Vennetur. Familietur. Småbarnstur. Kjærestetur. Klassetur. Hyttetur. Telttur. Langtur. Dagstur. Sommertur. Vintertur. Vårtur. Høsttur. Sætertur. Fisketur. Jakttur. Bærtur. Kanotur. Skitur. Topptur.  Treningstur. Historietur. Tafjordfjella.

Tafjordfjella er min aller største kjærligheit; med eit kretsløp av kraftige fossefall, ubegrensa mengde filtrert brevatn og  ein muskuløs fjellstruktur med eit hint av mineralet Olivin. Sjølv når himmelen pøsar på med ustoppelege mengdar regn kjempar naturen her for å vise seg frå si beste side. Jotunheimen, Setesdalen, Lofoten..you name it; alle dei område er utan diskusjon vakre – men i dette området kan du møte alt av terreng på ein og samme tur.

Her i området kan ein lett ta ein vekes tur utanom felles-feriar og ikkje møte nokon andre, sjølv om himmelen har lave verdiar av skydekket.

DCIM100GOPRO
Frå Kaldhussætra opp mot Illstigen. Denne ruta er ikkje beskrevet under, men er man på utkikk etter ein fin dagstur er ruta fra Kaldhussætra til Herdalen svært fin.

Tafjordfjella er eit forholdsvis lite fjellområde på Nordvestlandet som ikkje var særlig kjent før friluftslivtrenden starta etter millenniumsskiftet. Dette fjellområdet ligg på grensa mellom Møre og Romsdal, og Oppland. Austlege delar av Tafjordfjella ligg i Reinheimen Nasjonalpark med viddelandskap, mens vestsida av Tafjordfjellar strekkar seg heilt ut til fjellsidene rundt Tafjord og Geiranger. Nordaustlege del av Tafjordfjella grensar mot Romsdalen og er prega av dette med sine djupe dalar.

Korleis kome seg hit?

Dette er ikkje det lettaste fjellområdet å nå med offentleg transport, men med tålmod og planlegging er det absolutt mogleg. Ein kan sjølvklart tenke dette er kjipt, men fordelen med dette er kor fantastisk isolert og naturnær ein kan vær over lang tid. Her i området kan ein lett ta ein vekes tur utanom felles-feriar og ikkje møte nokon andre, sjølv om himmelen har lave verdiar av skydekket.

Det er fleire innfallsportar inn i Tafjordfjella, men det er enkelte startpunk som blir oftare nytta enn andre. Under kan du fange opp nåkre tips til korleis du kan kome deg dit, og kva som er fordelar/ulemper med dei ulike startpunkta.

 

Besøk Tafjordfjella med bil:

Frå Tafjord- området

Rødal, Kaldshussæter, Litlejordhornet, Kaldskaret
Utsikt frå Kaldskaret mot Rødal, Kaldshussæter, Litlejordhornet og Kaldskaret.

 

2013-07-11 21.47.27
Litlejordhornet med olivinflekkar i forgrunn. Olivin er ein sjelden mineral som ein finn flekkvis i Tafjordfjella.

Skal du starte frå området rundt, og i Tafjord, so anbefalar eg å ha bil. Det er en moglegheit å ta buss til Valldal, og herrifra taxi innover fjorden (ca 15 km t Tafjord, og enda ei lita mil inn til Kaldhussæter/Rødal)

Ingen av inngangane frå Tafjordområdet vert kvista vinterstid.

//Muldalsvika

Turen startar opp frå vegen inn til Tafjord i Muldalsvika . Stien kronglar seg oppover fjellsida til garden Muldal som ligg på 350 moh. Oppe i Muldal stupar elva ned i eit 200 meter djupt  jøl, og ved å ta ein liten avstikkar kan ein gå ut på eit utkikkspunkt å studere eit av Sunnmøres høgaste fossefall. Denne elva er regulert av Tafjord Kraft og vannstanden kan derfor varierast mykje. Vidare følgjer stien innover Tafjordsæterdalen, og inn på Tafjordsætra. Denne inngangsporten har relativ lang anmarsj inn til hyttenettveket i Tafjordfjella, men til gjengjeld er dette ei frodig rute med store kontrastar. Fra denne inngangsporten kan du nå den gamle tømmerhytta Vakkerstøylen og den sesongbetjente Reindalsseter.

2013-07-10 02.20.04
Frodig sti innover frå Muldalen til Tafjordsætra.

 

IMG_2247
Innover Tafjordseterdalen frå Raudnakken. Stien til Vakkerstøylen følger elva innover, medan stien til Reindalsseter går innover til høgre.

 

IMG_2150
Frå brua ved Tafjordsætra. Sti-skille mellom Vakkerstøylen og Reindaslssseter.

 

//Zakariasdammen

Dette er kanskje den mest brukte inngangen frå Tafjordområdet, men både store, små, spreke og mindre spreke kan klare turen fram til Reindalsseter. Framme ved Zakariasvatnet er det gode parkeringsmoglegheitar, og turen fram til Tafjordfjellas einaste betjente hytte, Reindalsseter, er forholdsvis kort. Denne turen er usedvanleg fin med kraftige fossefall, hengebruer, og fine kontrastar til frodig natur og gråblanke fjellformasjoner. Reindalsseter har som tidligare nemnd eit mangfald av merka stiar i alle retningar vidare inn i Tafjordfjella.

//Rødal

Vel framme ved  taubana i Rødal startar stien fram til Danskehytta. Stigninga er noko brutal i starten, men lengda på etappen er kort med sine 6 km – og er den kortaste vegen inn til sol-fylte Danskehytta. Dette er hytta med kanskje den finaste utsikta i Tafjordfjella, og er du på utkikk etter ein uforgløymeleg solnedgang er dette hytta du ska besøke. Med sin beliggenhet på 1450 har du utsikt i alle retningar: vestover har ein det kuperte fjordterrenget, nordover den fine aust-vest overgangen, og austover det typiske viddelandskapet mot Reinheimen. Dette er vikelig hytta som er plassert i overgangen mellom aust- og vest-Norge. Danskehytta er eit godt utgangspunkt for turen til Storfjellet (1821 ) med panoramisk utsikt.

 

//Kaldhussæter

Dette er den siste innfallsporten frå vest. Denne turen har noko lengre anmarsj til Danskehytta, og har noko få hundre meter meir stigning. Denne turen kan bli noko lang for vår yngste generasjon, men sjølve terrenget er fint å gå i. Den første stigninga opp til går på grusvei før ein går over på sti/stein innover til Fitvatnet og vidare innover Kaldhusseterreindalen. Fiske i Fitvatnet er absolutt og anbefale dersom ein vil nyte ein kortreist middag på Danskehytta samme kveld. Denne turen er prega av det typiske solid-fjell til brevatn som ein har mykje av i dette området.

Bilde 358
Utsikt innover Via frå Middagshornet. Dette er ei alternativ rute til Danskehytta vinterstid – ikkje kvista.

 

2014-04-23 02.32.16
På vei nedover frå Fitvatnet til Kaldhussætra etter ein vintertur i Tafjordfjella.

 

Frå Valldalen

// Grønningsætra

Dette er ein inngang som blir godt brukt dersom ein har tilgang på bil. Grunna vinterstenging av Trollstigen er denne noko kronglete å nå, men til gjenngjeld kan ein få ein fin kjøretur over Trollstigen sommarstid. Er du interessert i fjellfiske og toppturar vil dette klart være den inngangen du skal velje. Gode fiskevatten ligg lett tilgjengeleg nærme stien og er ein dagtur unna. Tjønnebu er første hytta på denne vegen og ligg flott plassert over skoggrensa. Her er det mange middels dags-toppturar innan rekkevidde både sommar og vinter. Skulle du ynskje fleir toppturar vil turen vidare inn på Vakkerstølen være å anbefale.

16468654_10158082750285648_1027115710_n
Vegen nedover frå Trollstigen til Grønning – ekstremt fint på hausten!

 

Besøk Tafjordfjella med offentleg transport:

Frå sør: Riksvei 15

//Grotli

Dette er ein godt brukt startplass både sommar som vinter. Det positive med å starte turen frå sør er at her kan offentleg transport benyttast frå Oslo (Rute NX146). Ved start i Hamsevika eller Grotli Høyfjellshotell har du den lettaste anmarsjen inn på Danskehytta, spesielt vinterstid. Terrenget har ei gradvis stigning over 12 km og går i ope og lettgått terreng. Ein annan fordel med denne sida av fjellheimen er den stabile vinteren. Området har ofte gode snøforhold både tidlig og seint i vinterhalvåret. Turen inn til Danskehytta er vintermerka delar av vinter/vår, og skulle du ønske å bevege deg lengre innover fjellheimen vil det også være kvista vidare nordaustover til Veltdalshytta kor toppane Tordnosi og Karitind stend å rugar høgt.

2014-04-22 01.18.05
Utsikt frå Veltdalshytta mot stien vidare til Danskehytta og Reindalsseter.

 

2014-04-22 03.21.29
Solnedgang frå Veltdalshytta.

//Billingen

Dette er også eit inngangspunkt buss NX146 kjøyrer. Dette er igjen ein fin inngangsport for både sommar- og vinter-merka ruter. Sommartid går stien kilometervis langs langstrakte fjellvaten i noko steinete terreng. Eg er ingen fan av stein, men vinterstid er denne ruta verkeleg behagelig å gjennomføre.  Herrifrå kan du ta turen inn på moderne Veltdalshytta, krigshistoriske Fieldfarehytta eller topptur-eldoradoet Pyttbua.

2014-04-22 01.17.58
Veltdalen har mykje veivalg for turar vidare innover Tafjordfjella.

 

2014-04-22 15.58.41
Fieldfarehytta. Ei historisk perle.

 

MED TOG + TAXI/BIL

Frå Romdalen

// Brøstet

Dette er kanskje den mest brukte inngangen etter Grotliområdet, og den kortaste vegen inn til topptureldoradoet Pyttbua. Denne er hyppig brukt både sommar som vinter sidan den er forholdsvis nært knytta til aust-Norge. Offentleg transport er mulig dersom ein tek toget til Bjorli for derretter å ta taxi ned til Brøstet. Dette er ikkje lange turen, og er man mange nok vil prisen være overkommeleg. Dette er på lik linje som Grotli og Billingen eit fint startpunk sommar som vinter. Frå Pyttbua har eit godt utgangspunkt for å besøke Tafjordfjellast høgaste fjelltopp, Pyttegga på 1999 moh. Denne toppen er også kjent som Norges første tapar blant 2000-meters toppar. Ein fin rundtur på toppane Karitind, Pyttegga og Høgstolen er også å anbefale som dagstur frå Pyttbua. Skulle du ynske ein meir frodig tur,eller om du er interessert i fisking vil turen mot Vakkerstølen vær å anbefale.

2014-04-20 22.24.47
Utsikt innover Brøstedalen mot Karitind, Høgstolen og Pyttegga.

 

2014-04-21 17.10.43
Karitind – ikkje det høgaste fjellet i Tafjordfjella, men etter mi meining det vakraste.

 

For eksakt dato av kvisting anbefaler eg å oppdatere deg på Ålesund- Sunnmøre Turistforeining sine sider. På ÅST sine sider finn du også informasjon om føremelding i Tafjordfjella.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this