Telttur i påsken? | Turjenter.no

Telttur i påsken?

Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 25.03.16

**Artikkelen er skrevet av Tonje Blomseth

Her er mine 10 beste tips for deg som skal ut på telttur i påsken!

Man ønsker seg og håper på solskinnsvær og skareføre til påske. Det er jo litt nasjonalromantisk å dra på fjellet i påska med kvikklunsj og solkrem i sekken. Bålkaffe og familietid. Hytta og påskeegg. Ja, liste er lang for hva en «typisk norsk» påske er. Desverre, kan vi verken styre vær eller vind – og mange må nok innstille seg på at også denne påska vil få litt ruskevær én eller annen plass i landet.

Men det stopper vel ikke lysten til å dra ut? Jeg skal komme med noen råd og tips til dere som liker å være ute uansett vær. Spesielt da til de som like gjerne tar teltet med seg som påskebolig!

 

1. Vær føre var!

Ta med et godt vintertelt selv om det skulle være meldt vindstille og mildt hele uka. På fjellet kan man aldri vite hva været bringer, og det er fortsatt sesong for vinterstormer selv om kalenderen viser april. Et skikkelig telt med stormmatter må til om du skal på høyfjellet. Da er du sikret å kunne bardunere teltet ekstra godt om det skulle blåse opp, samt at du vil holde på varmen i teltet mye bedre når snøen rundt isolerer.

2. Ekstra med stillongs – og sokkeskift…

Er det noe jeg har erfart – så er det at påska kan fort bli våt og mild. Overvann på isen kan komme over døgnet, og da er det greit å ha ekstra godt med skift til de gangene man enkelt og greit blir nødt til å vade opp til knærne med overvann. Det er ikke alltid så lett å tørke klissvåte klær på telttur, men burde iallefall ha nok med til å kunne legge seg tørr og god for natten.

3. Påskeaften

Kanskje er dere flere som drar på telttur sammen? Ta med påskeegg å gi til hverandre. Garantert noe man blir glad for på tur. Overraskelser! Kanskje lager dere et påskeløp eller påskerebus, så det blir litt vanskeligere. Påskeaften kan være nokså trivelig langt til fjells også – om man bare er litt kreativ.

4. Utnytt solas energi

For å spare litt vekt i pulken eller sekken, kan du for engang skyld droppe en del av batteriene til diverse duppeditter man har med på tur. Invester heller i et solcellepanel som vil lade utstyret ditt, forutsatt at du har noen dager med sol da. Det kommer an på hvilken type panel du velger, men i mange tilfeller vil panelet lade selv med et skydekke. Her kan man spare mye vekt ved å bytte ut mange batterier med ladere istedenfor.

5. Skikkelig mat

Jeg er en fan av at høytider som jul og påske til fjells – skal inneholde litt ekstra. Og da snakker jeg om på matfronten. Det er ikke for noen ting jeg ofte svetter litt ekstra for å kunne drasse med meg god mat som gjør teltturen enda litt koseligere. Det blir ingen påske uten kakao, kvikklunsj i store mengder, appelsiner og solo. Sånn er det bare. Ta med litt ekstra å kose deg med til tross for vekta. Det er verdt det.

6. Soveposevalg

Ta en litt varmere sovepose enn du kanskje tror du trenger. Tidlig i april er det fortsatt ganske kaldt i store deler av landet – på høyfjellet vel og merke. Ikke la deg lure av gode værmeldinger og mildvær. En vinterpose burde være et must, og ikke to sommerposer utenpå hverandre. Å gamle med nattesøvnen vil ikke utgjøre en særlig koselig tur. Heller på den sikre siden, sant?

7. Underlag

Skiføret kan variere nokså mye i april. Bruker du ikke feller eller smørefrie ski – vil jeg anbefale å ta med litt forskjellig å smøre med om du tenker å være over i fjellet en stund. Kanskje noe for de aller mildeste dagene, noe for skareføret og noe for kram nysnø. Ekstra blå smørning bør uansett være med i lomma. Det er jo storfavoritten!

8. Solbriller!!!

Jeg vet de aller fleste skjønner å ta med seg solbriller til fjells. Men jeg føler det er viktig å påpeke likevel at snøblindhet ikke er særlig gøy, og det å ha et par gode solbriller om våren er alfa omega. Fest gjerne brillene med tråd slik at du kan ha de rundt halsen til enhver tid. Da mister man de ikke så lett.

9. Familietur? Telt i nærheten av en hytte..

Kanskje er det denne påska du tar med familien på den første teltturen? Mange vil nok synes påskeferien er en fin mulighet til å teste teltlivet vinterstid med de små. Jeg anbefaler å telte i nærheten av en hytte i tilfelle været skal rase i fra seg, eller at det skjer komplikasjoner. Kanskje fryser den yngste om natta – og istedenfor å måtte avbryte hele prosjektet – kan man jo enkelt og greit ta inn på hytta – og turen er reddet!

10. Se etter barflekker!

Det kommer igjen an på vær og føre, hvor du skal og hvor mildt det er – men barflekker er jo et sikkert vårtegn i fjellet. Disse er fantastiske å telte på! Da kan man tusle rundt i joggesko på sin lille øy og ligge i lyngen å sole seg om det enda skulle bli så bart. Når du er på leting etter campplass, speid etter barflekkene. De er undervurdert!

 
BOSTED: Melhus
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this