250 høydemeter. Bilen kan parkeres ved den nye selvbetjente DNT hytta Kaldhussæter som åpner i slutten av juli 2020. Fra Valldal sentrum tar det ca 30 minutt å kjøre til parkeringen. Dersom du synes dette er en lang avstikker, så kan jeg virkelig anbefale å kombinere denne turen med en overnatting på DNT hytta, eller hengekøyeovernatting på Flyene. Er du på søk etter det ultimate stedet å overnatte i hengekøye – så er dette plassen!

Mer detaljert beskrivelse kan du lese her.

 

FOR DE EVENTYRLYSTNE

Breinausas fortopp 1174 moh

Daurmålshaugen på vei opp kanten til Breinausas fortopp. Tafjorden i bakgrunnen.

Denne turen går utenfor merkede stier, og man må kunne bruke kart og kompass for å finne frem.

Turen til Breinausa har samma startpunkt som Muldalsfossen, men etter fjellgårdene Muldal fortsetter du videre fremover Muldalen i 2,5 km til du kommer til brua før Tafjordsætra. Frem til Tafjordsætra er det god sti i flatt terreng. I krysset før brua til Tafjordsætra tar du til høyre og følger DNT merking mot Reindalssætra i ca 1 km til ca 900 meter høyde. Når stien begynner å flate ut går du av stien og skrår skrått oppover, vest mot Daurmålshaugen. Ved Daurmålshaugen vil Tafjorden komme til syne og du får en fantastisk skue over Indre Sunnmøre. Fra Daurmålshaugen følger du kanten/eggen videre oppover til fortoppen 1174 moh som gir storslått utsikt over både Tafjorden og Tafjordjella. Selv om ruta går på kanten, kan man holde god avstand fra den loddrette veggen og unngå eksponerte områder.

På vei opp til Breinausa får man god utsikt over majestetiske Trollkyrkja. Denne turen kan man nå fra Tafjordsætra, Fjørå eller Valldalen.

FOR GEOLOGEN, HISTORIKEREN OG DE LEKNE

Tafjord Kraft og Skredsenter

Klatreveggen på senteret. Bilde eies av Kraft og Skredsenteret.

Gamle K1 (Kraftstasjon 1) ble for noen år tilbake restaurert og bygd om til et spennende senter for kraft- og skred. Her får du et dypt og følelsesmessig inntrykk av ulykkesnatta 7. april 1934 med bilder og video, samt økt kunnskap om skred. I tillegg til historie- og kunnskapsformidling, har senteret Spennede aktiviteter for barn som f.eks klatrevegg, kjempesklie, skmredsimulator, escape-room etc. For mer informasjon om senteret og åpningstider – besøk deres hjemmeside.

 

Skredsimulator på Tafjord Kraft og Skredsenter. Bilde eies av Kraft og Skredsenteret.

Anbefalt tidsbruk er 1,5-2 timer, og kanskje kan dette kombineres med en fottur til Muldalen? Eller Kallskaret?

Er du interessert i å oppleve mer av Tafjord uten å ta beina fatt – vil jeg anbefale en biltur til Zakariasdammen.

Kallskaret Naturreservat

Kallskaret med Hornet og Tafjordfjella i bakgrunn.

Turen starter ved Onilsavatnet over bygda Tafjord. Herifra følger du merket sti til Herdalen. Turen er ikke lang, men med nesten 700 høydemeter over  2,5 km kan det fort bli en syrefest for låra. Den siste kilometeren er dekt av olivinstøv, og ved mye nedbør kan dette være litt sleipt. Rett før toppen står en svær pinakkel i olivin, Kallen, som mange mener ble stående når “det store raset gikk”. Olivin er en svært løs mineral, så jeg anbefaler ingen å gå for nærme Kallen. På toppen av skaret venter Kallskaret Naturreservat som mange mener er det nærmeste vi mennesker kommer månen. Turen kan enten gå i retur samme vei, gå videre til en 360 graders utsikt på Kallskarsegga, eller gå videre over fjellet til Herdalssætra. Her er det fremdeles aktiv seterdrift med deilige smaksprøver og mulighet for overnatting.

FOR VILLMARKINGEN

Flerdagerstur i Tafjordfjella

Tafjordfjella. Bilde av: @oslodogrunner

 

Vill, vakkert, urørt og romantisk. Er du på utkikk etter en ekte naturopplevelse i urørt og massiv natur? Kanskje du ser etter det perfekte fiskevannet, eller ønsker bare å koble av i noen dager? Eller kanskje familien ønsker å ta sin første villmarkstur? Tafjordfjella har noe for en hver smak – enten du ønsker å gå på “ukjente” topper, eller ønsker å gå langs trygge DNT stier. Tafjordfjella har mange selvbetjente DNT hytter som kan benyttes, eller du kan pakke teltet i storsekken og jakte på gylne øyeblikk. På DNT Sunnmøre sine hjemmesider og UT.no finner du mye informasjon om mulighetene. Mange bruker inngangsportene i øst når de besøker Tafjordfjella, men som vassekte Tafjording, er det kontrastene  i Tafjordfjella Vest som gir uforglemmelige naturopplevelser. Både Zakariasvatnet, Rødalen og Muldalsvika er fine startpunkt for flere dager med eventyr i Tafjordfjella.

 

Telttur i Tafjordfjella. Bilde: @oslodogrunner

ANDRE BESØKSTIPS TIL AVSTIKKEREN

Tafjordnaustet |Tafjord Camping | Tafjord Båthavn og Bistro | Tafjord Friluftsbad (stengt 2020 grunnet korona) | Guidede fjellturer og kajakkturer 

Skulle du ønske å utforske Tafjorden fra en kajakk eller kano kan dette leies her – utleie i Tafjord. Jeg driver en liten opplevelsesbedrift i Tafjord, og kommer gjerne med tips og råd til turer i området. Ikke nøl med å ta kontakt med meg på Instagram, eller via vår hjemmeside.

Dersom du ikke har bil anbefaler jeg å ta en tur innom dette innlegget!

Kajakktur i Tafjord

 

Tursmil fra Tafjord 🙂

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this