Teltvelgeren: Slik velger du det perfekte sommerteltet! - Turjenter.no

Teltvelgeren: Slik velger du det perfekte sommerteltet!

Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 21.04.20
ANNONSE
Innlegget er i samarbeid med Helsport
Foto: Stian Aadland / Reinsfjell Superlight

Vi starter denne guiden med en kort forklaring om forskjellen på kuppeltelt og tunneltelt (som gjerne er et av de første spørsmålene du får når du skal velge telt), og så kommer vi med noen eksempler på mulige sommerscenarioer og anbefalte telt.

Kuppeltelt:

Den enkleste måten å gjenkjenne et kuppeltelt på, er at det er selvstående. Det betyr at du ikke trenger å verken strekke det ut med barduner, eller sette det fast med plugger, og teltet kan settes på svaberg eller små trange plasser. Kuppeltelt er som regel også vindstabile, uansett vindretning, og har ofte god takhøyde. Eksempel på våre kuppeltelt er Reinsfjell-serien som finnes i Trek-, Superlight-, Pro– og X-trem kategoriene.

Fordeler:

 • tåler mye vind fra alle kanter
 • ofte selvstående, og enklere å sette opp på krevende underlag
 • god takhøyde
 • lite blafring i teltduken

Ulemper:

 • ofte lite eller ikke noe fortelt
 • kan være litt krevende å sette opp
 • ofte en noe tyngre telttype

Tunneltelt:

Foto: Stian Aadland / Fjellheimen Superlight

Tunneltelt har ofte romslige fortelt, lav vekt og er enkle å sette opp. Men de krever mer plass når teltduken må strekkes ut med barduner og plugger. Tunneltelt må settes opp med kortenden mot vinden for å være stabile, er man uheldig og legger langsiden til vil teltet kunne oppleves som ustabilt og blafrende. Et av Helsports mest solgte tunneltelt er Fjellheimen-serien. Denne finnes også innenfor alle kategorier: TrekSuperlightPro og X-trem.

Fordeler:

 • lav vekt i forhold til størrelse
 • ofte romslige med store fortelt
 • raske og enkle å sette opp

Ulemper:

 • må barduneres godt mot vær og vind
 • noe mindre vindstabilt om kortsiden ikke legges mot vinden
 • ofte noe lavere takhøye
 • krever en del plass for å settes opp

Så, sola står høyt og du har ferieplanene klare! Hvilket telt passer til din sommerferie?

FESTIVALTELTET

Hvem: Du og to venninner
Hvor: Eidsbugarden
Hva: Reinsfjell Trek(bilde under)
HvorforReinsfjell Trek er et stabilt og selvstående kuppeltelt som passer godt på fjellfestivalene i sommer. Med to innganger og to fortelt gjør det at du kan komme hjem fra fjellnachspiel og legge deg i soveposen, uten å vekke teltkameraten. Det krever lite plass å sette opp, og vil du flytte det på grunn av bråkete naboer er det også enkelt å løfte med seg. Med opphengspunkter for tørkesnor, får du tørket bikinien etter et forfriskende fjellbad, og flere lukkbare ventiler og myggnetting sikrer frisk luft, bedre sovekvalitet og økt luftsirkulasjon som gir mindre kondens. Teltet er ikke blant de letteste, men har du uansett planlagt å ha basecamp på Eidsbugarden hele sommeren, er komforten viktigere, og det får du her!

THE LONESOME TRAVELLER

Hvem: Du. Ikke kjæresten, ikke bikkja, ikke svigermor, bare deg
Hvor: Tafjordfjella
Hva: Ringstind Superlight (bilde under)
Hvorfor: Når du skal gå Tafjordfjella på langs, trenger du et telt der din minste bekymring er teltet, og din største bekymring er om du har pakket nok sjokolade til en uke på solotur i fjellheimen. Ringstind Superlight veier bare ett kilo, noe som gjør det til et av verdens letteste telt. Utformingen på teltet gjør det svært enkelt å sette opp for én person, selv under vanskelige forhold, og alle teltets detaljer er designet med tanke på å kombinere funksjon med veldig lav vekt. Ok, så har du ikke bestevennen med på turen. Frykt ikke, Ringstind Superlight er din nye BFF.

Foto: Kyle Meyr/ Ringstind Superlight

TURTELDUENE

Hvem: Du og kjæresten
Hvor: Hardangervidda
Hva: Lofoten Superlight Camp (bilde under)
Hvorfor: Dette er et praktisk, superlett og allsidig telt, og perfekt når du vil prioritere å bruke vekten i sekken på andre ting enn telt. Det er raskt og enkelt å sette opp, så dere kan nyte solnedgangen og hverandre, istedenfor å krangle om hvordan teltet skal slås opp. Forteltet kan åpnes helt, så etter en lang dagsmarsj kan dere sitte i soveposen og se ut på den storslåtte naturen sammen. Drømmen er å finne en å leve livet sammen med, og når livet er best i telt, kanskje du har funnet den rette?

LOFOTKLATREREN

Hvem: (mange) nye og gamle klatrekompiser
Hvor: Henningsvær
Hva: Valhall (bilde under)
Hvorfor: Valhall er et Helsport sine største telt, men har du først bestemt deg for å tilbringe sommeren på klatrecampen under Gandalfveggen, så er dette den perfekte følgesvenn. Det er romslig og har god takhøyde, og her kan du tilbringe mange uker uten å bli brakkesjuk. Med sine to innertelt kan du velge om det ene skal være til rack og klatrestæsj, eller om du skal fylle opp hele teltet med nye belaybuddies. Forteltet har god plass til å samles på kvelden eller på regnværsdager, og her kan dere utveksle erfaringer om hårete bestigninger på Storpillaren, eller hvordan første taulengde på Bare Blåbær (5-) var. Og når vi først snakker blåbær, hva med å diske opp med pannekaker og hjemmerørt blåbærsyltetøy? Du finner dem rett utenfor teltduken.

Helsport / Valhall

 

NESTE GENERASJONS FJELLFOLK

Hvem: Kjernefamilien, som i dag kan bety så mangt, men i hvert fall én under meteren
Hvor: Romsdalen
Hva: Gimle Family 4+ (bilde under)
Hvorfor: Skal du på tur med unger er det alfa og omega at de har det bra, og med Gimle Family 4+ skal det i hvert fall ikke stå på teltet. Et praktisk familietelt med god høyde og mye plass som legger grunnlaget for en god teltovernatting. Ungene kan boltre seg i det ene innerteltet, mens de voksne slapper av og får en god natts søvn i det andre. Teltet veier litt, men teltturer med barn er som regel ikke av den lengste sorten, og dette er perfekt på campingplassen eller i nærheten av en skogsbilvei. På teltturer med barn (eller andre ferskinger) kan det være lurt å planlegge noen små overraskelser underveis, som gjør at man glemmer eventuelt dårlig vær, gnagsår og mygg, og som forsterker opplevelsen om at dette er det kuleste de noen sinne har vært med på, og at det må gjentas. Helst i morgen.

Helsport / Gimle Family 4+

PADLEENTUSIASTEN

Hvem: Du og padlemakkeren
Hvor: Det glade Sørlandet
Hva: Reinsfjell Pro (bilde under)
Hvorfor: På en padletur i skjærgården, der det er store sjanser for at overnattingen blir på svaberg, kommer selvstående kuppeltelt virkelig til sin rett. Reinsfjell Pro er et kompakt telt med to fortelt, og dere velger selv om dere skal ha hver deres inngang eller om et fortelt skal brukes til bagasje, og det andre til matlagning. Med to åpninger plassert diagonalt vil dere også alltid ha en åpning i ly for vinden. Teltet har god romfølelse, og skulle dere trenge en hviledag, vil tiden i teltet bli en fornøyelse.

THE TREEHUGGER (AKA HENGEKØYESOVEREN)

Hvem: Du
Hvor: Nordmarka
Hva: Bitihorn Tarp Trek (bilde under)
Hvorfor: Ok, så du er blant dem som er blitt bitt av hengekøyebasillen, og du velger bort muligheten for en flat seng med en florlett teltduk som beskyttelse mot elementene, for heller å sove krumbøyd som en banan mellom to trær? Den er grei, men med Bitihorn Tarp Trek, så slipper du i hvert fall å bli våt i løpet av natten! Tarpen er den enkleste villmarksboligen, og med litt kreativ bruk av trær og andre naturlige elementer gir den deg utallige muligheter for ulike oppsett. Sov godt, a!

Les Julie sin guide til hvordan du bruker tarpen! 

VALGETS KVALER – THE WINNER IS…

Fjellheimen Pro Camp! Kanskje kjenner du deg igjen i flere av beskrivelsene, og ser for deg både telttur med familien – samtidig som du drømmer om en gjenforening med gamle klatrevenner i Lofoten? Vær realistisk! Kommer du til å bruke teltet på soloturer der hvert gram teller dobbelt? Hvis ikke, gå opp en størrelse og øk komforten!

Det perfekte teltet finnes til alle type turer, men få av oss har mer enn et eller to i boden, og da blir det gjerne å velge en allrounder som passer til flest mulig av dine fremtidige turdrømmer.

Fjellheimen Pro Camp er et knallgodt telt som kunne passet til mange av tureksemplene over. Det er et praktisk, romslig og svært robust tunneltelt, med lav vekt og høy komfort for turer året rundt. Du vil måtte bruke litt lengre tid på padleturen for å finne den idéelle teltplassen, og på soloturen vil du bokstavelig talt ha et palass å boltre deg i, men ellers er dette et telt du vil få svært stor glede av. Sammen med et behagelig liggeunderlag og en god sovepose, er det kun deg selv som setter begrensningene på hvor mange fine teltnetter du kan ha i årene fremover!

Kyle Meyr / Fjellheimen Pro

 

Tips! Pakking til telttur er en kunst, men du blir bedre, og det blir enklere for hver gang. Lag en huskelapp på mobilen med ting du savnet, og noter deg det som bare ble liggende som sekkfyll og unødvendig tyngde, og la vær å ta med det neste gang.

God tur!

 
Dette innlegget handlet om:
BOSTED: Melhus
ANNONSE
Maria Stray Homme19.03.20
Gunhild og Helene11.05.18
Britt-Ingunn Tafjord Walle27.03.19
Maria Stray Homme13.06.17
Turjenter.no06.07.20
Gunhild og Helene11.04.18
Maria Stray Homme04.03.19
ANNONSE
Maria Stray Homme10.04.18
Maria Stray Homme04.08.17
Maria Stray Homme14.02.17
Gunhild og Helene13.11.19
ANNONSE
Julie Korneliussen14.04.17
Jill Kristin Øie29.08.19
ANNONSE
Maria Stray Homme06.05.18
ANNONSE
Maria Stray Homme10.10.19
ANNONSE
Turjenter.no13.05.18
ANNONSE
ANNONSE
Maria Stray Homme16.08.17
Maria Stray Homme20.04.18
ANNONSE
Ingvild Paulsen Vie28.07.20
Julie Korneliussen14.12.15
Maria Stray Homme30.11.17
ANNONSE
Julie Korneliussen06.10.17
ANNONSE
Julie Korneliussen07.11.19
Jill Kristin Øie10.12.18
ANNONSE
Turjenter.no28.04.16
Maria Stray Homme02.08.17
Guri Anne Hansen20.05.20
ANNONSE
Turjenter.no02.08.18
ANNONSE
Julie Korneliussen18.07.17
Ingvild Paulsen Vie24.09.19
ANNONSE
Jill Kristin Øie16.12.18
ANNONSE
ANNONSE
Julie Korneliussen30.10.16
Maria Stray Homme21.03.17
Gunhild og Helene09.02.19
Ingvild Paulsen Vie25.11.19
ANNONSE
Gunhild og Helene19.06.18
Maria Stray Homme05.07.17
Iselin Næss06.03.19
ANNONSE
Gunhild og Helene20.11.17
Gunhild og Helene11.10.18
Erle Amalie Fuglesteg18.12.20
Åste Innleggen02.07.19
Maria Philippa Rossi16.03.20
ANNONSE
Turjenter.no27.01.19
Maria Philippa Rossi07.08.18
Elin Øverland16.04.19
Maria Philippa Rossi07.03.21
ANNONSE
Julie Korneliussen20.06.16
Maria Stray Homme08.12.17
Maria Philippa Rossi19.03.19
ANNONSE
Julie Korneliussen15.05.17
Turjenter.no28.06.20
ANNONSE
Maria Stray Homme14.01.18
Turjenter.no14.09.18
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this